Kebab is een van de meest populaire Turkse gerechten en wordt in heel Turkije gegeten. Het is een gerecht dat wordt gemaakt van gehakt, uien, paprika, tomaat, knoflook en een verscheidenheid aan kruiden. Kebab wordt geserveerd met brood of salade.
Wat zijn de populairste gerechten uit de Turkse keuken? Tot de populairste gerechten in Turkije behoren, naast de beroemde donër kebab , andere lekkernijen zoals lüfer (blauwe vis), meze (koude voorgerechten), lahmacun (pizza-achtig), dolma (druivenbladeren gevuld met rijst) en menemen (roerei).
Het meeste Turks eten bestaat uit een combinatie van vlees of vis, fruit en groente, yoghurt en salades. Een typische Turkse maaltijd begint met een dunne soep, gevolgd door het hoofdgerecht met tot slot een vaak zoet nagerecht. Ook populair in Turkije, zijn de mezes.
In de Turkse cultuur zijn etiquette en gedragsregels van groot belang, waarbij respect voor ouderen, hiërarchie, gastvrijheid, beleefdheid, goede manieren en verzorgdheid centraal staan, evenals het vermijden van bepaalde taboes en het tonen van nederigheid en dankbaarheid.
Etiquette: Je mag nooit naar iemand wijzen. Tandenstokers dienen gebruikt te worden met de hand voor de mond en niezen in het bijzijn van anderen is onbeleefd. Verder mag je nooit zo zitten, dat je voetzool zichtbaar is. Onderhandelen: Afdingen is erg normaal in Turkije.
Sinds de inwerkingtreding van het Turks Burgerlijk Wetboek in 1926 is polygamie in Turkije verboden en wordt het ingevolge artikel 230 van het Turks Wetboek van Strafrecht gecriminaliseerd met een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren.
Turkse cultuur
De gebruikelijke begroeting onder vrienden en familie is over het algemeen om de andere persoon een of twee kussen op de wang te geven. Het is beleefd om een lichte buiging of knik te maken naar iemand met autoriteit (ouder of superieur) als je ze begroet. Vrouwen mogen alleen een fysieke begroeting geven aan andere vrouwen (d.w.z. met een handdruk of kus ).
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Ook voor alleenreizende vrouwen kan Turkije een geschikte vakantiebestemming zijn. Ondanks het een grotendeels Islamitisch land is, kan heb je als vrouwelijke toerist toch veel vrijheid. Zo lang je je aan bepaalde richtlijnen houdt, kan je van een zorgeloze vakantie genieten.
Turken onderling houden er hiernaast een geheel andere manier van begroeten op na dan wij in Nederland gewend zijn. Vrouwen kussen en omarmen elkaar, dit geldt ook voor mannen onderling. Je moet niet verbaasd zijn als je op straat mannen hand in hand of gearmd ziet lopen, dat is in Turkije doodgewoon!
Gelovigen eten nooit het vlees van slangen, kikkers, muizen, schorpioenen, kraaien of eksters . Ezels en muilezels zijn ook haram, terwijl paardenvlees als mekruh wordt beschouwd - niet verboden maar als afschuwelijk. De melk van zowel paarden als ezels is haram. Andere dieren die als haram worden beschouwd, zijn varkens, schildpadden en olifanten.
De hoofdingrediënten in de Turkse keuken
Turken houden van vers. In veel Turkse specialiteiten kom je dan ook vers fruit en groenten tegen. Salades zijn ze dol op en ook gegrild vis en vlees staat veel op de kaart. Als bijgerecht gaan ze niet alleen voor sauzen, maar ook voor yoghurt of op yoghurt gebaseerde sauzen.
Ze zeggen wel dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, maar nergens wordt het zo hoog aangeslagen als in Turkije. Het Turkse ontbijt , bekend als kahvalti (wat 'voor de koffie' betekent), is een overvloedig feest van zoete en hartige lekkernijen. Dit is waarom ontbijt een absolute must-have is in Turkije.
Kebab is een van de meest populaire Turkse gerechten en wordt in heel Turkije gegeten. Het is een gerecht dat wordt gemaakt van gehakt, uien, paprika, tomaat, knoflook en een verscheidenheid aan kruiden. Kebab wordt geserveerd met brood of salade.
De kip is ideaal voor uw döner kebab omdat het veel proteïne bevat, met name magere proteïne. Als u op dieet bent, zal döner kebab met kip u helpen om snel af te vallen . Pittabrood zit boordevol mineralen zoals calcium, proteïne en vezels.
De twee meest voor de hand liggende bijgerechten zijn koolhydraten, ofwel brood (meestal Pitta of Bazlama), of rijst (meestal Pilaf) . Het op één na meest voorkomende bijgerecht zou een salade zijn. Een veelvoorkomende salade die bij kofte wordt geserveerd, is een mengsel van gehakte uien, tomaat en bladpeterselie, gemengd met olijfolie en granaatappelmelasse (Nar Eksisi).
In Turkije is er een rookverbod in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes. Foto's maken van militaire objecten, soldaten en vliegvelden is streng verboden in Turkije.
Wordt Turkije aanbevolen als solo-reisbestemming voor vrouwen? Absoluut! De geschiedenis, landschappen, architectuur en cultuur van Turkije maken het een fantastische bestemming. Vergeet niet om alert en waakzaam te blijven tijdens het reizen.
Eet geen rauw of halfrauw vlees (tartaar!) of vis (sushi). Eet ook geen rauwe schelpdieren (mosselen, oesters en dergelijke). Eet geen sauzen en desserts die gemaakt zijn van rauwe of niet goed gekookte eieren .
Mandarijnen en citroenen zijn de belangrijkste producten, gevolgd door tomaten en sinaasappelen. Granaatappels de grootste groeier De Turkse productie van zowel verse groenten als die van vers fruit breidt zich gestaag uit. Die van verse groenten groeide van bijna 19 miljoen ton in 2010 naar rond de 25 miljoen ton nu.
In de traditionele cultuur wordt ontbeten tussen 10 en 12 uur 's ochtends. Omdat het ontbijt vrij laat plaatsvindt, is de volgende maaltijd pas aan het begin van de avond. Tussen deze maaltijden door zijn er voldoende zoete of hartige tussendoortjes voorhanden. Veel Turkse mensen houden van een hartig ontbijt.
Hoe zeg je "Hoi en Doei" in Turkije? "Hoi" is in het Turks selam en hoşça kal betekent "doe".
Uitspraak van Kız (Meisje/Dochter) in het Turks (Les #337) - YouTube.
In het Turks is hallo 'merhaba'. 'Selamun Aleykum' kun je ook zeggen.