Gebarentaal is van oorsprong de taal van mensen die doof zijn. Het is een visuele taal en dat betekent dat je de taal kunt zien. Mensen gebruiken hun handen en hun mimiek, dus hun gezichtsuitdrukking en hun ogen, in plaats van hun gehoor en hun stem.
Wat is gebarentaal? “Gebarentaal is de natuurlijke taal van doof geboren mensen” Gebarentaal is een visuele taal. De taal wordt zichtbaar gemaakt door handen, mimiek en houding. De Nederlandse gebarentaal is een volwaardige taal, een taal met een eigen grammatica.
Gebarentaal is taal die door gebruikt wordt om woorden uit te drukken zonder woorden te gebruiken. Hele woorden kunnen worden uitgedrukt met een gebaar, maar ook afzonderlijke letters kunnen worden uitgebeeld. Gebarentaal is er niet alleen in het nederlands maar ook in andere talen.
De NGT is een taal met een eigen grammatica en woordenschat, sterk verbonden met de identiteit en de cultuur van de dovengemeenschap. Waar mensen samenkomen, daar ontstaan talen. Wie niet kan horen, communiceert door middel van een visuele taal. Zo is de Nederlandse Gebarentaal (NGT) ontstaan.
Gebarentaal is een taal gemaakt voor mensen die doof zijn of slecht horen. De mensen die slecht horen die hebben een gehoorapparaat, die helpt om de gesproken taal te verstaan. Als dat niet lukt, dan maken ze gebruik van gebarentaal. Door middel van de gebaren kunnen ze iets vertellen/duidelijk maken.
De Nederlandse Gebarentaal is heel belangrijk voor communicatie onderling maar ook voor communicatie met de buitenwereld. Informatie kan toegankelijk gemaakt worden voor ons door middel van gebarentaal. En dat is echt nodig en dus heel belangrijk.
Gebarentaal is van oorsprong de taal van mensen die doof zijn. Het is een visuele taal en dat betekent dat je de taal kunt zien. Mensen gebruiken hun handen en hun mimiek, dus hun gezichtsuitdrukking en hun ogen, in plaats van hun gehoor en hun stem.
Tussen 1910 en 1980 was het verboden onderwijs te geven in gebarentaal, omdat op een conferentie in Milaan in 1880 was besloten dat doven beter konden leren liplezen. Wat uit de geschiedenis van gebarentalen vooral blijkt, is dat mensen zich niet door wetten laten weerhouden om te communiceren.
Gebarentaal was lange tijd verboden op school
Gebarentaal zou het leren van de spreektaal in de weg zitten, en dus moesten de kinderen maar leren liplezen. Daarna werd gebarentaal verbannen uit het klaslokaal.
Gebaar voor eten:
Doe alsof je een lepel vast pakt. Stop die in je mond, neem een hapje.
Er bestaat geen universele gebarentaal, maar wereldwijd worden er meer dan 100 verschillende gebarentalen gebruikt. Het is dan ook geen systeem dat is bedacht en nu wordt geleerd; net als gesproken talen ontstaan gebarentalen op natuurlijke wijze.
Doofheid is het niet of zeer slecht kunnen horen. Iemand die doof is wordt ook wel auditief beperkt/gehandicapt genoemd. De term gehoorgestoord die vroeger nog weleens werd gebruikt is vanwege de negatieve bijklank (gestoord) niet meer zo gangbaar.
Hoe moeilijk is het om dit te leren? “Het is vergelijkbaar met Chinees onder de knie krijgen”, zegt hoogleraar gebarentaal Onno Crasborn van de Radboud Universiteit. “Het is echt een andere taal met een eigen grammatica en woordenschat. Bovendien moet je leren om met je handen te praten.
De eerste 'sprekers' van gebarentaal
Het was de Spaanse benedictijner monnik Pedro Ponce de León die in de zestiende eeuw een manier vond om dove mensen toch te leren praten.
Gebarentalen zijn in principe net zo geschikt om over elk onderwerp te praten als gesproken talen. De gedachte ontstaat vaak doordat mensen denken dat je met je handen alleen over concrete zichtbare dingen zou kunnen praten, misschien wel omdat er zo veel iconische, beeldende, gebaren zijn.
Deze talen zijn, net als gesproken talen, ontstaan uit de behoefte van mensen om met elkaar te communiceren. Gebarentalen zijn visuele talen: de handen, het gezicht en de ogen staat centraal in plaats van de stem en het gehoor. Gebarentaal is niet universeel. Doven in de hele wereld gebruiken een gebarentaal.
Gebarentaal verschilt wat dat betreft maar weinig van gesproken taal. Ook daarin heeft een elk land vaak een eigen standaardtaal, met dialecten binnen de grenzen. Vroeger had je in Nederland 5 dovenscholen, en elke school had zijn eigen dialect. Stiekem, want gebarentaal was tot 1980 verboden.
Je kan gebarentaal leren door cursussen te volgen. Maar als je ouders kunnen horen, waar kijk kindjes de gebarentaal dan af? Vanaf 2.5 - 3 jaar, gaan de dove kindjes al naar een speciale school waar ze gebarentaal kunnen leren. Dat is later dan de leeftijd waarop horende kinderen leren praten.
In Nederland zijn ongeveer 500.000 doven en van deze groep zijn ongeveer 30.000 mensen afhankelijk van gebarentaal. Dat wil zeggen dat gebarentaal hun eerste taal is. Net zoals gesproken Nederlands de eerste taal is voor de meeste horende Nederlanders.
Men dacht aanvankelijk dat doven geen onsterfelijke ziel hadden, omdat Paulus gezegd heeft: 'Zo is dan het geloof uit het horen', en doven werden om die reden uitgestoten. Later wilde men dove kinderen tot elke prijs leren lezen, opdat zij het geloof op die wijze deelachtig konden worden.
Gebarentaal. Veel dove mensen communiceren door middel van gebarentaal. Voor hen is gesproken taal minder toegankelijk, doordat zij de klanken niet kunnen horen. In gebarentaal staan de handen, het gezicht en de ogen centraal.
Mijn persoonlijke naamgebaar
Mijn naamgebaar is al ontstaan op de dovenbasisschool, toen ik al een enorme kletskous was. Het gebaar maak je daarom, door de letter 'c' te maken met je hand, en dan te doen alsof de hand veel praat (vingers en je duim naar elkaar toe bewegen).
Tenzij je wil rocken, moet je snel naar de volgende stap gaan! Richt je duim op. De wijsvinger en duim vormen nu de letter 'L' en de pink en de duim maken de letter 'Y'. Doe alle stappen tegelijkertijd en zeg 'ik hou van je!
De cursus Nederlandse Gebarentaal (NGT) raden wij jou aan als je de Nederlandse Gebarentaal wilt leren, of wil je gaan werken met doven. Ook als je geïnteresseerd bent in de opleiding leraar / tolk Nederlandse Gebarentaal, dan raden wij jou aan om deze cursussen te volgen.