Heavy cream kent een vetpercentage van tussen de 36% en 40%. Hierdoor komt deze een stuk dichterbij de Nederlandse slagroom en kun je heavy cream in principe altijd vervangen door slagroom.
Bij heavy cream doet de naam vermoeden dat hier nóg meer vet in zit, maar dat is niet zo. Deze room heeft een vetpercentage van 36 procent. Het lijkt dus meer op slagroom en is daardoor goed te vervangen in een recept.
Lichte slagroom is room die niet minder dan 30 procent maar minder dan 36 procent melkvet bevat. Het wordt gepasteuriseerd of ultra-gepasteuriseerd en kan gehomogeniseerd worden. De naam van het voedsel is "Light whipping cream" of alternatief "Whipping cream".
Kookroom bevat vaak nog minder vet (rond de 20%) en is daardoor wat minder geschikt voor gerechten waar de rijke, romige smaak van heavy cream belangrijk is. Wel is het een prima alternatief voor lichtere sauzen of soepen, waar je geen al te zware room wilt gebruiken.
Crème fraîche is veel dunner dan roomkaas. Je kunt proberen de roomkaas met een beetje melk te mengen, mixen tot de consistentie van dunne yoghurt en dan gebruiken in je recept.
Heavy cream
Het is lichter dan de double cream, maar in de meeste gevallen vetter dan de Nederlandse slagroom van 35%. Heavy cream kent een vetpercentage van tussen de 36% en 40%. Hierdoor komt deze een stuk dichterbij de Nederlandse slagroom en kun je heavy cream in principe altijd vervangen door slagroom.
Roomkaas is pittig en romig, net als crème fraîche, maar het is veel dikker . Als je het in een dip gebruikt, moet je het verdunnen met melk of een ander romig zuivelproduct. Roomkaas kan ook niet worden gedruppeld of opgeschept, dus het werkt niet goed als topping.
Het grootste verschil tussen mascarpone en roomkaas is het vetpercentage. Waar mascarpone zo'n 40% vet bevat, bevat roomkaas hiervan ongeveer de helft. Je kunt mascarpone vervangen door roomkaas. Maar let op: de smaak van mascarpone is boteriger, romiger en ook iets zoeter is dan de smaak van roomkaas.
Griekse yoghurt
Griekse yoghurt is een andere goede optie voor het vervangen van creme fraiche. Het heeft een pittige smaak en romige textuur en heeft ook veel eiwitten. Net als zure room is het echter meestal minder vet dan creme fraiche, dus je moet het recept mogelijk aanpassen.
Cream cheese frosting is een romige en zachte topping, die we in het Nederlands roomkaasglazuur noemen. Je maakt het van roomkaas, boter, poedersuiker en optioneel een vleugje vanille. Deze frosting is ideaal voor het decoreren en vullen van taart, cake, cupcakes en andere zoete lekkernijen.
Griekse yoghurt is een goede vervanger voor slagroom, omdat de yoghurt een dikke en romige textuur heeft. Je kunt dit zuivelproduct in zowel zoete als hartige gerechten gebruiken. Je kunt het beste voor een volle variant kiezen, zodat het resultaat lekker romig wordt.
Dikke room, in het Engels clotted cream, is een stevige en ingedikte room met een hoog vetpercentage van 64%.
Dat betekent dat slagroom steviger is en langer zijn vorm behoudt dan de luchtigere en zachtere slagroom die van slagroom wordt gemaakt.
Slagroom, ook wel bekend als slagroom , is het dikke deel van de melk dat naar boven komt door het hoge vetgehalte. Met ongeveer 36-40% vet heeft het een van de hoogste vetgehaltes vergeleken met andere zuivelproducten. Slagroom komt op een goede maar lichtere tweede plaats, met ongeveer 30% melkvet.
De room heeft een vetgehalte van circa 20% en wordt vaak gebruikt om een romige smaak te geven aan soepen en sauzen. Aan deze room is een bindmiddel toegevoegd, wat ervoor zorgt dat de room in warme gerechten niet gaat schiften. Kookroom kun je, in tegenstelling tot slagroom, niet opkloppen.
Clotted cream eten ze in Engeland veelal bij de scones. Het liefst samen met een lekkere dot (zelfgemaakte) jam er nog eens op. Clotted cream is een ingedikte roomsoort bestaande uit 55% vet. Je kunt het in een potje kopen, maar is niet altijd even goed verkrijgbaar.
Roomkaas is een uitstekend alternatief voor recepten waar crème fraîche wordt gebruikt voor binding zoals in sauzen of soepen. Het geeft een romige en dikkere consistentie zonder de frisheid van crème fraîche te verliezen. Plus, je kunt het zowel in zoete als hartige gerechten gebruiken.
Crème fraîche is in feite het Europese equivalent van zure room . Het wordt veel gebruikt in heel Europa, maar minder vaak in de Verenigde Staten en Canada. Crème fraîche is een zuivelproduct dat veel lijkt op zure room, maar het heeft een hoger vetgehalte.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Philadelphia is een type roomkaas, die wordt gebruikt in warme en koude gerechten.
Mascarpone wordt op een vergelijkbare manier gemaakt als Amerikaanse roomkaas, maar het gebruikt een basis van volle room in plaats van melk . Net als roomkaas is het een verse kaas die niet wordt gerijpt voordat hij wordt gegeten. Roomkaas bevat ten minste 33% melkvet en mascarpone kan 60-75% melkvet bevatten.
Ook zure room moet fermenteren, de melkzuurbacteriën worden ook hier toegevoegd. Alleen gebeurt dit niet onder de hoge druk zoals bij crème fraîche. De bacterie gaat hier zelf aan het werk en dat duurt dus langer. Zure room wordt ook wel sour cream genoemd.
Boerenkaas, een verse kaassoort, is een geperste cottage cheese die iets zuurder is en een stevigere textuur heeft, dankzij een lager vochtgehalte . Boerenkaas kan worden gemaakt van de melk van koeien, schapen of geiten en kan worden gerold in verschillende kruiden of smaakmakers voor extra smaak.
Maar wat is dan eigenlijk het verschil tussen creme fraiche en sour cream? Je ziet ze naast elkaar staan in NL supermarkten, maar hier in Amerika is het vooral sour cream.
Met zijn dikke textuur en pittige, lichtzure smaak is het geweldig in dips en sauzen, geroerd in aardappelpuree of gemengd in een rijke topping voor een salade. Het wordt niet aanbevolen voor soepen omdat de hitte ervoor zorgt dat de room gaat schiften . Gebruik 1 kopje zure room voor 1 kopje roomkaas om het gewenste resultaat te bereiken.