Carobe is een poeder dat wordt gemaakt door de scheuten van de Johannesbroodboom te roosteren en te vermalen. Carobe heeft een zoete, karamelachtige smaak en is een goede vervanging voor cacao.
Carobe wordt vaak gebruikt als een gezond alternatief voor cacao in recepten voor chocoladedranken, -taarten en -koekjes vanwege zijn natuurlijke zoetheid en aangename textuur.
Carob , vaak de "eerste generatie vervanger van cacao" genoemd, heeft historisch gezien erkenning gekregen als een levensvatbaar cacao-alternatief in de chocolade-industrie. Carob, afkomstig van de peulen van de johannesbroodboom, heeft een rijke geschiedenis als een natuurlijke zoetstof en verdikkingsmiddel.
Ook cacaoboter bevat geen cacao-eiwit en kan daarom ook gebruikt worden zonder een reactie te krijgen. Dit is ook de reden dat witte chocolade wel gegeten kan worden. Dit bevat namelijk geen cacaopoeder, maar cacaoboter.
Soms denken mensen dat het hetzelfde is, maar niets is minder waar. Wat is nu echt het verschil tussen cacao en chocolade? Cacao verwijst naar het pure, onbewerkte ingrediënt dat wordt verkregen uit cacaobonen. Chocolade daarentegen is het eindproduct dat wordt gemaakt van cacao, suiker, melk en andere toevoegingen.
Cacaopoeder bevat minder vet en meer niet-vette cacaobestanddelen dan ongezoete chocolade . Dat betekent dat het meer geconcentreerd is met cacaosmaak, dus om dezelfde uiteindelijke chocoladesmaak in een recept te krijgen, heb je minder cacaopoeder nodig dan ongezoete chocolade.
We hebben Joy of Baking geraadpleegd (een geweldige webbron voor dit soort dingen) en het zegt dat je inderdaad chocolade kunt vervangen door cacaopoeder . Je moet wel een beetje baking soda toevoegen en compenseren door de andere vetten in het recept iets te verminderen.
Chocoladesiroop
Chocoladesiroop is een ideale manier om desserts te zoeten en een rijke chocoladeachtige hit toe te voegen. Zoals je zou verwachten, bevatten siropen veel suiker, dus deze vervanger van cacaopoeder is niet geschikt voor mensen die hun suikerinname in de gaten houden. Eén eetlepel cacaopoeder staat gelijk aan twee eetlepels chocoladesiroop .
Nesquick is al jaren een van de lekkerste cacaopoeders om koude of warme chocolademelk te maken!
Kan ik chocoladepuddingmix gebruiken in plaats van cacaopoeder? Ik raad het af om chocoladepuddingmix te gebruiken, omdat het verschillende andere toevoegingen bevat en de uitkomst van het recept aanzienlijk kan beïnvloeden .
Een ander product gemaakt van pitloze johannesbroodpeulen is johannesbroodpoeder. Vanwege het cacao-achtige aroma en de smaak die johannesbroodpoeder krijgt na het roosteren, vertoont het een groot potentieel om de cacao te vervangen [5].
Om cacaopoeder te maken wordt gebruikgemaakt van de cacaomassa van de cacaoboon.Onder hoge druk wordt de massa uitgeperst, zodat er cacaopoeder en -boter ontstaan. Het poeder is in vele verschillende kleuren en smaken te verkrijgen.
Dit is een goede zaak, want de meeste zelfgemaakte chocoladedesserts vragen om chocolade in poedervorm - wat cacao is. Dit maakt het makkelijk om bijna elk chocoladerecept om te zetten in groene thee door simpelweg matcha (groene theepoeder) te vervangen door cacaopoeder .
Carobpoeder is een zoetere, cafeïnevrije optie die direct in plaats van cacao kan worden gebruikt , hoewel u de zoetheid elders in uw recept mogelijk moet aanpassen. Ongezoete chocolade of chocoladechips kunnen ook als vervanging worden gesmolten, waarbij u rekening moet houden met het extra vet en de suiker die ze toevoegen.
Zoals je zojuist al hebt kunnen lezen, kun je roomboter of kokosolie in granolarecepten zonder problemen vervangen door cacaoboter. En dit geldt andersom ook. Heb je geen cacaoboter in huis en wil je wél snel aan de bak, gebruik dan kokosolie of roomboter.
Wat is de beste cacao? De beste cacao is rauwe cacao. Rauwe cacao behoudt door de koude verwerking een grote hoeveelheid van zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Gewoon cacaopoeder wordt bij hogere temperaturen verwerkt, waardoor het eindproduct minder voedingsstoffen bevat.
Cacaopoeder vervangen door carobepoeder
Wil je cacaopoeder in recepten vervangen door carobepoeder? Gebruik dan wat meer (1,5 tot 2 keer meer) carobe dan cacao. De hoeveelheid suiker kan je dan met hetzelfde gewicht verminderen. Bijvoorbeeld: 50g cacaopoeder kan je dus vervangen door 75g carobpoeder.
Omdat de meeste merken warme chocolademelkpoeder suiker of zoetstof bevatten, kunt u de hoeveelheid suiker die u aan uw bakrecept toevoegt, verminderen. Om het als vervanger van cacaopoeder te gebruiken, moet u twee theelepels warme chocolademelkmix gebruiken voor elke theelepel cacaopoeder in het recept.
Kun je Nesquick chocoladepoeder gebruiken als vervanger van cacao bij het bakken? text= ja Nesquick kan worden gebruikt in plaats van cacao bij het bakken .
Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen.
Hoewel de cacaopoeder wat vloeistof zal opnemen als het hydrateert (net als bloem), is het niet hetzelfde als bloem toevoegen aan het recept , omdat een deel van de cacaopoeder vet is (wat betekent dat het niet zoveel vloeistof zal opnemen als bloem). Bovendien moet het deeg sterk genoeg zijn om de chocoladechips te dragen.
Het bevat namelijk meer voedingsstoffen, zoals kalium en ijzer. Ook is het gezonder dan chocolade, omdat er geen cacaoboter en suiker aan is toegevoegd.
Chocolade is het eindproduct van de transformatie van cacao. Het combineert cacaobestanddelen, cacaoboter, zoetstoffen en soms extra ingrediënten. Door processen als concheren en temperen wordt chocolade verfijnd tot verschillende varianten, zoals pure, melk- of witte chocolade, elk met zijn eigen kenmerken .
Om chocolade te maken met cacaopoeder, meng je 2 kopjes cacaopoeder en ¾ kopje zachte boter tot het een pasta wordt. Vul een bain-marie met 1 kopje water en plaats de chocolade bovenop de boiler, verwarm tot het suddert op laag vuur.
Cacaopoeder is de droge vaste stof die overblijft nadat de cacaobonen zijn gefermenteerd, gedroogd en geroosterd zijn. De bonen worden dan gebroken in kleine stukjes en tot pasta gemalen, hierbij komt het vet, de cacaoboter vrij.