Dat is op de eerste plaats afhankelijk van de mate van urineverlies. Bij licht verlies is een inlegger of broekje voldoende.Bij zeer groot verlies kunt u een slip of flex gebruiken. Het lastig om vast te stellen wat de beste oplossing is voor uw situatie.
Pants of luierbroekjes
Dit is de meest populaire vorm van incontinentiemateriaal. Pants of luierbroekjes lijken het meest op gewoon ondergoed. Het is wat dikker vanwege de watten en de absorptie-korrels. Er zijn verschillende broekjes voor mannen en vrouwen.
Incontinentie Inleggers voor vrouwen
De allerbeste en meest comfortabele bescherming tegen urineverlies is de incontinentie inlegger. Deze inleggers kunnen gewoon in uw eigen ondergoed gedragen worden. Zorgt u er alstublieft wel voor dat uw ondergoed strak zit en goed afsluit.
Er zijn tal van merken voor incontinentiematerialen. De namen Tena en Depend zijn heel bekend. Maar er zijn ook uitstekende merken als Abena, Absorin en Attends.
Voorbeelden zijn darifenacine, flavoxaat, oxybutinine, solifenacine en tolterodine. Duloxetine wordt gebruikt bij stressincontinentie en inspanningsincontinentie. Duloxetine zorgt voor versterking van de spieren rond de urinebuis. U heeft hierdoor minder last van ongewenst urineverlies.
Incontinentie is vrijwel altijd goed te behandelen. Je kunt door middel van oefeningen leren om je bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen. Ook kun je leren om bewust (plotselinge) verhoging van de buikdruk op te vangen. Zo kun je urine-incontinentie meestal verminderen of zelfs verhelpen.
Er is geen vaste regel wanneer u uw incontinentiemateriaal dient te vervangen. Hoewel het advies is om dit eens per 4 tot 6 uur te doen, is het vooral belangrijk dat u doet wat voor u goed voelt. Incontinentie is al vervelend genoeg, dus maak de situatie voor uzelf zo comfortabel mogelijk.
Wordt incontinentiemateriaal vergoed? Ja, absorberende en afvoerende incontinentiematerialen worden vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft wel een voorschrift van uw (huis)arts nodig.
Oorzaken van incontinentie
Problemen met cognitie. Ziekten van zenuwstelsel. Bijwerkingen van medicijnen. Ziekten van blaas, sluitspieren, bekkenbodem, darmen, endeldarm.
Verlies van weinig stevige ontlasting kan met inlegger, slip of pants. U kunt er dan ook nog een dunne inlegger bij gebruiken die u snel kunt verwisselen. Verlies van stevig en veel kan met grote inlegger of een slip. Verliest u ook nog veel urine dan heeft u een slip of inlegger nodig met een ruime absorptie.
Hoeveelheid bepalen: Door de producten zelf aan te schaffen kunt u ook zelf bepalen hoeveel incontinentiemateriaal u dagelijks gebruikt. Dit is niet mogelijk als het via de zorgverzekering vergoed wordt. De zorgverzekeraar bepaald dan aan de hand van de brief van de huisarts hoeveel producten u per maand nodig heeft.
Als u af en toe wat druppels urine verliest heeft u geen dikke inlegger nodig, een TENA Lady Inlegkruisje of verband kan voldoende zijn. Voor mannen is een TENA Men Protective Shield voldoende om druppels urine op te vangen.
Voorbeeld: Een TENA Lady Ultra Mini Inlegkruisje kan maximaal 70 ml vocht opvangen (dit wordt bij de productomschrijving vermeld) en is dus voldoende voor licht urineverlies. Voor mensen met zwaar urineverlies kan een TENA Pants Maxi uitkomst bieden; deze incontinentiebroekje kan maar liefst 2500 (!) ml urine opvangen.
Ongeopend incontinentiemateriaal verzamelpunt. Als u ongeopende pakken incontinentiemateriaal over heeft dan kunt u dit bij ons inleveren. Wij kunnen dit dan weer weggeven aan mensen die dit goed kunnen gebruiken. Het is zonde als dit nieuwe incontinentiemateriaal wordt weggegooid.
Vouw bij elk incontinentiemateriaal een gootje in de lengterichting. Vouw de lange zijkanten wat naar elkaar toe. Zo heeft het materiaal een paar seconde de tijd om de urine of ontlasting op te nemen. U voorkomt dat deze er via de zijkant vanaf loopt.
Urine-incontinentie betekent ongewild verlies van urine. Ontlastingsincontinentie is ongewild verlies van ontlasting. Binnen de urine-incontinentie onderscheiden we verschillende soorten, zoals stressincontinentie, aandrangincontinentie en zwangerschapsincontinentie. Incontinentie kan tijdelijk of blijvend zijn.
Doe geen extra inlegger in een pants: 'Als iemand thuis woont en last van incontinentie heeft, kan hij na een halve dag al met een verzadigde pants (incontinentiebroekje) rondlopen. Dat zit onprettig en kan huidschade veroorzaken. Zorgverleners hebben dan de neiging om een inlegger in het pants te doen.
Incontinentiemateriaal wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hierop is de wettelijke eigen bijdrage van toepassing. Die eigen bijdrage bedraagt in 2016 € 385,00 per persoon van 18 jaar en ouder. Om voor (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking te komen, moet u eerst de wettelijke eigen bijdrage hebben verbruikt.
Voor incontinentiemateriaal bij thuisgebruik wordt er geen vergoeding vanuit de basisverzekering aangeboden. Bij een ziekenhuisopname, en tijdelijk gebruik van incontinentiemateriaal geldt hiervoor natuurlijk een uitzondering.
Deze broekjes zijn er in twee soorten: de TENA Lady Discreet en de Discreet Plus.
Je voelt de inco bij de eerste plas al zwaarder worden en daardoor is het gevoel ook anders. Hoe meer je plast, hoe harder en zwaarder de inco lijkt te worden.
Voelt u zich prettiger wanneer u elke 2, 4 of 6 uur verschoont: prima. Hiermee voorkomt u nare luchtjes en het blijft droog, wat het risico op huidirritaties verkleint. We zien vaak dat mensen die kleine inleggers, zoals TENA Men Level 1, gebruiken geneigd zijn wat vaker te verschonen.