GHS-symbolen staan altijd in een witte ruit met een rode rand. In de ruit staat een pictogram of gevarensymbool. Bijvoorbeeld een vlammetje (brandgevaar), een doodshoofd (giftig) of een uitroepteken (schadelijk). Ook staat er altijd een signaalwoord, zoals 'gevaar'.
GHS staat voor Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals. Het GHS is een set van criteria voor het indelen van de gevaarseigenschappen van stoffen en mengsels. Het GHS heeft als doel te komen tot één wereldwijd geharmoniseerd systeem voor de gevaarsindeling van stoffen.
Een GHS-etiket bevat volgende elementen: een of meer pictogrammen of gevaarsymbolen (zie hieronder), in functie van de gevarenklasse; een signaalwoord (signal word) ("gevaar" of "waarschuwing", naargelang de gevarencategorie van de stof)
De EU-GHS oftewel de CLP-verordening is de nieuwe Europese verordening over de indeling (Classification), etikettering (Labelling) en verpakking (Packaging) van chemische stoffen en mengsels.
Alle chemische stoffen vallen onder REACH, op een paar uitzonderingen na zoals radioactieve stoffen, afvalstoffen en bestrijdingsmiddelen. Hiervoor geldt andere wetgeving. Stoffen die zijn verwerkt in mengsels (verf en lijm) vallen ook onder REACH.
Een etiket op de verpakking van een gevaarlijke stof geeft de eerste informatie die noodzakelijk is om er zonder risico's mee te kunnen werken. Wanneer een etiket ontbreekt op de verpakking, moet de werkgever direct contact opnemen met de leverancier.
Het eerste basisprincipe van de toxicologie is dat vrijwel iedere stof, die in overmaat aanwezig is, schadelijk (en dus niet giftig!) kan zijn. Dosis sola facit venenum (alleen de hoeveelheid maakt het vergif) zei Paracelsus al in de 16e eeuw.
ONTVLAMBAAR (GHS02).
Licht of uiterst ontvlambare gassen, aerosolen, vloeistoffen en dampen.
De gevaarsymbolen zijn ontworpen om je te waarschuwen voor gevaarlijke stoffen of gevaarlijke locaties. Gevaarlijke stoffen kunnen meerdere gevaarsymbolen nodig hebben. De vereiste symbolen moeten ook altijd op het etiket staan van het betreffende product.
Zoek stoffen
In de Europese Unie is de verplichte gevaarsindeling, etikettering en verpakking ( CLP Classification, Labelling and Packaging (Classification, Labelling and Packaging )) van ongeveer 7000 stoffen wettelijk vastgelegd.
Het begrip 'CMR-stoffen' staat voor carcinogene, mutagene en reprotoxische stoffen. Carcinogene stoffen kunnen kanker veroorzaken, mutagene stoffen kunnen genen (DNA) beschadigen (en in combinatie met andere stoffen kanker veroorzaken) en reprotoxische stoffen kunnen een schadelijke effect hebben op de voortplanting.
De cijfers van 0 tot 4 in de gevarendiamant geven aan hoe hoog het risico is. 0 is absoluut geen risico en 4 is ernstige verwondingen en zelfs kans op sterven door korte blootstelling.
Sinds 2009 zijn de 9 GHS-Symbolen in vordering gebracht in de Europese Unie. Deze symbolen zijn gekenmerkt door een witte ruit met een rode rand er omheen.
Een gevarenklasse kan onderverdeeld worden in gevarencategorieën. Deze indeling bepaalt dan het etiket: welk pictogram, signaalwoord, bijhorende gevarenaanduidingen (H-zinnen) en voorzorgsmaatregelen (P-zinnen) moeten toegevoegd worden.
Hoe herken je gevaarlijke stoffen? Schadelijke producten in een verpakking kun je herkennen aan het etiket. Op het etiket staan rood-witte ruitvormige pictogrammen die het gevaar aanduiden. Er kan een signaalwoord bij staan.
Naast rauwe kip, voedsel dat op de grond gevallen is en andere dingen die je achter uit het keuken kastje vist, kunnen deze voedingsmiddelen meer dan alleen wat buikkrampen veroorzaken. Niet de vruchten zelf maar de pitten van kersen, abrikozen nectarines en perziken bevatten veel van de giftige stof cyanide.
De RoHS richtlijn verplicht bedrijven het gebruik van gevaarlijke stoffen in EEA te beperken, om zo bij te dragen aan de bescherming van mens en milieu tegen de onaanvaardbare risico's van deze stoffen. De richtlijn voorziet in een restrictielijst met stoffen waarvoor limieten zijn gesteld aan het gebruik in EEA.
Hoe lang is een veiligheidsblad geldig? Er geldt formeel voor de houdbaarheid van een VIB geen wettelijke termijn. Wij houden daarom een termijn van ongeveer 5 jaar aan. Is er een nieuwe versie beschikbaar, dan ben je verplicht deze in je bezit te hebben.
RoHS is bedoeld om de volksgezondheid en het milieu te beschermen. De afkorting REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen. REACH is een Europese verordening en heeft net als RoHS als doel de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen chemische stoffen.
Voorbeelden van zeer zorgwekkende stoffen zijn lood, koper, vinylchloride en benzeen. Ze kunnen op verschillende manieren in de lucht, de bodem of het water terechtkomen. Landbouw, industrie en verkeer kunnen hiervan de oorzaak zijn. Maar ook huishoudens kunnen zorgen voor vervuiling.
De NFPA 704-ruit toont in één oogopslag de mogelijke risico's van chemische stoffen. Dit op vlak van gezondheid, brandgevaar en reactiviteit. In noodsituaties is het een belangrijk herkenning- en hulpmiddel voor hulpdiensten, maar ook voor alle medewerkers die ermee in contact komen.
Ontvlambare producten ontbranden gemakkelijk als er een vlam, warmtebron of vonk in de buurt is. Voorbeelden: spiritus, aceton, smeerolie en spuitbussen met verf (met brandbare oplosmiddelen). Oxiderende producten bevatten veel zuurstof en bevorderen zo sterk de verbranding van ontvlambare of brandbare stoffen.