Bij een geïmpregneerde terrastegel wordt op de betontegel een vloeistof aangebracht die in de toplaag van de tegel wordt gezogen. Hierdoor is deze water- en vuilafstotend en dus gemakkelijker te onderhouden en gemakkelijker schoon te maken dan betontegels zonder impregnering. Ideaal als u weinig onderhoud wilt.
Bij een geïmpregneerde tegel zal er groene aanslag te zien kunnen zijn en kunnen vlekken ook moeilijker verwijderd worden. Een gecoate tegel weert groene aanslag en is makkelijker schoon te houden.
Een geïmpregneerde betontegel is een tuintegel waarvan de bovenste laag ongeveer tien millimeter doordrongen is met een beschermend middel. Het is een techniek om betontegels bestand te maken tegen vuil en vocht. Ook zorgt deze techniek er voor dat de tuintegel makkelijker schoon te maken is.
Wie veel waarde hecht aan kwaliteit en duurzaamheid, kiest het beste voor keramische tegels. Wie een wat kleiner budget heeft en meer op zoek is naar siertegels, kiest het beste voor betontegels. Bedenk wel dat beide tegels een goede basis zijn voor jouw tuin en terras, dus je kunt eigenlijk geen verkeerde keuze maken.
Je tuintegels impregneren is een heel goed idee. Door je terrastegels te impregneren zeg je vaarwel tegen die groene aanslag en kun je weer lekker buiten zitten en genieten van je tuin.
Denk dan aan: niet verkleuren, ongevoelig voor vlekken, maatvast, groot formaat tegels, uniek in kleur / tekeningen en voorzien van een oppervlaktestructuur. Let wel sommige van deze kenmerken zijn afhankelijk van smaak.
Tuintegels die niet groen worden; bestaan die wel? (2023) Een veel voorkomende vraag die wij vaak krijgen is: "Welke tuintegels worden niet groen?". Laten we maar meteen met de deur in huis vallen; wij moeten u helaas teleurstellen. Er bestaan namelijk geen tegels die helemaal niet groen worden.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Zijn keramische tegels vorstbestendig? Keramische tegels zijn zéker vorstbestendig!
PEI 5: Dit is de sterkste categorie tegels. Deze tegels zijn geschikt voor zeer intensief gebruik.
De betontegels kun je impregneren wanneer ze schoon en droog zijn. Het beste is om dit gelijk te doen wanneer ze nieuw zijn. Indien je de tegels al een tijdje hebt, zorg er dan eerst voor dat je ze schoon spuit met een hogedrukreiniger. Wacht vervolgens een dag en impregneer dan je betontegels.
Oprit betontegels zijn betaalbaar, zeker in vergelijking met keramische tegels of natuursteen tegels. + Beton is een duurzaam materiaal; de tegels gaan minstens 20 jaar mee.
Wat is geïmpregneerd hout? De producten die groen geïmpregneerd zijn van NuBuiten zijn verduurzaamd en onder druk geïmpregneerd (groen). Door de verduurzaming wordt het het hout langdurig beschermd tegen schimmel, insecten en bacteriën.
Beschermen van keramische tegels (impregneren).
Het is namelijk zo dat keramische tegels geen open structuur hebben welke behandeld kunnen worden met een impregneermiddel. Voegen welke zich bij de keramische tegels bevinden kunnen wel geïmpregneerd worden.
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5. Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
Door geïmpregneerd tuinhout te beitsen bescherm je deze ondergrond nog beter. Hierdoor gaat het hout langer mee. Waar normaal geïmpregneerd hout 10 tot 15 jaar meegaat, kan dit hout 20 tot 25 jaar meegaan als het goed gebeitst wordt. Hoe geïmpregneerd hout behandelen het beste kan, lees je in dit blog.
Tuintegels hoeven niet heel erg dik te zijn. Voor het gebruik op een terras is een minimale dikte al genoeg. Bij betontegels is dit 4 cm, bij natuursteen 3 cm en bij een keramische tuintegel 2 of 3 cm. De ondergrond waar de tegel op ligt is daarbij wel erg belangrijk.
Bij tegels van 'keramiek op beton' is deze waterdoorlatende laag eigenlijk al onder de keramische tegel verlijmd. Ook is deze betonnen drager meteen al dik genoeg. Dit zorgt voor voldoende stabiliteit om de tegel gewoon rechtstreeks op het zandbed te leggen.
Terrastegels leggen op beton vereist een specifieke werkwijze. Na het storten van de betonnen plaat moet je 4 à 5 weken wachten tot die goed uitgehard is vooraleer je de tegels plaatst. Zorg er ook voor dat de betonplaat volledig proper is vooraleer je de terrastegels plaatst.
Dit kun je beter niet doen bij keramische terrastegels schoonmaken. Keramische tegels schoonmaken met azijn, vinden wij dus niet zo'n goed idee, ook buiten niet.
Welke tuintegels worden niet warm, donkere of lichte? Zwart absorbeert warmte, terwijl wit juist warmte afstoot. Donkere tegels zullen dan ook warmer worden dan lichte tegels. Onze ervaring met donkere tegels is dat die in de felle zomerzon zomaar tot 50 graden kunnen opwarmen.
Keramische tegels worden gemaakt van klei, en na de bewerking – de tegels worden gebakken op een hoge temperatuur – ontstaat een harde, krasvaste tegel. Eveneens dankzij het bakproces worden de kleuren helder en kleurvast. Terrastegels van keramiek zijn niet glad, ze hebben een stroef oppervlak.
Keramische tegels zijn de meest onderhoudsarme tuintegels die er zijn. Daarnaast is je terras kleurvast en kras- en vlekbestendig.
Het voorjaar is hiervoor uiteraard de beste periode. Na de vochtige en koele herfst- en de winterperiode is dit zeker nodig. Er zal wat onkruid tussen de tegels zijn ontstaan, maar dat is vaak niet de grootste ergernis van een tuinbezitter. Dit kun je vrij makkelijk weghalen door een voegenkrabber of een voegenborstel.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.