Zilvervliesrijst bevat een aanzienlijk hogere hoeveelheid eiwitten, (gezonde) vetten en voedingsvezels (maar liefst 3x zo veel!). Ook wat betreft vitamines en mineralen scoort bruine rijst op bijna elk vlak het hoogst. Toch wint de witte variant het op het gebied van selenium en zink.
Bruine rijst bevat meer B-vitamines dan witte. En dat niet alleen, er zitten ook meer mineralen als fosfor, jodium en mangaan in. Als je puur kijkt naar de vitamines en mineralen kies je dus best voor bruine rijst.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Rijst is een graansoort en bestaat net als brood uit een witte en een volkoren variant. Zilvervliesrijst (de volkoren variant) bevat nog het vliesje en is daarom de meest pure en voedzaamste rijst die je kunt kopen. Daarom is deze vorm van rijst dus de gezondste.
Zilvervliesrijst. Ook wel bruine rijst of volkorenrijst genoemd. Het vliesje zit bij zilvervliesrijst nog om de rijstkorrel heen. In dit vliesje zitten veel vezels, magnesium en andere voedingsstoffen.
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeer vetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Zilvervliesrijst bevat vezels en is een bron van koolhydraten en andere gezonde voedingsstoffen. Zilvervliesrijst is een volkoren graanproduct. Volkoren graanproducten hebben positieve effecten op de gezondheid. Als je witte rijst gebruikt geldt daarom het advies om dat te vervangen door zilvervliesrijst.
Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt. Het advies geldt vooral voor baby's en peuters, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen ook te veel binnenkrijgen, als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten.
Volkoren basmati rijst
Basmatirijst overtuigt met veel essentiële aminozuren, vitaminen, vezels en kalium. Als volkoren variant heeft het ook het voordeel dat de schil nog aanwezig is.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
In overleg met de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) roept Albert Heijn op om de AH Basmatirijst met houdbaarheidsdatum 10 augustus 2023 niet te eten. Het product bevat een te hoog gehalte ochratoxine. Het consumeren van het product kan mogelijk een gevaar vormen voor de gezondheid.
Zilvervliesrijst is volkorenrijst. Het heeft een milde, nootachtige smaak en is taaier en voedzamer dan witte rijst, maar bederft sneller omdat de zemelen en de kiem — die bij de productie van witte rijst verwijderd worden — bederfelijke vetten bevatten. Elke rijstsoort kan als zilvervliesrijst gegeten worden.
Snel-afvallen-dieet dag 1
Eet bij het avondeten 100 gram kipfilet, kalkoenfilet of vis (eventueel bakken in een kleine hoeveelheid olijfolie).
Je hoeft de rijst alleen in een pan met ruim kokend water te doen en het geheel 8 minuten door te koken, af te gieten en nog even 5 minuutjes droog laten stomen met de deksel op de pan. Zo ben je binnen een kwartiertje al klaar!
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
Voor een vezelrijk dieet zijn dus volkorengranen en quinoa de gezondste opties. In vergelijking met rijst en couscous bevat quinoa de grootste hoeveelheden mineralen zoals fosfor, kalium, ijzer, koper en zink.
Beide varianten zijn dus geschikt binnen een afvaldieet. Desalniettemin heeft bruine rijst het voordeel dat het meer vezels en voedingsstoffen bevat dan witte rijst, waardoor dit een gezondere keuze is. Kortom: Bruine rijst is gelinkt aan gewichtsverlies en betere vetwaarden in het bloed.
Langzame koolhydraten
In feite heeft iedereen die op zijn bloedsuikerspiegel wil letten baat bij bruine (zilvervlies)rijst. Die is gezonder dan witte omdat het langzamere koolhydraten zijn, oftewel een lagere zogeheten glykemische index heeft.
Net als witte rijst bevat deze rijst een stuk minder voedingsstoffen doordat het vliesje is verwijderd. De rijstkorrel van basmatirijst is in vergelijking met andere soorten langer en heeft een lichte nootachtige smaak. Doordat er meer smaak aan zit, is dit een favoriet bij velen.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Witte rijst bevat een hogere glycemische index, hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel en krijg je snel weer honger. Na het eten van zilvervliesrijst zul je een stuk meer vol zitten dan na het eten van witte rijst.
Voedingswaarden zilvervliesrijst
Juist het jasje om de zilvervliesrijst is hofleverancier van allerlei goeds voor je gezondheid: veel vezels (die zorgen voor een goede darmwerking en een verzadigd gevoel), eiwitten (voor de opbouw van je spieren), vitamines b, en mineralen zoals fosfor, kalium en magnesium.