Let er vooral op dat je extra kosten betaalt als je meer via internet verstuurt dan je belbundel toestaat. In dit geval is WhatsApp gebruiken het duurst, maar in de meeste situaties nog altijd goedkoper dan sms'en.
De keuze tussen WhatsApp en SMS hangt namelijk af van de intentie van het bericht. Zo wordt WhatsApp bijvoorbeeld gebruikt om klanten en volgers de kans te geven het gesprek aan te gaan met een organisatie. SMS berichten zijn daarentegen kort en informatief en vaak een vorm van eenzijdige communicatie.
Wat kost het versturen van een SMS-bericht? De kosten voor het versturen van een SMS-bericht wisselen per mobiele aanbieder en per abonnement/prepaidkaart. De kosten variëren van gratis tot € 0,31.
WhatsApp is en blijft gratis. Onder WhatsApp-gebruikers gaat een bericht rond waarin staat dat je het appje moet doorsturen om te voorkomen dat je moet betalen voor WhatsApp.
WhatsApp is de populaire, gratis app waarmee u berichten, bestanden, foto's en video's naar vrienden en familie kunt sturen.
Je hebt een (goede) internetverbinding nodig
Maar als je onderweg bent, heb je een abonnement met mobiele data nodig. Als je dit niet hebt, kun je ook niet bellen via WhatsApp.
Vanaf versie 2.19.120 kan dit wel, dankzij de ondersteuning voor wisselgesprekken. Zodra je gebeld wordt als je al in een gesprek zit, zie je nu een knop om het huidige gesprek op te hangen en het nieuwe gesprek te beantwoorden. Zolang je dit niet doet, blijft de telefoon bij de beller gewoon over gaan.
De functies Laatst gezien en Online laten je zien wanneer je contacten voor het laatst gebruik hebben gemaakt van WhatsApp, of dat ze nu online zijn. Als een contact online is, betekent dit dat je contact WhatsApp open heeft staan op de voorgrond van diens toestel en verbonden is met het internet.
(What's)Appen doe je via een app op een smartphone. Met de telefoon stuur je korte berichtjes naar elkaar, en dat gaat dan meestal om een vriend(in) of familielid. Chatten doe je op een computer, laptop of tablet, en dat gaat via een internetwebsite. Via die website wissel je korte berichtjes met een ander persoon.
Door een bericht te sturen zal er dus geen gratis sms of geld van je rekening gaan maar wel mobiele data. Heb je een wifi verbinding, dan is het helemaal gratis. Heb een facebookaccount of wil een bericht sturen naar iemand die geen facebookaccount heeft? Dan kan je geen Messenger gebruiken.
Het ontvangen van gewone SMS-berichten is altijd gratis, zelfs als je je in het buitenland bevindt en/of het ontvangen van buitenlandse sms berichten. Er zijn (Premium) SMS-diensten waarbij je bepaalde informatie, bijvoorbeeld het weerbericht of een actuele beurskoers, kunt opvragen.
Zolang u thuis meer tijd doorbrengt dan in het buitenland, of zolang u uw mobiele telefoon meer thuis gebruikt dan in het buitenland, wordt dit gezien als roaming. U betaalt voor uw gesprekken, sms'jes en dataverbruik in de EU evenveel als in eigen land.
Vanaf nu is de Android App ringtext beschikbaar. Deze App biedt gebruikers de unieke mogelijkheid om tekstberichten uit te wisselen met hun vrienden, zonder enige kosten en zonder afhankelijkheid van een mobiele data of andere Internet verbinding.
Tot slot: de geblokkeerde kan niet langer updates van je profielfoto op WhatsApp zien. Wanneer jij een nieuwe foto uploadt kunnen 'normale' contacten deze zien, maar je geblokkeerde niet. Hij of zij ziet nog steeds de profielfoto die je had toen je diegene blokkeerde.
Met het gebruik van WhatsApp verdwijnt ook een groot deel van je privacy. De app is immers eigendom van Facebook en zoals we weten is Marc Zuckerberg gek op het verzamelen van data. Bij voorkeur zoveel mogelijk. Goede reden dus om WhatsApp te verwijderen en Zuckerberg het nakijken te geven.
Onopgemerkt appen
Als je onopgemerkt of vertrouwelijk wil appen is Whatsapp dus niet echt ideaal. Daar is de app Telegram geschikter voor. Die kan je namelijk vergrendelen met een wachtwoord en vingerafdruk.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
Bellen via Whatsapp "kost” alleen data. Zolang het datagebruik gratis is (de Wifi) en binnen de databundel blijft (via 4G) zijn er aan beide zijden geen (extra) kosten. Wie het gesprek begint maakt niet uit.
Open Instellingen op je apparaat > tik op Netwerk en internet > Internet. Tik naast je provider op het Instellingen-symbool. Schakel Mobiele data in. Open Instellingen op je apparaat > tik op Apps > WhatsApp > Mobiele data en wifi > schakel Achtergrondgegevens in.
Videobellen vreet data. Als je lang belt kan dat een dure grap worden. Reken op 3 à 4 MB per minuut. Bellen zonder beeld kost 'maar' 1 MB per 4 minuten.
Chatdiensten als WhatsApp en Signal zijn standaard versleuteld en dat zou aftappen onmogelijk maken voor politie en inlichtingendiensten.