Of toch niet? Het antwoord is simpel: nee. Zodra de kaas wordt verwarmd verandert er niks in de hoeveelheid voedingsstoffen of aantal calorieën. Omdat het er vetter uitziet denken we dat het ook ongezonder is, maar dat is dus niet zo.
Het is een veelgehoord verhaal: gesmolten kaas is ongezonder dan gewone kaas. Gelukkig klopt dit niet. Door het smelten komen de vetten meer naar buiten en lijkt het alsof gesmolten kaas vetter is, maar die vetten zaten er al in.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Als je precies dezelfde kaassoort (en brood) gebruikt is een tosti niet ongezonder dan een broodje met kaas. Het smelten van de kaas heeft geen invloed op de voedingswaarden. Daarom maakt het dus ook niet uit of je nou een tosti of een normaal broodje met kaas eet.
“Dat betekent dat kaas geen risico vormt voor de gezondheid: mensen die veel kaas eten zijn niet per se ongezonder. Al is er ook geen bewezen positief effect. Maar een boterham met kaas kan dus gerust zonder zorgen om de gezondheid”, sluit Hettinga af.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
Als je een hele dag alleen maar tosti's (witbrood) zou eten, zou je de meeste voedingsstoffen binnenkrijgen, en zou je alleen een laag vitamine C-gehalte hebben en een beetje een laag vitamine B6-, magnesium- en ijzergehalte . Maak de sandwich met volkorenbrood en dan heb je alleen een laag vitamine C- en vitamine B6-gehalte.
Het aantal calorieën van een boterham met kaas kan dus sterk variëren. Maar voor een enkele boterham van 90 kcal en een plakje kaas van 35 gram kom je ongeveer uit op 190 kcal. Voor een dubbele boterham met kaas zijn dit 280 kcal. En smeer je er graag 10 gram roomboter tussen, dan kom je aan een totaal van 353 kcal.
Gezondheid
Vlam Tosti's Heet Gekruid met Vlammetjes Vlees en Kaas is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Vlam Tosti's Heet Gekruid met Vlammetjes Vlees en Kaas kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Extra boter is calorieënbom
Dan bevat de tosti al snel meer calorieën dan een broodje kaas waarbij u die extra's niet had gebruikt. Gelukkig is het niet nodig om extra boter te gebruiken wanneer u uw tosti maakt in een tosti ijzer, op die manier is een lekkere tosti dus niet ongezonder.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Het antwoord is simpel: nee.
Evenals een boterham met kaas (en ham). Diezelfde kaas is dus niet ongezonder als hij gesmolten is. Leuk om te weten: sommige kazen beginnen te zweten bij temperaturen boven de 20 graden. Het vet van de melk scheidt zich dan van de rest.
Gesmolten kaas is net zo voedzaam als ongesmolten kaas . Huidig bewijs toont aan dat het verwarmen van kaas de structuur verandert, maar dat dit geen invloed heeft op de voedingskwaliteit of verteerbaarheid. Wanneer u kaas verwarmt, ondergaat deze veranderingen waardoor deze zachter wordt en gemakkelijker smelt.
Een van de belangrijkste redenen om kaas na de maaltijd te eten, is namelijk de positieve invloed die het heeft op je gebit. Kaas bevat veel calcium en fosfaat, twee mineralen die je tanden sterker maken. Ze helpen ook om de zuurgraad in je mond te neutraliseren, wat tandbederf kan voorkomen.
De tosti met kaas en tomaat is een uitgebalanceerde maaltijd die langdurig energie levert, voldoende eiwitten bevat en zelfs een portie groente bevat, samen met botversterkend calcium en vitamine C ter ondersteuning van uw immuunsysteem.
Het antwoord in het kort: als jij een tosti exact hetzelfde in elkaar zet als de boterham met kaas, dan is de tosti niet ongezonder. Het toasten van brood zorgt namelijk niet voor extra calorieën, zo valt te lezen op de website van het Voedingscentrum. Ook het smelten van kaas heeft geen invloed op de voedingswaarde.
Nee!Aan de samenstelling in voedingswaarden verandert er namelijk niks als je van je boterham een tosti maakt. Een tosti bevat dus niet ineens meer calorieën dan een gewone boterham met (ham en) kaas. Pas alleen wel op met de zwarte randjes, deze kunnen schadelijke stoffen bevatten.
Broodje kroket: 335 kcal, 15.4 gram vet (4,8 gram verzadigd), 2.8 gram suiker, 1.4 gram zout. Frikandel: 181 kcal, 13.2 gram vet (4,2 gram verzadigd), 0.6 gram suiker, 1.8 gram zout. Patat zonder (bakje van 150 gram): 395 kcal, 22 gram vet (5.2 gram verzadigd), 0.3 gram suiker, 0.7 gram zout.
Er zitten 152 kilocalorieën in 1 grote (165 gram) banaan. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'banaan'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Met volkorenbrood, magere eiwitten en veel groenten kunnen ontbijtsandwiches de ultieme smakelijke, voedzame balans zijn van vezels, eiwitten en gezonde vetten om je de hele dag vol en energiek te houden . Bovendien passen ze gemakkelijk in je hand, zodat je onderweg een hartig, vegetarisch ontbijt kunt hebben.
Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Witschimmelkazen. Voor het kaasplankje maken begin je het beste met een romige kaas, ook wel witschimmelkaas genoemd. Deze kazen zorgen voor een laagje op je gehemelte waardoor de smaken goed blijven hangen. Serveer deze zachte kazen met bijvoorbeeld wat (stok)brood of toastjes.