Heimelijk cameratoezicht (het maken van beelden van personen met camera's die zijn aangebracht om personen herkenbaar in beeld te brengen zonder dat de aanwezigheid ervan duidelijk kenbaar is gemaakt) was al verboden in winkels en horecagelegenheden (artikel 441b Wetboek van Strafrecht).
Als burger kun je niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet of als de politie een rechercheonderzoek start. Als burger kun je niet eisen om de beelden op te vragen.
Als een camera de openbare weg of uw woning of tuin filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Houden uw buren zich niet aan deze regels? Dan kunt u de rechter vragen of de camera weg kan. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
Elk opzettelijk filmen of fotograferen in woningen of niet-publieke plaatsen met een verborgen camera is verboden tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 139f Wetboek van Strafrecht: maximaal zes maanden cel).
In het donker met een zaklamp
Schakel alle verlichting in de woning uit. Schijn met een zaklamp langzaam door de kamer. Een cameralens zal het licht van de zaklamp reflecteren. Kijk ook goed of er ergens een rood of groen lampje zichtbaar is, sommige camera's hebben dit wanneer ze in het donker filmen.
Verstop je camera in een nepsteen of tuinkabouter.
Je kunt de camera ook in een bloempot stoppen. Het makkelijkst is om een bloempot te kopen waar onderin al een gat in zit waar de camera doorheen kan kijken. Maak de camera goed vast, bijvoorbeeld met tape.
De vraag is of het zomaar is toegestaan om foto's en/of filmpjes van een ander op het internet te plaatsen. In het algemeen geldt dat filmen en fotograferen op de openbare weg en in de openbare ruimte mag, omdat dat valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring', beter bekend als de vrijheid van meningsuiting.
Publiek toegankelijke ruimtes
De algemene regel die geldt is: filmen en fotograferen op de openbare weg en in openbare ruimtes mag. Het filmen en fotograferen is toegestaan, omdat het valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring'. Dit is een onderdeel van de vrijheid van meningsuiting (artikel 10 EVRM).
Iemand die naar de camerabeelden kijkt kan wel zien dat je er bent, maar hij of zij zal niet kunnen zien wat je doet. In het donker kun je een beveiligingscamera verblinden met een ledlamp, en zowel overdag als 's nachts met een infraroodlaser. Je kunt tevens de lens van de camera bedekken.
4) Wie mogen camerabeelden bekijken? Volgens de wet mogen alleen medewerkers die vanuit 'de noodzaak van hun functie' camerabeelden bekijken.
Aangifte doen bij de politie
Je kunt dan aangifte doen tegen de dader. Maak via 0900-8844 telefonisch een afspraak met de politie in jouw woonplaats om aangifte te doen. Zorg dat je bewijsmateriaal kunt laten zien. Laat de foto of video dan ook in overleg met de politie van internet verwijderen.
De meeste beveiligingscamera's zullen geen geluid registreren en vastleggen. Maar ze zijn er wel, bijvoorbeeld een bewakingscamera met microfoonaansluiting. U mag gesprekken opnemen, maar alleen wanneer u zelf deelnemer aan dit gesprek bent. U kunt dus niet zomaar audio opnames maken.
Meestal mogen camerabeelden maximaal vier weken bewaard worden, dat staat ook in artikel 151c van de Gemeentewet. Maar daar zijn ook uitzonderingen op. Als de politie beelden heeft van een misdaad en deze kan gebruiken bij opsporing en vervolging, dan mogen die beelden soms langer bewaard worden.
Bewaartermijn van de beelden
De beelden mogen volgens de Camerawet worden bewaard. De bewaartermijn is nooit langer dan één maand, behalve als opgenomen beelden kunnen dienen om een misdrijf aan te tonen of schade te bewijzen of om een dader, een ordeverstoorder, een getuige of een slachtoffer te identificeren.
Er hingen wel camera's waarvan de beelden bovenstaande lezing zullen bevestigen. Verzekeraar geeft echter aan dat camerabeelden alleen voor verkeersmonitoring zijn bedoeld en alleen in bijzondere situaties door de politie opgevraagd mogen worden.
Een verborgen camera is een verborgen film-, video- of fotocamera om personen te observeren zonder dat de gefilmde of gefotografeerde persoon het merkt, of om toestanden in beeld te brengen die eigenlijk niet gezien mochten worden.
Nee, dat mag niet! Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen. Wil hij of zij achteraf ook het filmpje of de foto op internet zetten, dan moet hij of zij ook hiervoor toestemming vragen aan jou.
Tips wanneer iemand je ongewenst filmt:
Spreek de cameraman erop aan en vraag naar de reden. Vraag om zich te legitimeren mochten hij/zij namens een derde partij filmen. Vraag om contact gegevens. Mochten ze niet meewerken, breng dit onder de aandacht bij omstanders.
Nee, dat mag niet! Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen. Wil hij of zij achteraf ook het filmpje of de foto op internet zetten, dan moet hij of zij ook hiervoor toestemming vragen aan jou.
Heeft u een rechtsgeldige grondslag dan is de privacywet niet strenger dan het portretrecht. Toestemming voor het plaatsen van een portretfoto is alleen vereist wanneer het gaat om een foto die in opdracht is gemaakt. Bijvoorbeeld een foto die u heeft laten maken door een officiële fotograaf.
Je mag de politie filmen – ook als ze dit niet willen. Een filmpje kan bewijzen hoe de politie zich gedragen heeft en wat jijzelf deed of zei. Deze opnames publiceren is een ander verhaal. Dan kunnen agenten hun portretrecht inroepen.
Koop een RF signaaldetector of een ander toestel voor het vinden van afluisterapparatuur. Als je echt denkt dat iemand je aan het bespioneren is, koop dan een RF (radio frequency) detector en onderzoek je kamer, woning of kantoor. Deze draagbare apparaten zijn klein, eenvoudig om te gebruiken en niet al te duur.
Plaats camera's bij voorkeur in een hoek van de ruimte
Camera's in een hoek van een ruimte worden opgehangen zijn lastig te bereiken via de dode hoek. Hang beveiligingscamera's niet boven een raam of deur hierdoor kan de inbreker deze makkelijk en ongezien onklaar kan maken.
Deze rf signaal detector detecteert alle verborgen spy apparatuur zoals telefoons, GPS Trackers, draadloze en bekabelde camera's en andere verboren spullen. Via de speciale infrarood lamp kun je gemakkelijk verborgen camera's opsporen doordat de lenzen extra duidelijk zichtbaar worden.