Met name vitamine B2 en biotine (vitamine B8) zijn belangrijk voor gezonde nagels, maar ook voor gezond haar en een gezonde huid. Deze vitamines komen vooral in dierlijke producten voor. Omdat B-vitamines samenwerken, kan een vitamine B-complex een goede aanvulling op je voeding zijn, ter ondersteuning van je nagels.
Wil je sterke en gezonde nagels? Zorg er dan voor dat je verschillende soorten fruit, groente, noten en zaden opneemt in je dieet/eetpatroon. Eet producten met omega 3 en eet daarnaast voedsel met voldoende eiwitten/proteïne.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
En ze zijn nog lekker ook! Ander fruit dat heel goed is voor je haren en nagels, zijn kiwi's voor hun vitamine C en bananen voor hun vitamine B6.
Veel B-vitamines zijn inderdaad nodig voor de algehele gezondheid van de nagels, met name: vitamine B2, B3, B5 en B8. Wanneer het lichaam voldoende van deze B-vitamines binnenkrijgt, zal het nemen van extra B-vitamines geen effect hebben op de gezondheid van de nagels.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
Oorzaken Dikke of Kromme Nagels
De nagel is krommer en dikker dan u daarvoor gewend was. Ook kan een kromme nagel genetisch bepaald zijn of het gevolg zijn van te krappe schoenen. Dikke nagels ontstaan vaak door een slechtere doorbloeding of een schimmel.
Olijfolie is ook heel geschikt voor de verzorging van je nagels. Laat je nagels even weken in een badje met olijfolie. Hierdoor breken je nagels minder snel af en blijven ze steviger. Ook krijgen je nagels een mooie natuurlijke glans van olijfolie en vermindert het doffe nagels.
Die harde velletjes rondom je nagels smeer je gemakkelijk weg door een likje vaseline in te masseren op je nagelriemen. Je nagels krijgen zo een prima verzorging mee.
Hydrateer, hydrateer, hydrateer
Niet alleen moet je je handen en nagels iedere dag goed hydrateren met een fijne, rijke handcrème, ook het drinken van genoeg water is heel belangrijk, dus zo'n twee liter per dag. Hydratatie maakt je nagels sterker, waardoor ze minder snel afbreken en dus beter kunnen groeien.
Houd je nagels gezond door ze te laten groeien, maar niet te lang. Vijl de nagels daarnaast rond, in één richting. Smeer je nagels ook regelmatig in met een vocht inbrengende crème, om uitdroging te voorkomen. Gebruik geen agressieve nagellak, maar een zonder chemicaliën.
Knoflook maakt bacteriën kapot en zodoende beschermt het ook je nagels tegen schimmels en andere toxische stoffen. Snijd een teentje knoflook doormidden en masseer dit over je nagels (klinkt heel stom, maar doe het toch maar). Vergeet ook niet de nagelriemen en de zijkanten van de nagels mee te nemen.
Keratine komt van nature voor in groenten zoals boerenkool, broccoli, uien, prei en knoflook. Neem deze voedingsmiddelen in je maaltijden op om je lichaam op natuurlijke wijze van keratine te voorzien. Lever, vis, yoghurt en melk zijn andere goede voedselbronnen van keratine.
Magnesium. Als je nagels te langzaam groeien, dan kan dit veroorzaakt worden door een onvoldoende inname van magnesium. Om dit te corrigeren, zou je voedingsmiddelen moeten gaan eten die boordevol magnesium zitten.
1) Breng dagelijks handcrème en nagelriemolie aan
Gehydrateerde nagels zijn sterkere nagels! In handcrème zit vaak bestanddelen die je nagels sterker maken.
Door je nagels dagelijks in te smeren met een nagelolie, help je ze herstellen. Dit is erg belangrijk in het herstelproces van je nagels. Nagelriemen zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om het lichaam binnen te dringen en infecties te veroorzaken. Door je nagelriemen te verzorgen blijven ze zacht en soepel.
Kokosolie is rijk aan vetzuren, aminozuren en antioxidanten die zwakke en broze nagels versterken. Daarnaast kunt je dit combineren met citroensap om infecties te voorkomen en gele vlekken te verminderen.
Wil je verkleurde of doffe nagels er weer gezond uit laten zien? Dan kun je je nagels 5 minuten in witte azijn laten weken. In plaats van witte azijn kun je ook melk en citroensap gebruiken. Hierdoor worden je nagels weer mooi roze en wit.
1. OPI Nail Envy: de beste nagelverharder. Zachte, broze nagels zullen direct profiteren van de cult-klassieker Nail Envy van OPI. Een wonderdoener in een fles, de krachtige formule van deze nagelversterker gaat meteen aan het werk met voedende nagels met zijn mix van gehydrolyseerd eiwit en calcium.
Bezien vanuit de traditionele Chinese geneeskunde zouden je nagels moeten kunnen 'ademen', net als je huid. Ze zeven dagen per week bedekken met een laagje (gel)lak is daarom geen aanrader. De meeste soorten nagellak laten namelijk geen zuurstof door. Daardoor kunnen verkleuringen ontstaan en drogen je nagels uit.
Waarom werkt azijn dan toch niet tegen kalknagels? Zoals in het artikel van de Volkskrant wordt aangegeven leven schimmels onder de nagel, op het nagelbed. De azijn komt niet bij de schimmel, maar trekt in de nagel zelf. De schimmel zal dus niet worden gedood.
Vaporub is een zalf die je rondom de kalknagel kan smeren. De werkzame stoffen van de zalf komen pas tot werking op het moment dat ze in aanraking komen met lichaamswarmte. De werkzame stof Thymol zorgt ervoor dat de nagel ontsmet en bacterievrij gemaakt wordt.
Om te weten wanneer er iets mis is met onze nagel, moeten we natuurlijk ook een gezonde nagel herkennen. Een gezonde nagel is mooi roze. Verder is hij volkomen glad. Op het einde van onze nagel zit een witte rand.