Conclusie. Gedroogd fruit is heel gezond. Onbewerkte voeding is altijd gezonder en wil je dus onbewerkte gedroogde abrikozen? Ga dan voor 'ongezwavelde' abrikozen.
,,Gedroogde abrikozen bevatten iets meer suiker en iets minder voedingsstoffen, maar ook in gedroogde vorm zijn ze heel vezelrijk.” Goed nieuws voor liefhebbers: ook in de winter zijn abrikozen dus reuze gezond.
Zure abrikozen goed voor de bloeddruk
Zure abrikozen worden ook wel bloeddruk abrikozen genoemd. De abrikozen bevatten namelijk veel kalium, wat kan werken bij het tegengaan van een hoge bloeddruk. Daarnaast helpen de anti oxidanten bij het het op peil houden van je cholesterol gehalte.
Het grote voordeel van gedroogd fruit is dat alle voedingsstoffen bewaard blijven en het dus erg gezond is. En sommige fruitsoorten gaan 'gedroogd' nog een stapje verder, zoals de 'ongezwavelde' abrikoos die helpt tegen een te hoge bloeddruk.
Veel artsen schrijven (vroeger ook al) voor om elke dag gedroogde abrikozen te eten op een nuchtere maag omdat dit een positieve invloed heeft op het verlagen van je bloeddruk. Elke dag een stuk of 5 gedroogde abrikozen zou wonderen moeten doen.
Rozijnen worden na het drogen gezwaveld, dat wil zeggen behandeld met zwaveldioxide (de stof die naar rotte eieren ruikt). Na deze behandeling zijn ze vrij van bacteriën en insecten. Het verlengt de houdbaarheid van de vrucht. Het is een redelijk giftig middel.
Het eten van drie ongezwavelde (liefst zure) abrikozen op de nuchtere maag heeft een positieve uitwerking op de bloeddruk.
Bewaaradvies Abrikozen ongezwaveld
De ongezwavelde abrikozen koel en droog bewaren.
Ongezwavelde Abrikozen kopen bij Holland & Barrett.
Ongezwavelde abrikozen zien er ook anders uit. Ze zijn donkerder, bruinig van kleur en zien er dus minder appetijtelijk uit. Bovendien zijn ze ook minder lang houdbaar.
Bieten, rucola en spinazie
Die hebben een lange verzadiging. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben nog een opmerkelijke ontdekking gedaan. Zij hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen 5 uur de bloeddruk kunnen verlagen.
Ze bevatten veel vezels, ijzer en vitamine A. Gedroogde abrikozen bevatten ook kalium, wat goed is voor het hart en kan helpen de bloeddruk te verlagen. Gedroogde abrikozen zijn een gezonde snack waar je van kunt genieten voor onderweg of als onderdeel van je ontbijt.
Gedroogde abrikozen zitten boordevol vitamines en mineralen en zijn bovendien érg rijk aan vezels. Per 100 gram bevatten ze maar liefst 14,4 gram vezels. De vitamines A, B1 (thiamine), B3 (niacine) en E zijn allemaal in de gedroogde abrikoos te vinden en hebben verschillende belangrijke functies in je lichaam.
Gezwavelde en ongezwavelde abrikozen
De meeste abrikozen worden gezwaveld voordat ze gedroogd worden. Deze behandeling met zwaveldampen zorgt er voor dat de gedroogde vruchten langer houdbaar zijn.
Tot slot zijn er nog de gedroogde abrikozen. Doordat deze gedroogd worden, zijn ze stukken langer houdbaar. Je kunt deze gerust zo'n 6-9 maanden bewaren in het keukenkastje. Doe dit op een donkere plek in een afgesloten verpakking, zoals een vershoud- of bewaarbakje.
Abrikozen zijn op een koele plaats 1 tot 3 dagen houdbaar. In de koelkast kun je ze ongeveer 5 dagen bewaren, maar ze verliezen dan wel wat smaak en geur.
Deze fruitsoorten kunnen in zijn geheel ingevroren worden in een bakje of zakje. Abrikozen, nectarines, perziken enz. Verwijder de pit en snijd het fruit in stukjes en doe in een zakje/bakje. Verwijder het klokhuis en snijd de appels/peren in partjes.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Regelmatig havermout eten verlaagt cholesterol, vermindert insulineresistentie (minder kans op diabetes), verlaagt de bloedsuikerspiegel, verlaagt de bloeddruk en verbetert de samenstelling van de darmbacteriën.
Ongezwaveld wil ook gelijk zeggen dat de pitten puur natuur zijn. Het zwavelen wordt gedaan om de vruchten vrij te maken van bacteriën e.d. en langer houdbaar te maken in hun oorspronkelijke kleur. Ze zijn donkerder, bruinig van kleur en zien er dus minder appetijtelijk uit.
Nee. Gezwavelde rozijnen zijn behandeld met een toegestaan conserveermiddel (sulfiet). Er is geen reden om dit niet te gebruiken.
Om ze nog langer te kunnen bewaren, ondergaan ze een behandeling met zwaveldioxide. Een reden om de gedroogde vruchtjes altijd te wassen voor consumptie, want zwaveldioxide laat sporen van sulfiet na. Met speciale zeven sorteert men de rozijnen op grootte, waarna ze verpakt worden.