Kippengrit bestaat uit kalksteen en vermalen oesterschelpen en bevat alle mineralen die je kip nodig heeft. Het goed opneembare, organische calcium in Kippengrit zorgt voor een goed beendergestel en sterke eierschalen, wat bijdraagt aan een betere houdbaarheid van de eieren.
Kippengrit is een waardevolle kalkbron voor uw kippen. Tijdens de legperiode is er namelijk een grote behoefte aan kalk en dus aan kippengrit. Calcium is namelijk nodig om de schil van het ei hard te krijgen. Wanneer uw kippen niet voldoende calcium tot zich kunnen nemen, is de kans op windeieren zeer groot.
Als het voedsel is geweekt, gaat het eerst naar de kliermaag en daarna naar de spiermaag. In de kliermaag worden maagsappen toegevoegd, zodat het voedsel wordt afgebroken. In de spiermaag maalt de kip het voedsel fijn. Vooral voor de spiermaag is het belangrijk dat je kippengrit en maagkiezel aanbiedt.
Een volwassen kip eet dagelijks ongeveer 120 gram legkorrels.
Kippengrit is er speciaal voor de kippen die eieren leggen. Er zit namelijk extra calcium in kippengrit en dat maakt de eierschaal super sterk. Let op: kippengrit is niet nodig wanneer je volledig voer geeft. Door volledig voer zit kippengrit verwerkt, waardoor bijvoeren niet nodig is.
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Dit voer kun je het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Hebben jouw kippen geen toegang tot een grasperkje? Dan is het aan te raden dat jouw kippen toch wat extra groenten krijgen zoals wortelen, sla, fruit, gras,… Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen.
Veel mensen denken dat maagkiezel hetzelfde is als vogelgrit, dit is echter niet zo. Waar vogelgrit gemalen oesterschelp is, is maagkiezel echter complete steentjes. Deze steentjes met scherpe randen zorgen ervoor dat de vogel opgenomen zaden kan fijnmalen in de maag.
Kippen hebben geen tanden. Daarom eten ze ook zand en steentjes. Een deel hiervan blijft achter in de spiermaag om grotere stukken voer te vermalen.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Kippen zijn alleseters. Geef ze als basisvoeding een graanmengeling en/of legkorrel voor kippen (reken op ongeveer 65 g per kip per dag) en vul dit aan met etensresten, groenten- en fruitafval, grasmaaisel en onkruid. Om hun voer goed te kunnen verteren, hebben kippen maagkiezel nodig.
Kippen hebben voor de productie van goede eieren voldoende kalk en eiwitten nodig. Kippen die niet genoeg kalk binnen krijgen zullen windeieren of eieren met een dunne schaal leggen. Op den duur zullen de kippen ook stoppen met leggen. Kalk halen de kippen van nature uit kalkrijke plantensoorten, zoals gras en klaver.
Gekookte aardappelen en gekookte groente kun je heel goed aan de kippen voeren. Ook sla (niet teveel) en komkommer, alsmede andere bladgroenten zoals spinazie en andijvie vinden de kippen heerlijk.
De Latijnse naam voor de nachtschadefamilie is Solanaceae omdat de leden van deze familie solanine bevatten. Dit is giftig voor kippen. Het solaninegehalte neemt af wanneer de plant wordt gekookt. Het is daarom over het algemeen wel veilig om gekookte aardappelen of tomaten aan uw kippen te geven.
Wat vinden kippen niet leuk? Kippen houden niet van stilzitten. Kippen die de hele dag in het hok zitten, zullen zich te pletter vervelen en erg vervelend worden, Ze gaan naar elkaar pikken, met alle gevolgen van dien.
Reacties. Kippen mogen absoluut geen kaas!
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Plaats de voerbak en drinkbak in de ren wanneer die altijd toegankelijk is. Dit houdt het nachthok schoon wat de hygiëne ten goede komt.
Geef extra eten en drinken
Aangezien de stofwisseling in de kippen hoger is in de winter en ze hun lichaam op temperatuur willen houden, hebben deze dieren meer eten nodig. Geef in de winter voer met veel koolhydraten, zoals gerst, sorghum, zonnebloempitten en mais.