Meergranenbrood is meestal niet gezonder dan volkorenbrood. Vaak wordt meergranenbrood gemaakt van bloem en dan is het witbrood. Hierin zitten veel minder vezels, vitamines en mineralen dan in volkorenbrood. Alleen als meergranenbrood volkoren is, kan het iets meer voedingsstoffen bevatten en is het soms gezonder.
Dit is wettelijk vastgelegd. Volkorenmeel bevat alle onderdelen van de gehele graankorrel in de natuurlijke verhouding. Het bevat daardoor meer voedingsvezel, vitamines en mineralen dan bloem en meel. Meergranenbrood bevat minstens 3 verschillende graansoorten en kán als basis volkorenmeel hebben.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Een volkoren meergranenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat daarom de meeste voedingsstoffen. Als er ook gebroken of geplette graankorrels, noten, pitten of zaden in het brood zijn verwerkt, heeft het vaak zelfs een hoger gehalte voedingsstoffen dan een gewoon volkorenbrood.
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort.
Brood is echt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
Er is bijna geen verschil in voedingstoffen. Soms worden er kleine verschillen gevonden in bijvoorbeeld het eiwit- of vezelgehalte. Die verschillen kunnen bestaan tussen spelt en tarwe (en ook andere graansoorten), maar ook binnen één graansoort. Dat komt omdat graan soms groeit in andere omstandigheden.
Als het brood is gebakken van volkorenmeel, dan bevat het brood meer voedingsvezels dan het meergranenbrood dat is gebakken van bloem. Alleen als meergranenbrood dus volkoren is, kan het iets meer voedingsstoffen bevatten. Daarnaast is waldkornbrood vaak gedecoreerd met zaden, pitten of geplette graankorrels.
Meergranenbrood bevat, hoe kan het ook anders, meerdere soorten graan. Kan een combinatie zijn van tarwe en spelt, of vaak ook gemixt met haver, rogge, gerst of maïs. Maar ook in dit geval geldt dat het soort meel (en dus niet het soort graan) bepaalt hoe gezond het brood is.
Meergranenbrood kan gemaakt zijn van volkorenmeel of bloem (of een mix). Als er 'volkoren' op de verpakking staat, dan is het gemaakt van 100% volkorenmeel. In volkorenbrood zitten veel meer vezels, vitamines en mineralen dan in witbrood. Dat komt omdat de hele tarwekorrel is vermalen.
FABEL: grof volkoren is gezonder dan fijn volkoren
Beide broden zijn gemaakt van de hele graankorrel dus 100% volkoren. Dat betekent dat ze beiden alle voedingsstoffen van die hele korrel bevatten. Geen verschil dus.
Beste koop
Het fijn volkorenbrood van de Jumbo en het biologisch volkorenbrood van de Ekoplaza kwamen qua smaak als slechtste uit de test. Het ging bij Ekoplaza wel om brood van de webshop.
Enkel het aantal vezels 2,1 gram vs 1,2 gram telt het dubbele. Maar dat geldt ook voor witbrood vs bruinbrood. We kunnen dus stellen dat maïsbrood niet gezonder is dan je klassieke bruinbrood.
Volkorenbrood is brood gemaakt van 100% volkorenmeel. Als er 'volkorenbrood' op de verpakking staat, dan is het echt volkoren. Bruinbrood is een mix van volkorenmeel en bloem. Witbrood is gemaakt van bloem.
Een volkoren boterham (35 gram) bevat meer vezels, namelijk zo'n 3,4 gram. De vezels in koolhydraatarm brood komen voornamelijk van toegevoegd lijnzaad, zonnebloempitten en sojameel. Hierdoor bevat het brood meer eiwitten maar minder koolhydraten dan volkorenbrood.
Hoe zit het dan met meergranen? De naam zegt het al: meergranenbrood is, naast tarwe of rogge, gemaakt van meerdere graansoorten. Een meergranenbrood kan ook weer op basis van bloem, volkorenmeel of een combinatie daarvan gemaakt worden. Meergranenbrood komt dus voor in de soorten wit, bruin en volkoren.
Volkoren Waldkorn®-broodsoorten: Waldkorn® Donker Volkoren, Waldkorn® Deluxe, Waldkorn® Oude Granen. Wit, bruin of volkoren, afhankelijk van de bereiding door de bakker: Waldkorn® Classic.
Extra verleidelijk dankzij de diepe, donkere kleur. Maar laat je niet misleiden: Waldkorn® Donker Volkoren is heerlijk luchtig en past perfect in een evenwichtig voedingspatroon. Waldkorn® Donker Volkoren bevat volkorenmeel waardoor het smaak combineert met al het goede van vezels.
Heeft speltbrood een betere voedingswaarde dan tarwebrood? Ja, uit onderzoek blijkt dat spelt meer eiwitten en meervoudig, onverzadigde vetzuren bevat dan tarwe. Het is rijk aan vitamine B3 en bevat meer mineralen dan tarwe, zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink.
Spelt, tarwe en haver zijn allemaal gezonde granen. Wélk graan je kiest, maakt niet zo veel uit; als je de keuze maar laat vallen op volkoren (ontbijt)granen, brood, wraps of pasta. Volkorenproducten bevatten namelijk meer vezels en voedingsstoffen dan niet-volkorenproducten.
In tegenstelling tot wit brood en andere broodsoorten, wordt in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt: van de zemel tot de kiem en meelkern. Je lichaam neemt dus alle gezonde voedingsstoffen op die de graankorrel te bieden heeft. Vooral de grote hoeveelheid en het type vezels maken volkorenbrood zo gezond.
Ontbijt je graag met brood, kies dan voor volkorenbrood.Dit brood zit vol met goede voedingsstoffen en vezels. De vezels zorgen voor een goede stoelgang en helpen de kans op darmkanker te verkleinen. Ook zorgen vezels ervoor dat je langer een vol gevoel hebt, waardoor je minder snel trek heb tussen de maaltijden door.
Een keertje een dag alleen broodmaaltijden eten, kan best. Maar altijd alleen broodmaaltijden eten, kan leiden tot een eenzijdige voeding en dat is niet gezond. Bij een broodmaaltijd krijg je bijvoorbeeld niet zo snel de dagelijks benodigde groente of eiwitten binnen.
Als je die minder brood wilt eten, kan je kiezen voor crackers. Vergeleken met een boterham bevat een cracker minder koolhydraten en minder kilocalorieën. Daardoor passen crackers in een energie- en koolhydraatbeperkt dieet. Het beste is het dan om te kiezen voor 100% volkoren crackers.