Als je hond een lekkende darm heeft, is probiotica echt een aanrader. Maar als hij geen klachten heeft, heeft hij dan ook probiotica nodig? Wanneer je hond een eenzijdig dieet heeft, zonder uitgebalanceerde voeding, dan kan probiotica een goede aanvulling zijn om de darmflora gezond te houden.
Vezels en rauw voer voor je hond
Hij haalt hier dus voldoende voedingsstoffen en energie uit. Rauw voer is van nature wel arm aan onverteerbaar materiaal en kan er dus voor zorgen dat de dikke darm van je hond niet goed gevuld wordt. Het is daarom belangrijk om extra vezels toe te voegen aan rauwe hondenvoeding.
Hondenvoer & darmproblemen: dit is een goede keuze
In dat geval geef je je hond supplementen, zoals oliën, vetten of speciale bites. Zo ondersteunt schapenvet de voedselinname, helpt zalmolie bij de spijsvertering en draagt hennepzaadolie bij aan een gezonde darmflora.
Voor honden met een gevoelige maag of darmen kies je best een dieet met toegevoegde pre- of probiotica. MOS & FOS (mono-oligo saccharides & fructo-oligo saccharides) zijn prebiotica onder de vorm van oplos- en fermenteerbare vezels.
Licht verteerbaar hondenvoer is voer dat speciaal is ontworpen voor honden die last hebben van hun maag en hun darmen. De bestanddelen in het voer zijn voor de darmen makkelijker op te nemen dan die uit regulier voer, en dat maakt het hondenvoer licht verteerbaar.
Beschuit is licht verteerbaar en zorgt ervoor dat de darmen tot rust komen door de vele vezels. Door je hond meerdere malen per dag kleine porties beschuit te geven kun je goed in de gaten houden of er verbetering in zit.
A) Ja,uw hond mag één of twee keer per week havermout eten, maar niet meer dan drie keer per week. De juiste hoeveelheid havermout voor een hond hangt af van de grootte en het gewicht. In het ideale geval kan uw hond een kleine theelepel havermout eten voor elke negen kilogram gewicht.
Hoewel ongekruide, gekookte kip misschien niet erg lekker lijkt, zal je viervoeter deze flauwe beloning erg waarderen. Gekookte kip zit vol met proteïnes, vitamines en mineralen die nodig zijn in het dieet van je hond en is licht genoeg om te voeren aan honden met gevoelige maag of maagklachten.
Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een 'goede drol' pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht. Je viervoeter hoort per dag gemiddeld een à twee keer te poepen.
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Probiotica zijn darmbacterieen die leven de darm bereiken en daar dus zonder zorgen (ziek worden) kunnen bijdragen aan een positieve darmflora. Een bekend voorbeeld bij mensen is bijvoorbeeld Yakult. Probiotica zijn dan ook melkzuurbacteriën die de hond nodig heeft in zijn darmen, de zogenoemde darmflora.
Naar de dierenarts? Heeft uw hond borrelende darmen, maar is hij verder gezond, dan is dat geen reden voor zorgen. Voelt uw hond zich niet goed, en verdwijnen de klachten niet vanzelf, of komen ze steeds terug, dan is dat reden om een dierenarts te bezoeken.
Onze favoriete keuze is de Purina Pro Plan Fortiflora
Geef je hond de beste probiotica zodat zijn darmflora in optimale conditie blijft. De darmen zijn voor honden even belangrijk als voor mensen. Ze bevatten allerlei soorten bacteriën die elkaar in evenwicht houden.
Welke groenten zijn gezond voor jouw trouwe hond? Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten. Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet.
Zolang je de kip goed kookt en samen met de rijst naturel is dan is het geen enkel probleem om je hond in beperkte portie rijst met kip te voeren. Zorg er wel voor dat je de kip niet bakt, maar kookt dit in verband met olie of boter wat erg vet kan zijn. Hierdoor kan je hond last krijgen van zijn maag en darmen.
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
Gekookte spaghetti of pasta is prima voor honden om in kleine hoeveelheden te eten. Spaghetti is niet schadelijk voor honden als het slechts af en toe wordt gevoerd en puur wordt geserveerd.
Rauwe vleesvoeding. De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Gekookt vlees heeft geen zin voor een hond. Alle voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en goede bacteriën zijn dan dood gekookt. Gekookt vlees, daar heeft een hond niets aan, hij kan hier niets mee en is ongezond. Vergeet niet het woord RAUW, dit is heel belangrijk, zo niet het belangrijkste!!
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Appel. Als je jouw hond fruit wilt geven, zijn appels een goede optie. In appels zitten namelijk antioxidanten, vezels, vitamine A en vitamine C. Behalve de gezonde eigenschappen van appels, zijn ze voor veel honden ook nog eens leuk om op te eten: door de knapperige structuur kunnen ze er lekker op kauwen.
Havermout is over het algemeen veilig voor honden om te eten . In feite is het een zeer algemeen gevoed additief en wordt het in veel hondenvoer opgenomen en kattenvoer . De meeste honden kunnen havermout eten zonder enige nadelige gevolgen , ervan uitgaande dat het in de juiste hoeveelheden is.