Hoeveel bespaar je per jaar met een airco? Een gezin van vier personen gebruikt ongeveer 1.700 kuub gas per jaar. Dit komt neer op een bedrag van € 5.100 per jaar. Wanneer dit gezin gebruik zou maken van 3 AC-systemen, zou dit bedrag € 1.530 zijn.
Energiezuinig. Een inverter gestuurde modulerend werkende airconditioning heeft een rendement van ongeveer 3,8 (E.E.R.), dit houdt in dat voor 3,8 KW koelen er 1 KW elektriciteit nodig is. Het verwarmen van een kamer in de winter is nog rendabeler, namelijk 4 (COP).
Een pellet- of houtkachel.
De informatie uit de tabel hierboven vertelt ons dat de goedkoopste manier om te verwarmen, verwarmen met hout is. Het is bovendien ook de meest ecologische manier om te verwarmen. Er bestaan verschillende soorten houtkachels; zowel met pellets als met volledige houtblokken.
Airco versus CV
In het grootste gedeelte van het stookseizoen is een airco als verwarming veel goedkoper dan de traditionele gasgestookte hr cv ketel. Dat komt omdat het rendement ver boven de 400% stijgt terwijl een cv ketel niet verder kan komen dan 96% (werkelijk maximaal rendement).
Elektrische verwarming met infrarood werkt uiterst energiezuinig: bij infrarood verwarming heb je namelijk een minder hoge temperatuur nodig om het zelfde warmtegevoel te verkrijgen. Zeker wanneer je woning goed geïsoleerd is, haal je meer voordeel uit infrarood verwarming dan gelijk welke andere soort.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Een budgetvriendelijke en praktische keuze is je oude gas- of mazoutketel vervangen door een condensatieketel. Je kan zo'n condenserende ketel ook combineren met een warmtepomp. Met zo'n hybride warmtepomp koppel je het hoge rendement van een condenserende ketel aan de groene, duurzame energie van een warmtepomp.
De woning verwarmen met een airco, ja dat kan! Tegenwoordig kunnen de meeste airco's naast koelen ook verwarmen. Een airco kan dus in de koudere maanden gebruikt worden om de woning deels mee te verwarmen. Hierdoor bespaart u op uw gasrekening en heeft u minder last van de stijgende gasprijzen.
Nadelen airco op een rijtje
Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan zorgen voor verkoudheid. Bij slecht onderhoud kunnen klachten ontstaan zoals vieze luchtjes en gezondheidsklachten. Een onderhoudscontract brengt extra kosten met zich mee.
Moderne airconditioners kunnen de temperatuur naar wens regelen, zowel in de zomer als in de winter. Ze werken heel efficiënt volgens het principe van de warmtepomp. Deze warmtepomp draait zijn functie gewoon om tijdens de winter, zo verwarmen ze ruimtes met warme lucht.
Verwarmen verbruikt ongeveer 6 keer meer dan koelen.
Verwarm je je living bijvoorbeeld primair met een 5kW model, dan verbruik je 1.368kWh per jaar of ongeveer 300 euro aan elektriciteit.
Verwarmen met airco én cv ketel
En wanneer het in de winter pas écht koud is, kan uw cv ketel vervolgens bijspringen. Een airco verwarming in huis is dus een stuk energiezuiniger, omdat u bespaart op uw gasverbruik!
Duitsland stookt nog met brandolie en steenkool
In minder dan de helft van de Duitse woningen vinden we een cv-ketel op aardgas. Ruim een kwart van de huizen stookt nog op brandolie, propaan of zelfs steenkool. Dat zijn fossiele brandstoffen die véél meer vervuiling en CO2-uitstoot veroorzaken dan aardgas.
Door vloerverwarming zorg je voor een betere verspreiding van de warmte in de ruimte. Het rendement ligt hierdoor hoger en het verbruik lager. Bovendien werkt het perfect met systemen op lage temperatuur (warmtepomp). Een ander voordeel is dat je geen radiatoren moet plaatsen en de hele ruimte kan gebruiken.
Wil je evenwel helemáál klaar zijn voor de toekomst en van je huis een BEN-woning (bijna-energieneutrale woning) maken? Dan kies je het best voor een warmtepomp. Zo'n systeem haalt gratis warmte-energie uit de lucht, het water of de aardbodem en gebruikt dit om je woning en je sanitair water te verwarmen.
Verwarmen met een houtkachel
Een houtkachel is goedkoper dan een gashaard en heeft een hoger rendement dan een open haard. De houtblokken klieven en stockeren is een heuse onderneming, maar door de houtblokken kant-en-klaar aan te kopen, spaar je al de helft van die moeite uit.
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Bij de aanschaf van bijverwarming is het uiteraard op lange termijn voordeliger om een techniek te kiezen die energiezuinig is. Infraroodverwarming is wat dat betreft een goede keuze: er is slechts half zoveel energie nodig om een kamer te verwarmen dan met gas.
De toekomst is elektrisch
We gaan ook steeds meer hernieuwbare elektriciteit produceren met wind- en zonne-energie én onze woningen steeds beter isoleren. De warmtepomp past perfect in dit plaatje: het is dé duurzame verwarming van de toekomst.
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
De meeste huizen die na 1992 gebouwd zijn, zijn geschikt voor een hybride warmtepomp. In dit geval kun je het beste kiezen voor de hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met de (aanwezige) HR cv ketel in jouw woning. Bij lage temperaturen kan de cv-ketel bijspringen om het huis te verwarmen.