Een van de bekendste Franse hoofdgerechten is natuurlijk Coq au Vin. Maar ook boeuf bourguignon en ratatouille behoren tot de Franse klassiekers. Typisch Frans avondeten is natuurlijk ook de quiche lorraine of uiensoep. Kortom, alles voor een Frans diner vind je hier.
Steak-frites . Steak-frites bestaat uit een stuk biefstuk geserveerd met frietjes. Dit wordt vaak beschouwd als het meest typische Franse gerecht.
Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees. Meestal halen ze een stukje rund of varken vers van de slager. Dat veel mensen in Frankrijk echte vleeseters zijn kun je wel merken aan het brede aanbod dat je op veel menukaarten in restaurants kan vinden.
In Frankrijk zijn er 4 maaltijden op een dag : het ontbijt, het middageten, de gouter (spreek uit koeté met een zachte K) en het avondeten. De belangrijkste maaltijd wordt echter tussen de middag genuttigd, het meest sprekende voorbeeld hiervan vind je terug op de scholen met het eten in de kantine.
De Fransen zijn grote vleesliefhebbers en hebben heerlijke vleesgerechten als de Beef Bourgondië , ook wel bekend als de beroemde klassieke Beef Bourguignon in de slowcooker, of de voortreffelijke pastei met varkensvlees, appel en kastanje, of de gebraden lamsbout, een klassieke Franse maaltijd voor de paasviering, en de heerlijke hertenstoofpot.
Hier hebben we een selectie van onze traditionele Franse favorieten verzameld: de in wijn gestoofde kippenstoofpot coq au vin , de Provençaalse visstoofpot bouillabaisse, een groenteversie van Franse uiensoep en meer. Schenk uzelf een glas wijn in en geniet van het koken van deze klassiekers.
In Frankrijk is de lunch doorgaans de belangrijkste maaltijd van de dag. Fransen besteden er dan ook meer tijd aan dan de meeste mensen in andere landen.
Eten: kleine Franse hapjes
Iets uitgebreider eten de Fransen graag olijven, noten of baguette met zoute boter. Wie meer trek heeft, eet vaak een charcuterie met rilette, droge worst en paté en croûte: paté in een jasje van bladerdeeg. En natuurlijk is er ook de beroemde kaasplank.
Het typische Franse dinermenu bestaat uit salade verte (groene salade), gevolgd door viande avec garniture (vlees met groenten), fromage en dessert . U kunt ook potage (soep) en hors d'oeuvres (voorgerechten) als voorgerecht zien.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Boeuf Bourguignon
Boeuf – of boeuf – Bourguignon is misschien wel een van de beroemdste Franse vleesgerechten, zo niet het beroemdste. Het is de stoofpot van dromen.
Wist je dat er vijf klassieke Franse moedersauzen zijn? Béchamel, velouté saus, hollandaise, sauce tomate en espagnole. Deze vijf sauzen worden in de Franse keuken als basis gebruikt voor andere bekende sauzen en veel Franse gerechten.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Waar denk je aan als je aan Frankrijk denkt? De meeste mensen denken dan aan wijn, kaas en stokbrood. Anderen denken aan de Eiffeltoren, de tour de France en het typische Franse eten.
In Frankrijk is het avondeten vaak een uitgebreide maaltijd, waar men ook de tijd voor neemt. Gerechten met vlees of vis, zoals coq au vin (in wijn gestoofde kip) of steak tartare (fijngehakte biefstuk, vaak geserveerd met frites) zijn populair, maar de Franse keuken heeft ook genoeg vegetarische opties.
Pastis. Pastis is ongetwijfeld het bekendste drankje van Frankrijk! Ook op international niveau scoort hij goed, want het is de meest verkochte en meest gedronken anijslikeur ter wereld.