Het bekendste gerecht uit Iran is chelo kabab, wat letterlijk 'gebakken vlees met rijst' betekent. Meestal wordt hier een combinatie van lams- en kalfsvlees voor gebruikt. Er wordt een witte basmatirijst bij geserveerd met saffraan, kardemom, rozenwater en gojibessen.
Veel Iraanse gerechten bestaan uit rijst met vlees, kruiden en yoghurt. Ook vegetarische schotels worden wel gegeten. Echte Iraanse gerechten zijn chelo-kebab, oftwel kebab met rijst, en Abgoosht, soep met onder andere vlees, tomaten en bonen. Opvallend is ook dat Iraniërs veel brood eten.
Volgens de Iraanse normen en waarden wordt het gebruik van je linkerhand in de omgang als uiterst respectloos ervaren. Na een paar glaasjes thee heb je waarschijnlijk genoeg. De vriendelijke dochter blijft echter langskomen. Iraniërs overladen hun gasten namelijk met eten en drinken.
Drinken in Iran: Iraniërs drinken de hele dag door thee. Suikerklontjes worden daarbij tussen de tanden genomen en de thee naar binnen geslurpt. Koffie wordt minder gedronken en vaak is er alleen Nescafé te krijgen. Maar in de grote steden is goede koffie verkrijgbaar in de hippe coffeeshops.
De meeste Perzische gerechten bestaan uit een combinatie van rijst met kip, rundvlees of vis en uien, groenten, noten en kruiden. In de keuken wordt ook fruit gebruikt, zoals pruimen, granaatappels, abrikozen en rozijnen. Iraniërs eten regelmatig yoghurt tijdens de lunch en het avondeten.
Typisch Irakese gerechten
Dolma zijn bananenbladeren die worden gevuld met verschillende groentes. Denk bijvoorbeeld aan aubergine, paprika, ui en courgettes. Kebab is ook een gerecht dat veel in Irak wordt gegeten. Al Helawat Jazr is een gerecht dat bestaat uit geraspte wortelen, kardemon, melk, suiker en citroen.
In Iran vinden we dat eten gemaakt moet worden met liefde, geduld en vreugde." Naast liefde zijn de belangrijkste ingrediënten in Iraanse gerechten rijst, tomaten, kurkuma, knoflook en uien. “Liefde is het belangrijkste kruid bij het bereiden van Iraans eten.
In de Islamitische Republiek Iran zijn veel regels. Regels die wij in Nederland niet zo goed begrijpen. Vrouwen moeten zich bedekken en dragen verplicht een hoofddoek, alcohol is verboden, mannen en vrouwen zitten gescheiden van elkaar in de bus en in het openbaar dansen op muziek kun je ook maar beter niet proberen.
Verder zijn alcohol en varkensvlees streng verboden in het islamitische Iran en uiteraard niet te bestellen in restaurants. Gebruik dit eten en drinken dan ook niet in Iran.
Iran staat bekend om de rijke historie. Het land stond vroeger bekend als het Perzië. Je vind in het hele land oude tempels, paleizen, kastelen, ruïnes en moskeeën. Iran bestaat voor een groot deel uit woestijn en berggebieden.
De islam is de belangrijkste religie in Iran. Achtennegentig procent van de Iraanse bevolking is moslim, waarvan de meerderheid sjiitisch (89 procent) en de rest soennitisch is (10 procent).
Conclusie kosten Iran: Hoe duur is Iran? Hoewel we dus vooraf online lazen dat Iran zeker geen goedkope bestemming is, is onze ervaring anders. In totaal gaven wij €1265 uit voor 16 dagen Iran. Gemiddeld is dit ongeveer €39,50 per persoon per dag.
Perzen, een Indo-Europees volk dat hoofdzakelijk in Iran (Perzië), Afghanistan en Tadzjikistan woont.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Turkse keuken zijn brood, rijst, bulgur, uien, eieren, paprika, tomaten, komkommer, aubergine, linzen, bonen, kikkererwten, fetakaas, lamsvlees, rundvlees, kip, vis, noten, zonnebloempitten en yoghurt. En natuurlijk vallen de kruiden en specerijen niet te vergeten.
De inwonersnaam bij Iran is Iraniër. Een vrouwelijke inwoner is een Iraanse. Iranees komt weleens voor als bijvoeglijk naamwoord bij Iran, maar het gebruikelijke bijvoeglijk naamwoord is Iraans, bijvoorbeeld in een typisch Iraans gerecht.
De geschiedenis van het huidige Iran gaat meer dan drieduizend jaar terug. Het land wordt beschouwd als de bakermat van de moderne beschaving. Eeuwenlang werd het door dynastieën bestuurd. Inheems maar ook van Macedonische, Arabische, Mongoolse en Turkse oorsprong.
Iraniërs (of Perzen) in Nederland (Perzisch: ایرانیان هلند) vormen een van de grotere nieuwe herkomstgroeperingen met een aantal van 49.723 mensen per 1 januari 2021. De meeste zijn geïmmigreerd na de Islamitische Revolutie van 1979.
Kleding in Iran als vrouw
Draag los vallende kleding waarbij je zo weinig mogelijk rondingen ziet. Draag driekwart mouwen of lange mouwen (geen T-shirts) en een lange broek tot de enkels. Leg geen nadruk op je decolleté. Uiteraard zorgt de hoofddoek al aardig voor wat bedekking.
De Perzen vormen een Indo-Europees volk dat hoofdzakelijk in Iran (Perzië), Afghanistan en Tadzjikistan woont. Het woord Perzen is afgeleid van de Griekse naam Persis voor de streek Fars in Zuid-Iran. Er is ook een grote Iraanse diaspora in andere delen van Azië, Noord-Amerika en Europa.
Iran Silk Road raadt reizigers dan ook aan om voldoende contant geld in onbeschadigde 20, 50 of 100 euro biljetten mee te nemen. Door 100 euro om te wisselen ben je al een Rial multimiljonair met een stapel bankbiljetten op zak. Per dag zul je daarvan ca 900.000 rials per persoon uitgeven aan eten en drinken.
Deze heerlijke omelet met verse kruiden (Koekoe sabzi) is een Perzisch recept. Je kunt het eten als lunch, voorgerecht, (vegetarisch) hoofdgerecht of als mezze.
Zowel Arabisch als Koerdisch zijn officiële talen in Irak. In de autonome regio Koerdistan (Irak) geldt het Koerdisch als dagelijkse omgangstaal en als taal van de overheid en het onderwijs. Buiten Irak is het Koerdisch nergens een officiële taal. In Turkije en Syrië overheerst het Kurmancî-dialect.
Iran was vroeger in het westen bekend als Perzië, totdat Sjah Reza Pahlavi op 21 maart 1935 officieel aan de internationale gemeenschap vroeg om het land bij de naam Iran te noemen.
Iran ligt in West-Azië, gelegen aan zowel de Perzische Golf als de Indische Oceaan en de Kaspische Zee. Het land grenst kloksgewijs aan Turkmenistan, Afghanistan, Pakistan, Irak, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan.
De Grieken wisten zijn leger desalniettemin te verslaan en het was uiteindelijk de Macedoniër Alexander de Grote die in 330 Persepolis veroverde, waarna de laatste Perzische koning door zijn ondergeschikten werd vermoord.