Een geremde aanhanger beschikt over een mechanische reminrichting welke zelfstandig mee remt met het trekkende voertuig en zo voorkomt dat de gehele lading achterop de auto drukt. Dit is niet alleen heel handig maar ook verplicht bij aanhangwagen geremd met een hoger bruto laadvermogen dan 750 kg.
De geremde aanhanger is de tegenhanger van de ongeremde aanhanger. De aanhanger is voorzien van een oplooprem, welke aan de dissel bevestigd zit. De rem zorgt ervoor dat wanneer je met jouw eigen auto remt, de aanhanger ook een remmende beweging maakt.
Ongeremde aanhangwagens hebben geen eigen remsysteem en worden volledig afgeremd door de remwerking van het trekkende voertuig. Ongeremde aanhangwagens zijn daarom beperkt tot een maximaal bruto totaalgewicht van 750kg. Geremde aanhangwagens zijn wel voorzien van een eigen remsysteem.
Vrijwel alle caravans zijn geremd. Een kleine boedelbak is meestal ongeremd. De aanhangwagen mag inclusief lading nooit zwaarder zijn dan het maximum trekgewicht van de auto. Als er geen gewicht op het kentekenbewijs vermeld staat, mag de auto niets trekken.
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Het verschil zit in de aan- of afwezigheid van een as met geremde wielen en een oploopremsysteem op de dissel. Een oplooprem is het onderdeel waaraan de handrem bevestigd is en dat op de dissel van de aanhangwagen gemonteerd is met bouten.
Ongeremde aanhangwagens
Dit betekent dat een aangekoppelde ongeremde aanhangwagen dus niet zelf af kan remmen. Het afremmen van een combinatie met een ongeremde aanhanger dient dus volledig door het trekkende voertuig te gebeuren.
Qua snelheid gelden de regels van een aanhanger, eigenlijk hetzelfde als voor een caravan. Daarom is de maximumsnelheid op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft.Is het gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.
Is een net verplicht op een aanhanger? Wanneer u een aanhanger gebruikt voor het vervoeren van materialen, dan is een aanhangwagennet verplicht, tenzij u de lading vastzet of afdekt met sjorbanden of andere hulpmiddelen. Hiermee voorkomt u dat u de lading of delen hiervan tijdens het rijden verliest.
Hoeveel uw auto mag trekken hangt onder andere af van de trekkracht van de motor. De fabrikant bepaalt dit op basis van verschillende berekeningen en testen. Op uw kentekenbewijs staat het maximaal aantal kilo's wat uw auto mag trekken.
U mag met een auto: iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (leeg gewicht + laadvermogen).
Ongeremd gewicht is het maximale gewicht op een aanhanger, caravan, boot- of paardentrailer die niet in staat is zelf te remmen. U mag in de meeste gevallen meer geremd gewicht trekken dan ongeremd gewicht.
Ongeremde aanhangers hebben altijd een maximaal toegelaten massa van 750 kilo, oftewel een maximumgewicht van de aanhangwagen + lading. Geremde aanhangers kunnen oplopen tot een hoger maximaal toegelaten massa tot maximaal 3,5 ton.
Komt het leeggewicht en het laadvermogen boven de 3500 kilo uit?Dan heb je een rijbewijs BE nodig. Dit is eigenlijk de 'E' achter je rijbewijs B. Voor het rijbewijs BE heb je geen apart theoriecertificaat nodig, maar moet je wel slagen voor het prakijkexamen bij het CBR.
Geremde aanhangwagens worden vaak gebruikt om zware en grote spullen te vervoeren omdat het laadvermogen van dit type aanhangwagen een stuk hoger ligt dan dat van ongeremde varianten. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer van zwaar afval zoals puin maar ook voor het transport van voertuigen of machines.
De maximumsnelheid met een aanhanger is afhankelijk van het gewicht van de aanhanger. Onder de 3500 kilo mag je op snelwegen 90 kilometer per uur rijden.Wanneer het gewicht hoger is dan 3500 kilo, dan is de maximale snelheid 80 kilometer per uur. Let op: buiten Nederland gelden weer andere regels.
Personen- en bestelauto's met een aanhangwagen mogen op autosnelwegen en autowegen 90 kilometer per uur rijden als het totaal toegestaan gewicht van de combinatie lager is dan 3500 kilo.Als het voertuig zwaarder is, is de maximumsnelheid 80 km per uur.
Deelbare lading van een aanhangwagen mag aan de achterzijde maximaal 1 meter uitsteken. Lading wat meer dan 1 meter achter de aanhangwagen uitsteekt, moet altijd voorzien zijn van een “lange-lading-markeringsbord” (diagonaal rood-wit gestreept, afm.
In de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) is opgenomen of de aanhanger op de openbare weg geparkeerd mag worden. Dit is dus per gemeente geregeld. Voor zover ik weet gelden in alle gemeentes dezelfde regel dat een aanhanger maximaal 3 dagen geparkeerd mag staan op de openbare weg.
Deelbare lading mag aan de zijkanten maximaal 20 cm uitsteken, ondeelbare lading mag aan de zijkanten meer dan 20 cm uitsteken als de aanhanger niet breder dan 3 m is. Aan de achterkant mag deelbare lading niet meer dan 1 m uitsteken, ondeelbare lading mag onder voorwaarde meer dan 1 m uitsteken.
Het rijbewijs B met code 96 volstaat indien de MTM van je trekkend voertuig en aanhangwagen samen niet meer dan 4.250 kg bedraagt. Overschrijdt de MTM van het trekkend voertuig plus je aanhangwagen de 4.250 kg, dan dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs BE.
Alle aanhangwagens moeten sinds 2012 over een chassisnummer en een gelijkvormigheidsattest (Certificate of Conformity of COC) beschikken. Het gelijkvormigheidsattest omschrijft hoe uw aanhangwagen is opgebouwd en bevat informatie over afmetingen, gewicht en de bandenmaat.
Een koppel (trekkracht) van minimaal zo'n 230 Nm en een vermogen van 130 pk of meer een aardige vuistregel.