Bekende hoofdgerechten zijn de boeuf bourguignon (stoofschotel), coq au vin (kip en groente in een wijnsaus) en ze eten vaak ook een ratatouille, dat kan een groentestoof zijn met aubergine, courgette en paprika.
Als hoofdmaaltijd kiest u voor een klassieker als boeuf bourguignon, een stoofpot van rundvlees en groenten met een rijke bouillon. Of ga voor een cassoulet, een smaakvolle bonenstoofpot met vlees. Ratatouille is een andere favoriet: een gestoofd groentegerecht. De meeste regio's hebben ook lokale specialiteiten.
Steak-frites
Dit wordt vaak gezien als het meest typische Franse gerecht. Een stuk biefstuk, vaak een rib eye (entrecôte), wordt gebakken in boter en geserveerd als "saignant" of bloederig met een berg chips. Hollandaise- en bearnaisesaus worden beide geserveerd met steak-frites.
Een gebruikelijke Franse lunch bestaat uit: een voorgerecht (une entrée), zoals een gemengde salade, soep, terrine of paté; hoofdgerecht (le plat principal), keuze uit rundvlees, varkensvlees, kip of vis, met aardappelen, rijst, pasta en/of groenten; kaasgerecht (uit een lokale selectie) en/of een zoetigheid.
Franse maaltijden zijn compleet (behalve het ontbijt) en bestaan uit volwaardige voeding met behoorlijk wat vet . (Denk aan vlees, kaas, room, boter en niets dat wordt geadverteerd als "vetarm" of "light".) Het is eveneens ongebruikelijk en wordt vaak als slechte manieren beschouwd om te eten tijdens het autorijden, wandelen of in het openbaar vervoer.
Het typische Franse dinermenu bestaat uit salade verte (groene salade), gevolgd door viande avec garniture (vlees met groenten), fromage en dessert . U kunt ook potage (soep) en hors d'oeuvres (voorgerechten) als voorgerecht zien.
Een van de bekendste Franse hoofdgerechten is natuurlijk Coq au Vin. Maar ook boeuf bourguignon en ratatouille behoren tot de Franse klassiekers. Typisch Frans avondeten is natuurlijk ook de quiche lorraine of uiensoep. Kortom, alles voor een Frans diner vind je hier.
In de privésfeer begroeten Fransen elkaar vaak met 'la bise', maar op de werkvloer is dit niet gebruikelijk. Beperk je daarom tot het schudden van de hand van de ander. Geef altijd een stevige hand, maar let er goed op dat je niet knijpt. Vergeet niet om de andere persoon aan te kijken tijdens de begroeting.
Van typisch Franse hapjes zoals quiche en kaas tot steak tartare met een twist, camembert uit de oven en nog veel meer. Alle hapjes zijn makkelijk om te maken en je hebt alleen producten uit de winkel nodig en er is keuze uit vega, vis en vlees. En dat hoef helemaal niet veel te kosten.
De Franse keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van een breed scala aan ingrediënten, waaronder vlees, zeevruchten, groenten en fruit . Het staat ook bekend om het gebruik van sauzen, die vaak worden gemaakt met boter, room en wijn. Enkele van de populairste sauzen in de Franse keuken zijn béarnaise, hollandaise en bechamel.
Tijdens uw onderdompeling in Frankrijk is de lunch (déjeuner) doorgaans de grootste maaltijd van de dag. Amerikanen, Australiërs en andere Noord-Europese landen eten misschien een simpele sandwich voor de lunch, maar Franse lunches zijn doorgaans substantiëler.
Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees.Meestal halen ze een stukje rund of varken vers van de slager. Dat veel mensen in Frankrijk echte vleeseters zijn kun je wel merken aan het brede aanbod dat je op veel menukaarten in restaurants kan vinden.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Le goûter , soms ook wel "quatre heures" (vier uur) genoemd, is een snack die Franse kinderen, en sommige adolescenten en volwassenen, aan het eind van de middag eten. Tijdens de Renaissance werd deze maaltijd le reciner genoemd, een woord dat terug te vinden is in de 18e-eeuwse Encyclopédie raisonné van Denis Diderot.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Vanaf het moment dat kinderen op driejarige leeftijd naar school gaan, bestaat de schoollunch uit vier gangen: een groente-voorgerecht (bijvoorbeeld geraspte wortelsalade of bietensalade), een warm hoofdgerecht geserveerd met een portie granen of groenten, kaas en een dessert. Vers stokbrood, dat puur wordt gegeten, wordt ook geserveerd.