Spiraalboren zijn boren waarbij de spanen via een spiraalvormige groef uit het gat worden afgevoerd. Dit is de meest voorkomende soort boor en het meest gebruikte verspanende gereedschap.
Wanneer in het product een doorlopend gat wordt geboord, dan zal wanneer de boor aan de andere kant naar buiten komt de kracht die het product op de boor uitoefent ineens vrijwel geheel wegvallen. De boor kan dan doorschieten.
Boren is een verspanende bewerking waarmee je een rond gat in een product maakt. Bij het boren maak je gebruik van een boor en een machine die of de boor of het product laat ronddraaien. Tijdens het boren is de kop van de boor het snijgereedschap wat spanen weghaalt uit het product.
Wat doet een centerboor? Bij het boren van gaten op een metalen oppervlak zoekt de boor telkens naar een uitweg. Daarom maak je best eerst een gaatje met centerboor. De boor zoekt het center van het gat, en dankzij het voorgemaakte gaatje van de centerboor voorkom je dat de boor wegloopt.
Een blind gat is een gat met een bodem. Bij het tappen in een blind gat kunnen de spanen er niet onderuit vallen. Wil je tot onder in het gat schroefdraad snijden dan moet je de tap er één of meerdere keren uitdraaien om de spanen er uit te halen. Dit is afhankelijk van de schroefdraaddiepte.
Veel gebruikte boren in steenachtig materiaal zijn: Steenboor, voorzien van een hardmetalen snijplaat met een scherpe snijkant. Een steenboor werkt niet goed in beton of harde natuursteen. Betonboor, heeft een hardmetalen snijplaat met een stompe snijkant, zodat deze het materiaal kan verbrijzelen.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
Steenboor en betonboor zijn stevige boren die geschikt zijn om kloppend te boren in diverse steensoorten, zoals baksteen, beton en kalkzandsteen.
Vanuit de constructievorm bestaat de boormachine quasi uit twee scheermessen, die om een centraal punt draaien. Deze bladen werken als een vlak dat bij elke omwenteling een dun laagje hout afschraapt. Hierdoor ontstaan ook de karakteristieke houtkrullen van de Forstner boormachine, die doen denken aan houtkrullen.
Bij handtappen wordt de tap gespannen in een wringijzer wat dhet vierkant omspant. Bij machinetappen wordt het vierkant vooral gebruikt om de roterende kracht over te brengen op de tap.
Voor metrische (M) en metrisch fijne schroefdraad (MF) is er een gemakkelijke vuistregel. Namelijk de nominale maat van de schroefdraad dient verminderd te worden met de spoed. Dus bij een M6 schroefdraad die een spoed heeft van 1 mm zal de voorboordiameter worden 6-1=5 mm.
Boor je schuin, dan kan het hout gaan splinteren en dat zou zonde zijn. Een speedboor wordt vooral gebruikt om doorvoergaten voor leidingen of kabels te maken.
Slangenboor. Met een slangenboor kun je diepe gaten maken. Dit is het aangewezen type wanneer je bijvoorbeeld in dikke balken moet boren. De spiraalvorm – die als een slang rond de as kronkelt – zorgt ervoor dat het boorstof goed wordt afgevoerd en er een schoon, glad gat ontstaat.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
De grote leidingen zitten in de bovenste 10 cm, dus je kunt makkelijk een gat tot 10 cm diep boren vanuit onderen. In de 13 cm opstort zitten vrijwel alle leidingen, dus je kunt zeker een gat tot 7 cm boren.
HSS-G metaalboren
Deze boren zijn in tegenstelling tot de HSS-R boren niet gewalst maar geslepen. De spiraalgroeven worden in al gehard materiaal geslepen in plaats van geperst. Deze methode zorgt voor scherpere boren en een betere maat nauwkeurigheid, het proces is daarom ook iets duurder dan walsen.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
Beton is hard materiaal en niet iedere boor is hier tegenop gewassen. Een betonboor zorgt er echter voor dat je moeiteloos in beton kan boren. Goede betoonboortjes herken je goed aan de stompe kop met vleugels die als een soort van 'beitel' functioneren. Let ook op het materiaal waarmee de kop van de boor is gemaakt.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Voor de hardere metalen, zoals boren in RVS of Inox kan je beter een HSS cobalt metaalboor gebruiken. Deze bestaat uit HSS staal en 5 procent cobalt. Deze boren hebben een minder scherpe aansnijhoek. Deze betreft 135 graden, in tegenstelling tot de hoek van 118 graden bij de normale HSS metaalboren.
Beste betonboor met grote diameter – Kreator SDS-Plus boor 26,0 x 450mm. Zit jij in de situatie waarin je gaten met een grote diameter dient te boren? In dat geval kan je het beste kiezen voor deze SDS-plus betonboor van het merk Kreator. Deze betonboor heeft namelijk een diameter van maar liefst 26mm.