Grenzen aangeven betekent dat je durft te zeggen wanneer iemand te veel van je verlangt, dingen vraagt die je niet wilt, tegen jezelf zegt dat het mooi genoeg is zo, of dat je erkent dat het je niet gaat lukken.
Veel mensen vinden het moeilijk om hun grenzen aan te geven. Maar het is belangrijk om je grenzen te bewaken. Hierdoor weet je beter wat je aankunt en hoeveel werk je op je kunt nemen. Grenzen stellen en aangeven kan ook goed zijn voor de ander.
Een grens is een afperking, een afbakening wat van jou is en wat van de ander is. Uiteraard heb je ook een eigen grens. Zeg eens een denkbeeldige afscheidingslijn tussen wat je wel en niet kunt, een grens heb je qua mogelijkheden en kunnen, tussen wat je wel en niet wil.
Grenzen stellen creëert veiligheid.De anderen weten waar ze aan toe zijn en wat er van ze verwacht wordt.Daarnaast schat je jouw eigen normen, waarden en behoeftes op waarde. Een 'nee' tegen een ander is vaak een 'ja' tegen jezelf.
Sommige mensen kunnen geen grenzen stellen omdat ze niet genoeg zelfliefde hebben om hun eigen gezonde en veilige ruimte te bewaken. Je communiceert zelfrespect door grenzen te stellen aan respectloos gedrag. We leren mensen hoe ze ons moeten behandelen door hen te laten zien hoe we onszelf behandelen.
Voor mij is jezelf begrenzen je keuzevrijheid beperken. Je verbied jezelf als het ware om bepaalde dingen te doen. Of, je moet bijvoorbeeld iets van jezelf, zeg elke dag sporten, en daarin geef je jezelf een aantal opties. Jezelf begrenzen kun je ook zien als een richtlijn voor wat acceptabel is.
Kenmerken van iemand met gezonde grenzen zijn:
Hecht waarde aan eigen ideeën. Geeft waarden niet op voor anderen. Deelt persoonlijke informatie op een gezonde manier (niet te veel/snel en niet te weinig) Weet wat hij/zij wil en hoe hij/zij dat kan communiceren.
Ook zijn er persoonlijke grenzen: fysieke en emotionele grenzen. In mijn praktijk gaat het over de persoonlijke grenzen. Soms komen de fysieke grenzen ter sprake. Maar in verreweg de meeste gesprekken gaat het vooral over de emotionele grenzen.
Grenzen stellen
In een relatie met een narcist gaat het vaak alleen maar over de ander. Bedenk hoever je hierin mee wil en kan gaan. Probeer dit vervolgens duidelijk aan te geven. Grenzen zijn niets meer of minder dan een setje regels die je omgang met anderen en met jezelf vergemakkelijken.
Grenzen moeten vooral duidelijk en consistent zijn, wanneer je te maken hebt met iemand die jou niet respecteert. Zo'n persoon is op zoek naar de 'gaten' in je grenzen en gebruikt ze tegen je. Dus zorg ervoor dat je hem/haar assertief en duidelijk vertelt dat dit gedrag niet ok is en houd je aan de consequenties.
Een ander voorbeeld van een kunstmatige grens is bijvoorbeeld de taalgrens in België. Aan de ene kant van de grens wordt er Vlaams gesproken, en aan de andere kant Frans. Deze grenzen, die je gewoon over kan zonder dat je tegengehouden wordt noemen we open of zachte grenzen.
Een grens is een zichtbare of onzichtbare lijn in het landschap. Een grens scheidt fysiek of denkbeeldig groepen mensen van elkaar. Een zichtbare grens is bijvoorbeeld een rivier, een zee, een bergketen of een woestijn. Zo'n grens is een natuurlijke grens.
Erfgrens laten bepalen door een landmeter
Met een grensreconstructie worden 1 of meerdere kadastrale grenzen opnieuw in het terrein zichtbaar gemaakt. Dit doet de landmeter op basis van de oorspronkelijke meetgegevens.
Jouw familie en vrienden geven heel veel om jou, net zoals dat andersom de reden is dat je niet voor een teleurstelling wil zorgen. Een duidelijke verklaring achter jouw nee, zal na enige verontwaardiging begrepen worden en niet in de weg staan vanwege wederzijds begrip en respect.
Blijf je gedachten en gevoelens ontdekken. Wees kritisch, maar ook realistisch en complimenteer jezelf wanneer je iets goed hebt aangepakt. Geef jezelf eens wat vaker een schouderklopje! Je zult merken dat zelfvertrouwen aantrekkelijk werkt en dat mensen graag met je om willen gaan.
Harde en zachte grenzen, onzichtbare grenzen bewaakt door technologie en simpele grenshekken. Grenzen bestaan er in allerlei vormen en maten.
grens (zn) : afbakening, afgrenzing, afpaling, afperking, begrenzing, beperking, buitenkant, demarcatie, einde, eindpunt, grenslijn, grenslinie, limiet, maximum, omkadering, plafond, rand, scheiding, scheidingslijn, uiterste.
Normen en waarden
De grenzen die cultuur stelt voor gedrag zijn normen. Normen zijn de regels die bepalen of verbieden wat voor gedrag toegestaan is in bepaalde situaties. De grenzen, ofwel normen, zijn afgeleid van culturele waarden.