Omschrijving: Masago viseitjes - Groen/WasabiMasago zijn lodde-eieren. Lodde komt voor in de Atlantische en Arctische wateren. Masago is kleiner dan tobiko en heeft een minder typische smaak. Het is wat doffer van kleur en wordt af en toe zelfs geverfd.
Masago zijn eetbare eitjes van de lodde vis (in het Engels wordt het Capelin genoemd), deze komt voornamelijk voor in de noord Atlantische oceaan. De eitjes worden op natuurlijke wijze gekleurd. Deze eitjes lenen perfect voor iedere kleurrijke sushi garnering.
Deze eitjes komen van de Japanse vliegende vis. Omdat tobiko voordelig is, maken veel restaurants er gebruik van. Dit soort viskuit is verkrijgbaar in de originele licht oranje kleur, maar ook in het rood (gemengd met bieten), zwart (gemengd met octopus inkt) en groen (gemengd met wasabi).
Wist je dat masago laag in calorieën is en veel voedingsstoffen bevat? Masago zijn viseitjes van de Lodde vis en bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine B12, selenium en omega-3 vetten.
Vanwege het lage kwikgehalte wordt gedacht dat het veilig is om twee tot drie porties masago per week te eten als je zwanger bent of borstvoeding geeft . Hoewel rauwe vis geen goede keuze is tijdens de zwangerschap, is de meeste masago die je kunt kopen gepasteuriseerd. Houd er echter rekening mee dat het veel natrium bevat.
Masago bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine B12, selenium en omega-3-vetten, die verschillende gezondheidsvoordelen kunnen bieden . Bovendien bevat het weinig kwik, waardoor u uw blootstelling aan dit zware metaal kunt beperken.
Vooral sashimi, met dun gesneden verse vis zonder rijst, is een voedzame en bevredigende keuze voor een gezonde maaltijd. Kies voor sushi en geef uw lichaam de energie die u nodig heeft! Vette vis zoals zalm, tonijn en makreel, die vaak in sushi worden gebruikt, zitten boordevol omega-3 vetzuren.
De kleine eitjes kunnen ook een zoute, knapperige textuur toevoegen aan veel andere gerechten. Masago is rijk aan veel voedingsstoffen, zoals omega-3-vetten, vitamine B12 en selenium. De lage kwikgehaltes maken het veilig voor zwangere vrouwen en jonge kinderen .
Masago moet in een luchtdichte container in de koelkast worden bewaard en binnen een week na opening worden gebruikt.
Het Japanse dieet bestaat vooral uit een gezonde balans tussen vis, groente, vlees en granen. Dus af en toe sushi zal daar zeker aan bijdragen, maar een het elke dag eten is niet bepaald verstandig en wordt ook snel ongezond. Al helemaal als je de gefrituurde variant eetn.
Vaak zie je ook witte reepjes op je bord. Dit is geraspte daikon (radijs) . Het wordt gebruikt als garnering op sushiborden. Zoals veel garnering op Amerikaanse gerechten kun je het eten of opzij schuiven.
Dan heb je orange masago. Masago zijn hele kleine eitjes van de spiering. Deze kleine vis zorgt voor fijne eitjes die op een stuk sushi terecht kunnen komen als garnering of als vervanger voor tobiko viseitjes.
De beroemde maki sushi rollen
Maki is de meest simpele sushi die je kunt maken. Het is slechts een klein zeewier rolletje met wat sushirijst en groente of vis/vlees er in. Het maken van maki sushi is dan ook erg makkelijk en snel te doen voor beginners.
Het heeft een licht zoute en milde smaak, samen met een knapperige textuur die een mooie aanvulling vormt op andere ingrediënten. Masago kan ook worden toegevoegd aan salades, soepen of zelfs gebruikt in marinades om gerechten een extra smaakdimensie te geven.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Masago-kuit wordt meestal gebruikt als topping of vulling voor sushirollen. De kleine, oranjekleurige eieren voegen een explosie van smaak en textuur toe aan het gerecht. Masago heeft een licht zoute smaak en een delicate, knapperige textuur, waardoor het een perfecte aanvulling is op de andere ingrediënten in sushi.
De smaak- en textuur van de sushi blijft namelijk tot 24 uur behouden. Indien je sushi met zeevruchten hebt besteld, moet je de houdbaarheid verkorten naar maximaal 15 uur in de koelkast.
Masago is het kuit van een vis, die veel voor de sushi wordt gebruikt, voornamelijk als garnering, omdat de kleur het aantrekkelijk maakt, bovendien geeft het ook een lekker knapperige structuur.
Masago is een populair type kuit dat afkomstig is van de loddevis , een lid van de zalmfamilie. Deze kleine knapperige oranje eieren worden gebruikt in verschillende sushirollen om een extra "pop" van textuur en smaak toe te voegen.
Rauwe vis kan namelijk de listeria-bacterie bevatten. Een besmetting komt niet vaak voor, maar raak je besmet dan is dat nadelig voor je ongeboren baby. Laat daarom nu de sushi met rauwe vis achterwege. Ook sushi die met (gare) tonijn, makreel, zwaardvis of een andere roofvis is gemaakt eet je nu beter niet.
(Smeer)leverworst bevat veel vitamine A.Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor kinderen. Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven.
Masago wordt rauw geserveerd , wat sommige mensen meteen afschrikt! Er is echter geen bewijs dat het rauw eten van Masago gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Over het algemeen is het een zeer veilige viskuit om te proberen. De enige mensen die Masago moeten vermijden, zijn mensen die allergisch zijn voor vis en schelpdieren.
Wanneer we kijken naar de verschillen tussen een pizza en patat en sushi, dan valt het op dat in de sushi gezonde vetten zitten en in de patat niet. En pizza kan voedingsstoffen hebben, maar over het algemeen zit er toch wel behoorlijk wat vet in.
De meeste sushi-restaurants bieden simpele zalm- en avocadorolletjes aan, gemaakt met nori en rijst, wat een gezonde keuze is. Sashimi, groenterolletjes, zalm- en avocadorolletjes en rainbow rolls zijn slechts enkele voorbeelden van gezonde sushi-opties.
Goede Sushi vereist de meest verse zeevruchten, die vaak dagelijks vers moeten worden ingevlogen. Uiteraard kunnen hierdoor de kosten stijgen. Daarbij gaat het bij goede sushi vaak ook om speciale ingrediënten. Bepaalde vissoorten, zoals blauwvintonijn of uni (zee-egel), zijn zeldzaam en niet makkelijk te vangen.