Granenkoffie wordt gemaakt van gebrande granen zoals boekweit, gerst en rogge. Dat branden zorgt voor een vergelijkbare smaak als koffie. Verder worden ze zo min mogelijk bewerkt. Het wordt in Nederland onder andere verkocht door het merk Zonnatura.
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
Bambu is een 100% natuurlijke koffievervanger die geen cafeïne bevat en dus helemaal geen invloed heeft op je slaappatroon. Het bevat daarnaast een hoog kaliumgehalte en heeft een positieve invloed op je spijsvertering. Het is een ideaal alternatief voor wie maagklachten krijgt door koffie.
Dit is een gezonder alternatief voor koffie, maar het kan ook gemengd worden om een smaakvoller drankje te creëren met een aantal gezondheidsvoordelen. Cichorei bestaat voornamelijk uit inuline, wat zoals we eerder al aangaven een oplosbare koolhydraat is. Deze moedigt goede bacteriën aan om in de darmen te groeien.
Cichorei (Cichorium) is een geslacht uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Tot dit geslacht behoren onder meer witlof (witloof) en andijvie.
Cichorei is gezond
De geneeskrachtige werking komt door het polyfenol esculetine in de wortels. Deze stof werkt stimulerend op de lever en de nieren, is gebleken uit wetenschappelijke onderzoeken. Een andere gezonde stof in cichorei is inuline.
De instant koffie van Pacha is vrij van additieven, opwekkende middelen of cafeïne en is 100% plantaardig, Pacha Instant maakt het ontbijt zeer licht verteerbaar met een heerlijke smaak van hazelnoten en caramel, voor een optimale conditie en vitaliteit.
Pacha de Cacao is bereid met niets meer dan cacaopulp en water. Het zit vol met goede voedingsstoffen en helpt boeren in Zuid-Amerika aan meer inkomen. Zijzelf maken er allang een verfrissend drankje, maar dat bleef lange tijd in de rest van de wereld onbekend.
Medicinale werking
Zowel de wortel als de blaadjes van de plant zelf werkend laxerend en diuretisch, wat vochtafdrijvend betekent. Cichorei heeft verscheidene medicinale eigenschappen in de volksgeneeskunde die niet allemaal zijn bevestigd door de wetenschap.
Inuline zorgt ervoor dat goede darmbacteriën zich beter kunne ontwikkelen en handhaven in onze darm. Het beidt dus eigelijk een goede voedingsbodem voor echte darmbacteriën. Daarnaast neemt Inuline vocht op uit de darmen. Door de opname van vocht wordt de stoelgang makkelijker en wordt de darmperistaltiek verbeterd..
De jonge bladeren kunnen rauw of gestoofd gegeten worden. Om de smaak van de bladeren wat te verzachten wordt cichorei wel eens gebleekt, in de culinaire wereld spreekt men dan over molsla. Dit gebleekte blad is net als witlof te eten. Ook de bloemen zijn eetbaar en een mooie toevoeging aan salades.
Jacob Hooy Inuline Poeder kopen bij Holland & Barrett.
Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
3 goede redenen om je dag met groene thee te beginnen in plaats van koffie. Groene thee bevat zoveel werkzame stoffen dat sommige mensen het ook wel het meest gezonde drankje op aarde noemen.
Je kunt beter stukje bij beetje stoppen met koffie drinken. Drink je bijvoorbeeld 6 keer per dag een kop koffie? Schrap dan de eerste week 1 kopje, zodat je de rest van de week 5 kopjes per dag drinkt. Ga zo door tot je uiteindelijk geen koffie meer drinkt en bent afgekickt!
Kies je voor granenkoffie of een andere koffiesurrogaat, dan kun je bedrogen uitkomen. Als deze 'koffie' gemaakt is van chicorei, dan zit er vaak flink wat acrylamide in. Tot wel 10 keer zoveel als in gewone koffie.
Chicorei wordt nog steeds gebruikt als koffie-vervanger, maar ook gebruikt in tal van andere gezonde producten. Cichorei is namelijk ontzettend gezond. De wortel van cichorei bevat inuline.
De cichoreiwortel wordt gedroogd en gebrand en heeft daardoor een intense smaak. Het lijkt op koffie en door de inuline is het wat zoeter. Door het brandproces heeft het een ietwat karamelachtige smaak met een subtiel bittertje.
Het wordt gebruikt om de smaak van koffie te verbeteren. Een kleine hoeveelheid Buisman wordt bij het zetten toegevoegd aan de koffie. 'Buisman' was op de Nederlandse consumentenmarkt lange tijd een soortnaam voor gebrande suiker.
Cichoreiwortel wordt gedroogd en gebrand, hierdoor krijgt de cichorei een karamelachtige smaak. Door het brandproces bevat cichorei net als koffie acrylamide.
Cichorei werd veel in de Friese Wouden geteeld en gedroogd, vooral in de gemeente Dantumadeel. In oorlogs- en crisisjaren, vooral 1940-1945, werd deze surrogaatkoffie bij gebrek aan echte koffie op grote schaal gedronken, waarbij echter de opwekkende werking van de cafeïne ontbrak.
Cichorei is één van de plantensoorten die inuline in wortels opslaat tot een niveau dat winning aantrekkelijk maakt. Aan wilde cichorei werden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, met name ook door de bittere smaak. Ook werd cichorei in het verleden gebruikt als surrogaat voor koffie.
Van oorsprong komt de plant uit het Middellandse Zeegebied. In Nederland en België is de plant echter al vele eeuwen lang aanwezig en waarschijnlijk door de Romeinen meegebracht. Cichorei komt voor in wegbermen, maar ook langs dijken, in droog grasland, bij muren en op vuilnisbelten kan ze worden aangetroffen.
De cichorei wordt verwerkt zonder toevoeging van andere ingrediënten, waardoor de goede eigenschappen van de natuur behouden blijven. Daarnaast is het vegan, glutenvrij, rijk aan vezels en van nature cafeïnevrij. Het kan puur gedonken worden of in combinatie met een andere drank, zoals soja- of rijstemelk.