Kort gezegd is hard water, water dat veel kalk (een samenstelling van calcium en magnesium) bevat. Hoe meer kalk het water bevat, hoe 'harder' het is. In Nederland drukken we de hardheid uit in Duitse graden (ºD of dH). Hierbij staat 1 dH gelijk aan 17,8 gram kalk per 1000 liter (1m3) water.
Hartwater (te veel speeksel in de mond).
Onder hartwater verstaat men het verschijnsel dat de mond in korte tijd volloopt met een hoeveelheid smakeloos of enigszins bitter smakend helder vocht. Het heeft echter niets met het hart te maken, maar wordt geproduceerd door de speekselklieren.
Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om braken te voorkomen en misselijkheid te verminderen. Het drinken van thee (met honing) helpt bij veel mensen de maag te kalmeren. Ook het drinken van cola kan helpen. Daarnaast kan het verstandig zijn vast voedsel te vermijden tot het misselijke gevoel weg is.
In veel gevallen heeft acute misselijkheid te maken met het eten van voedsel dat bedorven is. De misselijkheid treedt meestal 2 tot 4 uur op nadat je iets verkeerds gegeten hebt. Braken is een manier om de maag weer te legen en begint vaak 6 uur na de consumptie van bedorven voedsel.
Door maagzuur en misselijkheid kan het zijn dat de speekselklieren meer speeksel produceren om de slokdarm te bedekken en om de mond en keel te beschermen tegen de irritatie die optreedt door frequent overgeven.
Cor; holle spier die het bloed door het lichaam pompt.. 1) Bekende schrijver 2) Bewegingsmechanisme 3) Binnenstad 4) Binnenste 5) Binnenste van een mens 6) Bloedpomp 7) Boezem 8) Borst 9) Centrum 10) Deel van de bloedbaan 11) ... Herbert Lionel Adolphus Hart (1907-1993).
Het hart ligt iets links van het midden in uw borstkas, achter uw ribben. Het hart is een spier, ongeveer zo groot als een vuist. Het hart is een zeer sterke pomp, hij pompt 4 tot 5 liter bloed rond per minuut.
Het hart van de mens is volgens de Bijbel de totale mens met zijn denken, gevoelens, emoties, woorden en daden. Wie aan God zijn hart schenkt, geeft zichzelf geheel en onvoorwaardelijk aan Hem.
Het hart is een holle spier in onze borstkas dat ons bloed doorheen het lichaam pompt. Het vormt samen met de slagaders en de aders onze bloedsomloop. Het hart pompt zuurstofrijk bloed naar de spieren en organen.
Vrijwel direct na het overgeven zal men zich stukken beter voelen, naar aangenomen wordt door het afgeven van endorfine aan het bloed.
Een rode kleur kan wijzen op een bloeding uit het gebied tussen mond en ligament van Treitz.Koffiebruin braaksel kan ontstaan als bloed door maagzuur is verkleurd. Een zurige smaak en geur wijst er op dat het voedsel de oesophagus is gepasseerd. Door gal wordt de smaak bitter.
Gal overgeven kan zowel milde als ernstige oorzaken hebben. De milde oorzaken zijn bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, voedselvergiftiging of buikgriep. Wanneer de maaginhoud het lichaam al verlaten heeft en je blijft overgeven dan geef je gal over. Dit kan pijnlijk zijn en een bittere smaak in de mond geven.
Gal braken heeft niets met de galblaas te maken. Wanneer het braaksel 'gal-bruin' van kleur is, betekent dit dat de maag leeg was tijdens het braken. Het gevolg is dat gal uit de twaalfvingerige darm wordt uitgebraakt.
Een tekort aan vocht verergert de misselijkheid. Probeer daarom elke dag voldoende te drinken (minstens 1,5 liter per dag gespreid over kleine hoeveelheden). Dit hoeft niet alleen water te zijn, ook frisdrank, sportdrank, thee of bouillon mag. Drink niet bij de maaltijden, maar ervoor of erna.
Oorzaken misselijkheid. In de hersenen heb je een braakcentrum. Als je misselijk bent dan is er in het braakcentrum alarm is geslagen. Dit gebied in de hersenen staat onder andere onder invloed van je evenwichtsorgaan en het maag-darmkanaal.
Zwart braaksel bestaat vaak uit oud bloed. Hoewel lichte bloedsporen in braaksel niet altijd gevaarlijk hoeven te zijn, is het wel verstandig om een huisarts te bezoeken als je grotere hoeveelheden (puur) bloed braakt.
Een vaker voorkomend gevolg van stress is misselijkheid. Hans legt uit: 'Daar zijn verschillende fysiologische verklaringen voor. Ten eerste verhoogt stress de productie van cortisol en verlaagt het de productie van serotonine, waardoor een vecht of vlucht reactie wordt opgewekt die de spijsvertering vertraagt.
Baking-soda onttrekt het vocht uit de stof en neutraliseert de geur van het braaksel.
Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen. Dit is namelijk bevorderend voor je spijsvertering, omdat de maag in zijn oorspronkelijke houding ligt. Het stimuleert de afscheiding van alvleesklierenzymen. Op deze manier wordt het eten in delen verteerd in plaats van in één keer.
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.
Kokhalzen. Kokhalzen is normale, automatisch optredende reactie met een nuttige functie. Kokhalzen voorkomt dat u zich verslikt of stikt door voorwerpen die te diep in de keel komen. Kokhalzen kan samengaan met een gevoel van misselijkheid en kan soms overgaan in braken.
Bekende hart- en vaatziekten zijn hartkramp, hartinfarct, beroerte en etalagebenen. Uw risico hierop is verhoogd bij roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, nierschade, reuma, hart- en vaatziekten in uw familie, veel stress. Ga naar uw huisarts om uw persoonlijke risico te weten.
Stress en je hart
Stress zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, je bloeddruk stijgt en er meer bloed naar je spieren gaat. Dat hoeft niet ongezond te zijn.