Stamppot met boerenkool staat bovenaan dit rijtje, met 336 kcal. Dat valt natuurlijk allemaal wel mee voor een avondmaaltijd, maar mocht je een beetje op je calorieën willen letten, dan kun je dus het beste voor zuurkool gaan.
Als we deze stamppotten uit het overzicht met elkaar vergelijken, dan komen de stamppot met zuurkool en hutspot het beste uit de bus. Deze twee gerechten bevatten in vergelijking met de andere soorten de minste kilocalorieën. Met name de zuurkoolstamppot bevat vrij weinig vet in vergelijking met de anderen.
Er zitten ontzettend veel vitaminen in boerenkool in 250 gram boerenkool zit: 2600% van de ADH voor vitamine K, 700% van de ADH voor vitamine A, 180% van de ADH voor vitamine C, 52% van de ADH voor mangaan, 20% van de ADH voor koper en 20% van de ADH voor calcium.
Zo bevat een stamppot met zuurkool per 400 gram zo'n 212 kcal, terwijl een bord andijvie zo'n 256 kcal bevat, zo weet dieetplanet.nl. Hutspot (wortels en ui) bevat daarentegen 'maar' 244 kcal. Leuk detail: hutspot is de oudste stamppot van Nederland. Stamppot met boerenkool staat bovenaan dit rijtje, met 336 kcal.
Ondanks de hoeveelheid calorieën is een stamppot niet helemaal ongezond; de vele gekookte groenten die erin zitten zijn zeker een pluspunt. Maar kook die niet te lang, anders gaan goede vezels en vitamines verloren. En schep, om minder calorieën binnen te krijgen, meer groenten op dan aardappels en vlees.
Hoeveel calorieën zitten er in stamppot zuurkool met worst kant-en-klaar? Er zitten 435 kilocalorieën in 1 portie (500 gram) stamppot zuurkool met worst kant-en-klaar.
Het vaak eten van rauwe boerenkool, in die smoothie of salade, kan leiden tot scheetjes laten, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Het werkt gewoon niet lekker op je darmen. Al met al blijkt veelvuldig rauwe boerenkool eten, niet zo goed. Beter dus de groente op onze eigen Hollandse manier klaarmaken door het te koken.
Of is dat een fabel? Het is een fabel, aldus het Voedingscentrum. Er is praktisch gezien geen verschil tussen onbewerkte groente (en fruit) in vergelijking tot groente uit de diepvries. Er zitten evenveel voedingsstoffen in als in verse groente.
Andijvie is superrijk aan vitamine K, goed voor sterke botten. De vitamine K helpt ook bij de opname van calcium, waar andijvie rijk aan is. Daarnaast vind je in deze bladgroente ook ijzer en kalium op je bord. Polyfenolen.
De goede stoffen uit de wortels zijn het best op te nemen in combinatie met een klein beetje vet. Kortom regelmatig zorgen dat er voldoende bètacaroteen wordt gegeten is dus van belang voor de gezondheid en door de afwisseling van de verschillende groenten krijg je dan bijna alle vitamines en mineralen binnen.
Andijvie is rijk aan vitamine A en C, en aan mineralen als calcium, ijzer en kalium. Ook bevat andijvie veel vitamine K, wat belangrijk is voor de aanmaak van bloed en botten. Eens wat anders dan een andijviestamppot, bereid dan deze tortillamandjes met andijvie en gegrilde kip!
Hoeveel calorieën zitten er in stamppot boerenkool met worst kant-en-klaar? Er zitten 475 kilocalorieën in 1 portie (500 gram) stamppot boerenkool met worst kant-en-klaar.
Hoeveel calorieën zitten er in stamppot boerenkool met worst & spekjes? Er zitten 142 kilocalorieën in 1 opscheplepel (100 gram) stamppot boerenkool met worst & spekjes.
In het algemeen moet je 200-250 gram boerenkool per persoon bereiden als je het als bijgerecht serveert. Dit is de hoeveelheid die voor de gemiddelde persoon voldoende is. Serveer je daarentegen een hoofdgerecht, dan heb je ongeveer 400 gram boerenkool nodig.
Er zitten 88 kilocalorieën in 1 grote (100 gram) aardappelen, rauw. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'aardappelen, rauw'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Zuurkool is ontzettend voedzaam en gezond. Het bevat de gezonde probiotica en vitamine K2 en veel andere voedingsstoffen. Het eten van zuurkool kan je weerstand helpen versterken, je spijsvertering verbeteren, je risico op bepaalde ziektes verminderen en het kan je zelfs helpen bij het afvallen.
Hoe komt dat? Door het zuur in de zuurkool duurt het langer voordat de aardappelen gaar zijn als je ze samen in één pan kookt. Kook de aardappelen daarom apart van de zuurkool. Overigens hoef je zuurkool niet lang te koken; je kunt de kool immers ook rauw eten.