In een normaal fluitje kan 20 centiliter bier. In een vaasje (ook wel bekend als het Amsterdammertje) gaat 25 centiliter, zo is algemeen bekend. Horecaondernemer én glazenmaker Jop Nieuwenhuizen wil dat anders.
Een fluitje is een smal dunwandig bierglas met een subtiele inkraging enkele centimeters onder de bovenrand. Het glas heeft doorgaans een strijkmaat van 20 à 22 cl. In Limburg wordt het glas ook wel aangeduid als buisje of pijpje (op zijn Limburgs: piepke).
Er bestaan vaasjes in allerlei verschillende inhoudsmaten maar in de Nederlandse en Belgische horeca zijn vaasjes van 25 cl het meest gangbaar. De benaming vaasje verwijst waarschijnlijk naar de grondvorm van een geheel ander soort container, te weten een bloemenvaas.
Bierglas Fluitje (250 ml)
De Pint. Dit bierglas is het meest gebruikte bierglas van de lijst. We kennen de naam ook wel vanuit het Engels. De vorm van het glas is wat minder recht dan het fluitje en het vaasje.
Pul / Oktoberfest / Mass glas
Dit zijn de grootste, dikste bierglazen in het rijtje. Deze glazen worden gebruikt voor het Oktoberfest in Duitsland. Het glas is zo dik gemaakt om het bier goed koel te houden.
Een fluitje is een recht hoog smal bierglas met een inhoud van 18 tot 20 cl en met name geschikt voor pils. Het is eigenlijk een kleinere versie van de Jonker. Het aroma van bier komt in een fluitje minder tot z'n recht dan bijvoorbeeld in een tulpglas.
Bier komt in allerlei glazen: een fluitje, vaasje of een halve liter. Meestal is het glashelder hoeveel bier je krijgt in zo'n glas. In een vaasje zit standaard een kwart liter, maar de Keuringsdienst stuitte in verschillende kroegen op een vreemd glas...
Er is een logische relatie tussen het formaat, hoogte en gewicht van het boeket en het formaat, hoogte en gewicht van de vaas. Bloemschikkers hebben vaak de duimregel dat de vaashoogte 40 tot 60% van de hoogte van het boeket moet zijn. De beste combinatie zorgt ervoor dat: De bloemen rechtop blijven staan.
Hoeveel ben jij bereid voor je biertje te betalen? "De verwachting is dat de prijs voor een vaasje, een biertje van vijfentwintig centiliter, gemiddeld rond de 3 euro gaat kosten.
Uit de rondvraag onder de cafés blijkt verder dat er maar liefst dertien verschillende prijzen worden gehanteerd voor een fluitje. €2,20 komt het meest voor. De gemiddelde prijs ligt daar echter met €2,12 nog behoorlijk ruim onder.
now4you hondenfluitje
Het hondenfluitje van now4you heeft een ultrasoon geluid. Wanneer jij op het fluitje blaast, zal alleen de hond het geluid goed horen. Dit fluitje heeft een bereik van 150 meter. Wanneer jouw hond is verdwaald, zal hij jou dus alsnog op een verre afstand horen.
Onder een half pint wordt een glas verstaan met een inhoud van 28,4 cl. Het Nederlandse begrip pintje komt daar qua inhoud redelijk dicht bij in de buurt.
Laten we breed beginnen. Ondergistende bieren schenk je het beste uit in een hoog en smal glas, dat van boven net iets breder is dan de onderkant. Ondergistende bieren zijn bijvoorbeeld pilseners. Bovengistende bieren komen het best tot hun recht in een bokaalvormig glas of een zogenaamde (trappisten)kelk.
Goud met schuimkraag
Er is één stelregel als het om bierglazen gaat: ondergistende bieren smaken het lekkerst in een hoog en smal glas, zoals een fluitje of vaasje. Bovengistende bieren verdienen een kort en bolvormig glas, hierin krijgen de aroma's van het bier meer de ruimte.
De Maß (uitgesproken als [maːs]) of Mass (Zwitserse spelling) is het Duitse woord dat de hoeveelheid bier in een bierpul beschrijft, tegenwoordig precies 1 liter.
In de jaren 60 is het huidige fluitje ontwikkeld door de heer Brand. Jawel, die van de brouwerij. Een Limburgse vinding dus die oorspronkelijk 'piepke' (pijpje) genoemd werd.
Een pijpje is een bierflesje van 30 cl. In 1948 introduceerde Heineken het model Apollinaris. Dit model werd door veel andere Nederlandse brouwerijen gebruikt.
Toeters & fluitjes koop je online bij Blokker.
Het fluitje is een smal en hoog bierglas dat vernoemd is naar het champagneglas 'flute'. Het fluitje heeft niet het voetstuk van het champagneglas, maar wel dezelfde hoge, smalle vorm en het glas is erg dun.
Tijdens de opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award 'het Beste Bier van Nederland 2022' bekend gemaakt. Als overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen de gelukkige met hun bier 'De Weldoener'.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij.