Gedroogd fruit bevat veel natuurlijke suikers en calorieën Om deze reden bevat gedroogd fruit zeer veel calorieën en suiker, waaronder zowel glucose als fructose. Hieronder staan enkele voorbeelden van het natuurlijke suikergehalte van gedroogd fruit (26). Rozijnen: 59%.Dadels: 64-66%.
Gedroogd fruit bevat veel vezels
Zo dragen ze bij aan een gezond hart en bloedvaten, ondersteunen ze de spijsvertering en helpen ze de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Vooral gedroogde vijgen, dadels en pruimen zijn wat vezels betreft een goede keuze.
Wel is het advies om niet te veel gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Gedroogd fruit is zeker gezonder dan snoep, maar vers fruit bevat wel meer vitamine C en B1. Omdat gedroogd fruit veel kleiner is dan vers fruit, ben je minder snel verzadigd en heb je de neiging om er meer van te eten. Daardoor krijg je uiteindelijk meer suikers en calorieën binnen dan bij vers fruit.
In rozijnen zitten de vitamines B en C en allerlei polyfenolen. Dit zijn plantenstoffen die een beschermende werking hebben op je hart en bloedvaten. Ze dragen dus bij aan het voorkomen van een hartinfarct, beroertes en aderverkalking.
Het binnenkrijgen van voldoende vezels is belangrijk voor je gehele gezondheid. Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang.
Dit zou voorkomen dat je ooit last krijgt van 'gif noch zwarte magie'. Tegenwoordig wordt aangeraden om maximaal drie tot vijf dadels per dag tot je te nemen. Dadels zijn gezond en zitten vol vezels.
Er zijn vruchten die relatief veel suiker bevatten in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Voorbeelden van zoete vruchten zijn dadels, vijgen, lychee en banaan. Het feit dat er suiker in fruit zit betekent echter niet dat je het fruitschap moet overslaan!
Olie. Het komt wel eens voor dat biologische rozijnen geolied worden, vooral wanneer ze in grote hoeveelheden verpakt zijn. Dit voorkomt het aan elkaar klonteren. Hiervoor wordt meestal zonnebloemolie gebruikt.
Inderdaad: om te voorkomen dat de gedroogde druiven snel bederven, worden ze behandeld met zwaveldioxide. Dat laat sporen van sulfiet achter op de rozijnen, net als trouwens op andere gedroogde vruchten, zoals abrikozen. Minieme sporen; je moet grondig schrobben wil je ze volledig verwijderen.
De 14 categorieën voor gezonde snacks / tussendoortjes zijn: Groente, fruit, noten, zaden/pitten, superfoods, donkere chocolade, vis en vlees, ei, soep, eiwitshake, gezonde repen, gedroogd fruit, crackers en rijstwafels en water met een smaakje.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
We raden je dus aan om dagelijks fruit én groenten te eten. Zo krijg je een rijke mix van vitaminen, mineralen en andere bioactieve stoffen zoals antioxidanten binnen.
Dadels en afvallen
Maar omdat je met het eten van dadels ook een hoop vitamines en vezels binnenkrijgt, kun je gerust dadels eten tijdens het afvallen. Hou er wel rekening mee dat een teveel aan dadels het afvallen kan vertragen of zelfs helemaal kan stoppen.
Deze combinatie staat voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Men eet er dan altijd 1 of 3 of meer, maar altijd een oneven aantal. Dit, omdat de profeet Mohammed dit ook deed, en de meeste moslims op dezelfde manier proberen te leven als hij. What is this?
De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten. Daarnaast 35 g fosfor wat gunstige effect heeft op je hersenen en 7 mg ijzer. Dadels zijn daardoor ideaal tegen bloedarmoede, daarnaast bevat het nog diverse andere vitamines en mineralen.
Biologische medjoul dadels zijn omvangrijker, zachter en hebben een uitermate hoge smaak intensiteit vergeleken met andere soorten dadels. Vele andere varianten zijn vaak gekonfijt waardoor deze vaak kleiner en harder zijn.
Ook de Deglet Nour dadel is bijzonder gezond. Zo zit de vrucht vol met vitamines zoals A, K, thiamine en foliumzuur. Ook is deze steenvrucht rijk aan mineralen zoals calcium, kalium, mangaan, ijzer, zwavel, kopen, zink en magnesium. Net als andere dadelsoorten zit de Deglet Nour dadel vol met vezels.
De medjoul dadel wordt doorgaans als de beste beschouwd. Dit komt doordat deze groot is, veel vruchtvlees bevat en een kenmerkende, karamel-achtige smaak heeft. Medjoul dadels zijn iets duurder, maar dat is niet voor niets. Bij deze soort kost het oogsten veel meer tijd.
Ze zijn lekker sappig en hebben zacht vruchtvlees. Een verse dadel eet je lekker uit het vuistje of gebruik je in gerechten, de toepassing is niet anders dan die van een gedroogde. Wacht wel met eten tot ze goed rijp zijn, de schil van een onrijpe dadel is vrij taai en een onrijpe dadel is ook niet zo lekker zoet.
Dit komt neer op ongeveer 2 gram suiker per verse dadel van 6 gram (3). Dit zijn natuurlijke suikers oftewel suikers die een stuk gezonder voor je zijn dan andere soorten suikers. Een groot voordeel van natuurlijke suikers is dat deze suikers op een natuurlijkere wijze door je lichaam worden opgenomen.