Spruitjes zijn ook toppers onder de kolen. Bloemkool, savooikool en andere kolen bevatten allemaal belangrijke voedingsstoffen. Maar spruiten doen er nog een schepje bovenop.Ze bevatten meer vezels, foliumzuur, vitamine C en vitamine K dan de meeste andere kolen.
Bloemkool is een goede bron van vitamine K en C, foliumzuur, vezels en kalium.Spruitjes zijn een goede bron van ijzer . Deze groenten bevatten allemaal weinig calorieën. Een gekookte portie van 1 kopje bevat het volgende: broccoli - 45 calorieën; spruitjes - 60 calorieën; en bloemkool - 30 calorieën.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
De gezondste groene groenten zijn waterkers, snijbiet, bietenbladeren, spinazie en witlof. Maar ook Chinese kool, boerenkool en bladsla zijn hoog in voedingswaarde.
Boerenkool – Deze donkergroene bladgroente is een van de meest voedingsrijke groenten op de planeet. Eén kopje bevat 684% van de vitamine K, 206% van de vitamine A en 134% van de vitamine C die je op een dag nodig hebt. Boerenkool bevat ook calcium, kalium, mangaan en koper.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Spruitjes
Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
Toch heeft fastfood ook zeker zijn nadelen. Het behoort tot het meest ongezonde eten ter wereld. Bijna alles wat je kant- en klaar kan krijgen, zit vol met onnodig veel calorieën en sluipmoordenaars zoals suikers en transvetten.
De bloemkool is rijk aan vitamine C. Door zijn antioxidantwerking helpt vitamine C je lichaam bij het wegvangen van schadelijke vrije radicalen. Daarnaast is de vitamine belangrijk voor het gezond houden van je huid en het sterk houden van je botten en tanden.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.
Is het oké om elke dag spruitjes te eten? Ga ervoor. " Als je van spruitjes houdt en ze kunt verdragen, absoluut! Ze bevatten minder calorieën en een veelvoud aan belangrijke voedingsstoffen", zegt Snyder.
Er zijn ook voedingsverschillen: kool bevat minder calorieën dan spruitjes , maar ook minder voedingsstoffen. Spruitjes bevatten daarentegen hogere concentraties vitamine A en C, foliumzuur, kalium, magnesium en fosfor.
Geen zorgen, want ook het blad kun je opeten. Bloemkoolbladeren hebben een beetje een bittere smaak, wat lijkt op witlof. Daarnaast zitten de bladeren en de stronk boordevol betacaroteen, antioxidanten en foliumzuur. Hartstikke gezond, dus zonde om weg te gooien.
Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips. Light chips zijn al iets beter, maar ook zij bevatten rond de 450 calorieën en 25% vet.
Grofweg kan gezegd worden dat teveel verzadigd vet, transvet, suiker en zout ongezond is. Verzadigde vetten zijn met name dierlijke vetten en komen voor in vlees, boter, zuivel en gefrituurde producten. Ook gebak, koek, snacks, zoutjes en chips bevatten veel verzadigd vet en transvet.
Ziektes bestrijden. Broccoli en spruitjes hebben een zeer vergelijkbare samenstelling. Ze hebben vergelijkbare fytochemicaliën en antioxidanten. Het meeste onderzoek wordt gedaan naar broccoli, omdat het hogere hoeveelheden van deze verbindingen bevat .
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Sommige groenten bevatten veel koolhydraten waaronder uien, spruitjes, courgette en rode paprika. Het is dus beter om deze groenten te vermijden. Maar er zijn ook groenten die (bijna) geen koolhydraten bevatten. Bijvoorbeeld tuinkers, rucola, sla, broccoli en champignons.
Spruitjes
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.