Een fideï commis is een making waarbij de erflater tweemaal of vaker over dezelfde zaak beschikt. De erflater kan daarmee bepalen dat zijn vermogen naar erfgenaam A gaat, en na het overlijden van A aan erfgenaam B moet toekomen.
Met een fideicommis kan iemand zijn vermogen niet één keer, maar vaker laten vererven. De persoon die het vermogen als eerste erft, is de bezwaarde. De persoon die het vermogen als tweede erft, wordt verwachter genoemd. De wet regelt de verhouding tussen de bezwaarde en de verwachter.
Fideï-commis
Is een beschikking in een testament, waarbij de erflater - testateur twee keer over dezelfde zaak beschikt. De zaak zal daarbij eerst door A (de verwachter). De bezwaarde heeft de 'eigendom' van de zaak, maar heeft tevens de plicht het vermogen in stand te houden.
Het begrip fideï-commis de residuo komt uit het klassieke Romeinse recht en is een erfrechtelijke constructie waarbij een erflater (insteller) bij testament bepaalt dat diens nalatenschap of een deel ervan tijdelijk of voorwaardelijk aan een eerste begunstigde gaat, de fideï commissaris of bezwaarde en aansluitend het ...
Via een tweetrapsmaking (ook wel fideï-commis) kan een erflater of schenker meer dan één keer over zijn vermogen beschikken, ofwel over 'zijn graf heen' regeren. Hiermee kan vermogen binnen de familie blijven en kan een fiscaal voordeel worden behaald.
Een tweetrapsmaking of een tweetrapstestament is kort gezegd een bepaling in het testament waarin staat dat enkel de partner tot erfgenaam wordt benoemd en de kinderen pas erven van hun eerst overleden ouder op het moment dat beide ouders zijn overleden.
Een restlegaat is een testamenttype waarbij twee begunstigden, bijvoorbeeld uw zoon en uw gehandicapte dochter, worden aangesteld in één testament.
Een erfstelling over de hand is een schenking of een testamentaire beschikking waarbij de begiftigde de opdracht krijgt het geschonkene te bewaren om het hierna uit te keren aan een derde.
De bezwaarde is de eerste erfgenaam bij een erfenis of eerste legataris bij een tweetrapslegaat. Stel dat een vader zoon 1 tot zijn eerste erfgenaam benoemd. Mocht zoon 1 komen te overlijden, dan gaat de erfenis van de vader – of wat daar nog van over is – naar zoon 2.
Een schenking kan wel aangevochten worden wegens gebrek in de toestemming, bekwaamheid, bedrog of geweld.
Anders en eenvoudiger: Wanneer een kind overlijdt voor zijn ouders, zonder dat het kind nakomelingen achterlaat, erven de ouders-schenkers, met uitsluiting van alle anderen, de goederen die door hen zelf geschonken zijn aan dit kind. Deze ouders worden de “anomale erfopvolgers” geheten.
Echtgenoten kunnen een contractuele erfstelling opstellen. Bij een normale schenking worden de geschonken goederen onmiddellijk aan het vermogen onttrokken. Bij een contractuele erfstelling gebeurt de schenking pas na het overlijden. Hierdoor kunnen echtgenoten elkaar meer nalaten dan wettelijk voorzien.
Als een erfgenaam is overleden, onwaardig is, is onterfd of de erfenis heeft verworpen, neemt iemand anders zijn/haar plaats in. Dit heet plaatsvervulling. De plaats van de erfgenaam kan alleen worden overgenomen door zijn of haar kinderen.
Een restschenking of een restlegaat is een schenking of een legaat waarbij de ouders twee begunstigden aanduiden. Er wordt in twee stappen gewerkt: de eerste begunstigde krijgt de schenking of het legaat en wat overblijft (“de rest”) krijgt de tweede begunstigde.
Voor het opstellen van een testament tweetraps dien je een notaris in te schakelen die de notariële akte opmaakt. De tweetrapstestament kosten variëren van minder dan € 300,- tot meer dan € 800,-. Notarissen zijn namelijk vrij om zelf een tarief vast te stellen voor hun dienstverlening.
Door een hogere vordering neemt de waarde van uw nalatenschap te zijner tijd meer af waardoor minder erfbelasting verschuldigd is. Kortom een opvullegaat is gunstig voor de erfbelasting die u nu moet betalen na het overlijden van uw partner, maar na het overlijden van u betalen de kinderen juist veel meer erfbelasting.
Het betreft steeds een combinatie van aaneensluitende voorwaardelijke makingen, namelijk een onder ontbindende voorwaarde(n) en een onder opschortende voorwaarde(n). De erflater roept twee (of meer) personen achtereenvolgens tot hetzelfde erfdeel (erfstelling) of dezelfde goederen (legaat).
nalaat aan een bepaald persoon (testamentaire begunstiging), dan noemt men dit een legaat. De persoon aan wie u iets nalaat is de legataris. De legataris kan een persoon zijn, maar kan ook een organisatie of een instelling zijn, zoals een goed doel.
Degene iets verkrijgt uit een nalatenschap, is de belastingplichtige voor de erfbelasting. Dat betekent dus dat de erfgenaam of legataris (degene die een legaat krijgt uit de nalatenschap) de erfbelasting moet betalen.
Ook de kosten die voor de uitvaart worden gemaakt, horen tot de schulden van de nalatenschap. Een derde groep van schulden zijn bepaalde belastingschulden. Hieronder valt bijvoorbeeld de erfbelasting die erfgenamen moeten betalen.
Op grond van art. 47 Inv. is de executeur of vereffenaar hoofdelijk aansprakelijk voor al de door en bij het overlijden van de erflater verschuldigde erfbelasting, tenzij de aangifte van de erfbelasting niet door de executeur of vereffenaar is gedaan.
Het deel van je petekind wordt dan ingeperkt zodat de kinderen hun minimumdeel krijgen. Als je geen reservataire erfgenamen hebt, dan is er geen probleem en kan je alles aan je petekind nalaten.
Erven gebeurt in een bepaalde volgorde
alle afstammelingen van de erflater: kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, … de ouders van de erflater samen met zijn broer(s) en zuster(s) en/of hun afstammeling(en) alle bloedverwanten in opgaande lijn: ouders, grootouders, overgrootouders…