Wist je dat volkorenpasta een stuk gezonder is dan witte pasta? Dit komt omdat er meer vitamines en mineralen in zitten, en omdat het je maag lekker lang zoet houdt. Pasta wordt gemaakt met een deeg van meel, water en eventueel eieren.
Volkorenpasta altijd goede optie
Om maar met de deur in huis te vallen: volkorenpasta is in elke vorm gezonder dan de normale witte pasta. Volkorenpasta bevat namelijk veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel.
Penne, fusilli, macaroni of spaghetti: voor liefhebbers van pasta valt er een hoop te kiezen. Als je wilt genieten van een lekker bord pasta kun je ook nog eens makkelijk een gezonde keuze maken door te kiezen voor volkorenpasta. Daarmee zit je altijd goed! Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf, witte pasta niet.
Het kan absoluut deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet
Bovendien zijn vezels belangrijk voor een gezonde spijsvertering, een stabiele bloedsuikerspiegel en een gezond hart. Proteïnen zijn daarnaast cruciaal voor een gezonde huid, botten en spieren.
Volkorenpasta bevat minder calorieën dan witte pasta en verzadigt langer, wat de kans verkleint dat je teveel ervan eet. Dat werkt ook door in het minderen van tussendoortjes. Verder bevat volkorenpasta volop eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.
In feite is volkoren of volkorenpasta de beste optie voor gewichtsverlies, omdat volkorenpasta langer duurt om te verteren dan pasta gemaakt van geraffineerd meel. Langzamere vertering betekent dat de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt na consumptie, waardoor uw lichaam geen overtollig vet kan opslaan.
Kan ik afvallen met pasta? Ja, je kan zeker en vast nog afvallen met pasta. Zolang je de portie beperkt houdt ga je nog niet teveel calorieën hebben. Hieronder staat de voedingswaarde voor gekookte en ongekookte pasta.
In tegenstelling tot wat ons vaak is verteld, kun je pasta vaak eten. Elke dag? Absoluut, elke dag. Voedingsdeskundigen leggen uit dat een dagelijkse en evenwichtige inname van pasta niet schadelijk is voor de gezondheid ; in feite levert het een nutritioneel evenwichtige bijdrage aan ons dieet.
Karolien: "De belangrijkste reden waarom volkorenpasta voedzamer is dan de witte variant is dat die twee tot drie keer meer vezels bevat. Vezels geven ons langer een verzadigd gevoel én spelen een belangrijke rol in het gezond houden van de darmflora.
Eigenlijk is pasta ideaal op elk moment van de dag, zelfs voor het ontbijt , als je daar zin in hebt! Het is het beste om dikkere, rijkere sauzen te eten tijdens de lunch en lichtere versies tijdens het avondeten. Wat dacht je van een kleine portie pasta met Star extra vergine olijfolie, een theelepel geraspte Parmezaanse kaas en roergebakken groenten?
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Volkorenpasta is een betere optie, dankzij het hogere vezelgehalte. Dit helpt je om je voller te voelen, ondersteunt de spijsvertering en verlaagt het risico op de hierboven genoemde aandoeningen.
Als er 'volkorenbrood' op de verpakking staat, dan is het echt volkoren. Pasta en couscous mogen 'volkoren' worden genoemd als ze voor 100 procent uit volkoren(durum)tarwe bestaan.
Volkorenpasta verbetert niet alleen de gezondheid van het hart en de bloedvaten, maar is ook een goede bron van vezels. Deze vezels kunnen uw spijsvertering ondersteunen en het risico op ziekten zoals diabetes verlagen.
Volkoren pasta is een prima keuze in een gezond voedingspatroon. Pasta bevat vooral koolhydraten die een belangrijke bron van energie zijn voor het lichaam. Bovendien bevat pasta vezels, eiwitten, vitamine B en mineralen.
Witbrood, pasta en rijst
Granen zijn rijk aan koolhydraten, die het lichaam voorzien van een goede energiebron. Bewerkte granen zoals die in witbrood, witte pasta en witte rijst kunnen echter meer kwaad dan goed doen als het gaat om uw energieniveaus .
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel of -bloem. Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf. Witte pasta niet. Volkoren graanproducten hebben namelijk positieve effecten op de gezondheid.
Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.
Als je het met mate eet, kan pasta deel uitmaken van een gezond dieet. Volkorenpasta is voor velen misschien een betere keuze, omdat het minder calorieën en koolhydraten bevat, maar meer vezels en voedingsstoffen. Maar naast het type pasta dat je kiest, is ook wat je erop doet net zo belangrijk.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn.
Olijfolie. Om de gezondheid van uw gezin in de gaten te houden, gebruikt u de volgende keer dat u pasta bereidt olijfolie in plaats van plantaardige olie. Olijfolie is superrijk aan antikankereigenschappen en helpt ook het risico op een hartaanval te verlagen omdat het rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetten .
Sommige mensen eten bewust geen pasta of aardappelen meer omdat ze die voedingsmiddelen als dikmakers beschouwen. Maar klopt dat wel? Nee, op zich zijn pasta en aardappelen géén dikmakers.
De truc is om meer hele koolhydraten te eten, zoals groenten, bonen, aardappelen en volkoren granen . Eet minder vaak geraffineerde koolhydraten, zoals witbrood, gebak, pasta's, suikerhoudende frisdranken, pizza en andere fastfoods.
Maar wist je dat pasta een betere keuze is als je wilt afvallen? Uh wat? Ja echt, je hoort het goed! Pasta heeft namelijk een lagere glycemische index dan rijst, en dat houd je bloedsuikerspiegel stabieler.