Wordt je automatisch doorgeleid naar het inlogscherm, maar werkt je wachtwoord niet meer? Dan is de kans groot dat je Google account gehackt is. Dit kan gebeuren als je jouw gegevens met iemand hebt gedeeld, op een vreemde computer hebt ingelogd, maar ook als je gegevens zijn gestolen bij een datalek.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken. Bedenk waar u deze gegevens mogelijk nog meer heeft gebruikt en pas zo snel mogelijk de wachtwoorden aan.
Als iemand je account hackt, breekt diegene online in in jouw privé-omgeving. Dit kan je e-mail-account zijn, of sociale-media-account of online opslagplek, zoals Dropbox. Ook je computer, tablet en smartphone kan gehackt worden.
Op de website van de politie vind je een functie waarmee je kunt controleren of je e-mailadres op in beslag genomen gegevens van de politie staat. Als dat zo is, krijg je binnen een paar minuten een e-mail van de politie. Als je adres niet voorkomt in deze gegevens, krijg je ook geen mail.
Alle Google-producten worden continu beschermd door een van de meest geavanceerde beveiligingsinfrastructuren ter wereld. Deze ingebouwde beveiliging detecteert automatisch online dreigingen en houdt ze tegen. Zo weet je zeker dat je privé-informatie wordt beschermd.
Volgens de informatie in het Google Safety Center worden - zonder u persoonlijk te identificeren bij derden - mogelijk wel gegevens gebruikt als uw zoekgeschiedenis en locatiegeschiedenis, en de websites en apps die u hebt gebruikt, de video's die u hebt bekeken, reclame die u hebt gezien en uw geslacht en ...
Overal veilig inloggen met slechts één tik
Met Inloggen met Google word je voor elke service op een unieke manier geverifieerd. Dus zelfs als er een gegevenslek is op een van de sites of services die je gebruikt, blijft je persoonlijke informatie op alle andere accounts beschermd tegen hackers.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Met een gehackt e-mailaccount kunnen criminelen op het internet je identiteit aannemen. In dit geval spreekt men van identiteitsdiefstal. Hiermee hebben hackers toegang tot je contacten, kunnen ze op jouw naam online aankopen doen of je account gebruiken om spam of trojans te versturen.
Ontvangen bekenden van je plotseling berichten die afkomstig zijn van jouw account? Dit kan erop wijzen dat je gehackt bent. Vaak bevatten deze berichten onbetrouwbare linkjes, waarmee er mogelijk virussen op het apparaat van je vrienden kunnen komen als zij deze linkjes openen.
Hackers kunnen je e-mailgegevens hebben verkregen via een datalek. Als je voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord gebruikt, kan een hacker met één gecompromitteerd account toegang krijgen tot al die accounts.
“Haveibeenpwned.com” is een website, gelanceerd door beveiligingsspecialist Troy Hunt, waarop je als surfer zelf kan testen of je e-mailadres en wachtwoord achterhaald zijn uit één van de opgespoorde databanken met gehackte gegevens.
U kunt controleren of wachtwoorden in uw Google-account zijn vrijgegeven bij een gegevenslek, zwak zijn of worden gebruikt voor meerdere accounts. Vervolgens kunt u onveilige wachtwoorden wijzigen om uw accounts beter te beveiligen. Ga op uw computer naar passwords.google.com.Selecteer Wachtwoorden controleren.
Hacken is moeilijk
Heel moeilijk. Hacken op dat niveau vereist een diepe kennis van computers en software die je niet even in een Pluralsight-cursusje leert. Daar is jaren oefening voor nodig. Neem alleen al SQL-injections.
Het afgelopen jaar zijn er meer gevallen dan ooit bekend waarbij je hele WhatsApp account wordt gehackt. Oplichters kunnen dan via jouw account berichten sturen waarin vaak om geld gevraagd wordt. Met onze tips weet je voortaan hoe je dit kan herkennen en vooral voorkomen.
Doe aangifte bij de politie
Ben je slachtoffer van cybercrime, zet je computer of ander apparaat niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie, want het kan bewijsmateriaal zijn. Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau.
Ongewoon gedrag en onbekende apps zijn de twee belangrijkste aanwijzingen dat uw telefoon geïnfecteerd is door een virus of andere malware. Dit zijn de aanwijzingen dat uw iPhone of Android-apparaat is geïnfecteerd door een virus.
Je telefoon werkt abnormaal langzaam.
Het is mogelijk dat een gehackte telefoon al zijn verwerkingskracht geeft aan de malafide toepassingen van de hacker. Dit kan er voor zorgen dat je telefoon langzaam wordt. Onverwacht vastlopen, crashes en onverwacht opnieuw opstarten kunnen soms symptomen zijn.
Als je Gmail gebruikt, heb je al een Google-account. Met een Google-account heb je kosteloos toegang tot Google-producten, zoals Drive, Documenten, Agenda en meer.
Nee, u kunt YouTube, Google Cast, Voice Search en basis-tv-functies gebruiken zonder een Google-account. Om diensten van Google te gebruiken zoals Google Movies, Google Music, Google Games en om nieuwe toepassingen te installeren vanuit Google Play, hebt u een Google-account nodig.
Als u een Google-account maakt, ontvangt u automatisch ook een Gmail-adres. Als u liever een ander e-mailadres gebruikt om in te loggen, kunt u een niet-Gmail-adres aan het account koppelen en dit gebruiken om in te loggen, uw wachtwoord opnieuw in te stellen, meldingen te ontvangen en meer.
Web- en app-activiteit werkt op alle apparaten waarop u bent ingelogd op uw account. Als Web- en app-activiteit aanstaat, slaat Google gegevens over wat u in Google-services doet op in de Web- en app-activiteit van uw account.