Betaalbare restaurants Zorg ervoor dat je van de plaatselijke gerechten proeft, zoals bacalao, vissoep of een elandburger, allemaal heerlijke gerechten binnen je budget. En waarom probeer je niet eens Noorse zoetigheden zoals wafels, kaneelbroodjes en 'svele'. Ze zijn goedkoop, maar zitten boordevol smaak en energie.
Eten en drinken is in Noorwegen over het algemeen een stuk duurder dan in Nederland. Vooral als het om producten in de supermarkt gaat. Gelukkig zijn er wel een paar trucjes om ervoor te zorgen dat je geen hypotheek hoeft af te sluiten om te kunnen eten tijdens je vakantie.
Prijzen van eten en drinken in Noorwegen
In Noorwegen is het slim iedere dag zelf je maaltijden klaar te maken, gezien eten in restaurants de kosten flink kunnen opjagen. Voor een normaal hoofdgerecht betaal je gemiddeld zo'n €35 en je bent al snel €80 kwijt als je met z'n 2en uit eten gaat in een normaal restaurant.
Visliefhebbers komen in Noorwegen volop aan hun trekken. Zalm is niet langer een luxe-dier en volop verkrijgbaar, vaak goedkoper dan bijvoorbeeld kabeljauw. Daarnaast zijn schelvis en koolvis soorten die doordeweeks op het menu staan.
Noorwegen is een duur land: reken voor een kopje koffie minstens 4 euro, voor een biertje rond de 7,50 euro en een gemiddeld driegangendiner komt uit rond de 50 euro.
Het is typisch Noors om tijdens het ontbijt en de lunch te kiezen voor een sneetje (of twee) brood met beleg. Ze laten brood van tarwebloem links liggen en gaan zoveel mogelijk voor meergranen brood met pitten en zaden.
In Noorwegen kost een pakje 13 euro en zie, het percentage rokers is daar nu al 13%. Er is in Europa een bijna rechtlijnige relatie tussen de kosten per pakje en het aantal rokers. Hoe goedkoper, hoe meer rokers: in de Oekraïne kost een pakje 1,20 euro en rookt iets meer dan de helft.
Zalm: hoewel zalmgerechten niet perse typisch Noors zijn (Noorse zalm dankt haar naam aan het feit dat het in Noorwegen gevangen is), is er in Noorwegen wel volop lekkere zalm te krijgen. Het is ook een van de weinige producten die over het algemeen in Noorwegen goedkoper is dan in Nederland.
Probeer het favoriete beleg van de Noren maar eens, zoals brunost (zoete bruine kaas), hvitost (witte kaas) met paprika, kaviar (kaviaar) en gekookt ei, leverpostei (leverpaté) met komkommer, spekeskinke (plakjes gezouten ham) of gerookte zalm met roerei.
Door enorme druk van rivaal discounters zoals Kiwi (NorgesGruppen) en Rema 1000 (Reitangruppen) werden in maart 2008 alle Lidl-winkels overgenomen door Reitangruppen en geconverteerd naar Rema 1000 winkels. Noorwegen is dan ook het eerste land waar Lidl zijn activeiten heeft stopgezet.
Fooien geven wordt enorm gewaardeerd in Noorwegen. Hoeveel fooi geef je dan? De norm is ongeveer 5%.
Neem een dikke jas, sneeuwbroek en thermokleding mee, dan heb je het zeker warm. Houd wel in de gaten dat de gevoelstemperatuur een stuk kouder kan zijn dan de werkelijke temperatuur. Ga je naar de kustregio, neem dan wind- en waterdichte kleding mee, omdat het daar iets vaker regent.
Voor een kopje koffie in een gezellig koffietentje betaal je €3 tot €5 en voor een een halve liter pils in het café mag je een bedrag tussen de €10 en €12 neertellen. Een goed glas wijn kost je minimaal €10, maar vaker richting de €15.
Kraanwater is overal in Noorwegen veilig om te drinken. Flessenwater uit Noorse bronnen wordt steeds populairder ten koste van frisdranken. Flessenwater wordt voornamelijk verkocht aan mensen die onderweg zijn, niet zozeer als vervanging van kraanwater thuis.
Noorwegen. De hoofdschotel, het enige wat de Noren echt nodig hebben, is de “hovedrett“. Ze zullen hun avondeten eten als ze thuiskomen van het werk: meestal tussen 4 en 6u 's avonds. Vaak eten ze rond 9u nog een klein hapje.
Een erg bekend Noors visgerecht is Lutefisk. Simpelweg een stokvis (kabeljauw) die een paar dagen wordt gedroogd en daarna gegrild of gebakken wordt. De vis wordt vooral gegeten met gekookte aardappelen, erwten(puree), gerookte stukjes spek en mosterd. Het gerecht smaakt gelukkig lekkerder dan het klinkt.
Een van de bekendste voedselproducten van Noorwegen is de Noorse gerookte zalm, ofwel de Røkelaks. Deze gerookte zalm wordt traditioneel met mosterdsaus gegeten. De ørret (forel), sild (haring) en de zeewier winnen in Noorwegen ook heel wat zieltjes. Van zeewier maken de Noren zelfs zeewierzout.
Noorwegen staat bekend om haar indrukwekkende bergen, prachtige fjorden en diverse landschappen, maar het land heeft ook een aantal van de leukste steden van Scandinavië.
Vanwege de eisen die er gesteld worden kunnen er geen Nederlandse consumptie aardappelen geëxporteerd worden naar Noorwegen. Voor consumptieaardappelen die afkomstig zijn uit EU-landen die vrij zijn van Ralstonia solanacearum (bruinrot) mag in NL een FC model 1 verstrekt worden: met correcte origine vermelding.
Roken. Binnen roken is in de meeste openbare ruimten verboden. Je mag dus niet roken in hotels, bars, restaurants en andere gelegenheden waren gerechten en dranken worden geserveerd. Om in Noorwegen tabak te kunnen kopen, moet je minimaal 18 jaar zijn.
Je kunt in Noorwegen gewoon met je betaalpas of creditcard betalen.
Contant geld
Vreemde valuta worden zelden geaccepteerd, dus heb je Noorse kronen nodig. In steden zijn geldautomaten makkelijk te vinden, en ook in de meeste landelijke gebieden kun je wel ergens geld pinnen, bijvoorbeeld bij een kiosk, supermarkt of tankstation.