Bij fase A zonder uitzendbeding geldt het wettelijke opzegtermijn voor jou. Met een fase A contract zonder uitzendbeding is het uitzendbureau ook verplicht om jou door te betalen als zij geen passend arbeid voor jou hebben of wanneer jij ziek wordt.
In een uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding blijft de uitzendkracht in dienst van het uitzendbureau, zelfs al wordt de samenwerking beëindigd door de werkgever. In dat geval zal het bestaande werk ophouden, maar heeft de uitzendkracht wel de zekerheid van doorbetaling van het loon.
fase A. Als een uitzendkracht start met werken voor een uitzendbureau, komt hij in fase A terecht. Deze fase duurt 52 weken.
Deze fase duurt 3 jaar waarin je maximaal 6 contracten voor bepaalde tijd mag ontvangen. In deze fase wordt er geen gebruik meer gemaakt van het uitzendbeding.
Wat is een uitzendbeding? Als u een contract met uitzendbeding heeft, dan stopt uw contract als er geen werk meer voor u is. Dit geldt alleen als het bedrijf waar u werkt (de 'inlener') laat weten dat uw opdracht eindigt.
Als grootste nadeel van uitzenden horen wij toch vaak de kosten. Veelal denken werkgevers, onterecht, dat de omrekenfactor de winstmarge is voor het uitzendbureau. Wat vaak vergeten wordt is dat als je zelf personeel in dienst neemt, je ook te maken krijgt met werkgeverslasten en verzekeringen.
Wat een mogelijk nadeel kan zijn wanneer je werkt via een uitzendbureau, is dat je geen vastigheid en zekerheid hebt over het aantal uren en de duur. Wanneer je rechtstreeks bij een organisatie in dienst treedt krijg je een contract voor een (on)bepaalde tijd, met een vastgesteld aantal uren.
Fase A (ABU) staat gelijk aan fase 1/2 (NBBU). De uitzendkracht houdt het fase A contract gedurende 52 werkweken. Er wordt gesproken van een werkweek wanneer de uitzendkracht minimaal 1 uur heeft gewerkt in die week. Wanneer de uitzendkracht eenmaal 52 weken minimaal 1 uur heeft gewerkt, gaat deze door naar fase B.
Het uitzendbeding geldt sinds 2 januari 2023 de eerste 52 weken waarin je werkt (voorheen was dit de eerste 78 weken) Elke (kalender)week waarin je werkt – of dat nu één uur of veertig uur is – telt mee voor de telling van die 52 weken. Bij een onderbreking van meer dan zes maanden begint de telling opnieuw.
Hij mag de uitzendovereenkomst op elk moment opzeggen. Wel is hij verplicht om het uitzendbureau gedurende de termijn van 52 weken uiterlijk één werkdag van tevoren te waarschuwen, zodat het uitzendbureau voor vervanging kan zorgen. Als de inlener de uitzending stopzet, eindigt de uitzendovereenkomst automatisch.
Een uitzendovereenkomst in fase A kan maximaal 78 gewerkte weken doorlopen. Daarna stopt het óf krijg je een nieuw contract. Je komt dan in fase B (ABU) of fase 3 (NBBU). Ook als je er even tussenuit gaat, maar binnen 26 weken weer wordt ingezet via hetzelfde uitzendbureau.
Sinds 17 maart 2023 is het uitzendbureau verplicht om de ziektewetuitkering van een uitzendkracht die in fase A of 1-2 zat, aan te vullen. De uitzendkracht ontvangt van het UWV een ziektewetuitkering van 70%. Het uitzendbureau moet dit de eerste 52 weken aanvullen tot 90% en in de daaropvolgende 52 weken tot 80%.
Veel uitzendbureaus hebben in deze fase een uitzendbeding opgenomen. Hierdoor kunt u gemakkelijk worden ontslagen, en heeft u in principe slechts recht over de uren die u heeft gewerkt. Bij ziekte of het wegvallen van werk krijgt u dan ook normaal gesproken niet doorbetaald.
In fase A of fase 1-2 mag een onbeperkt aantal uitzendovereenkomsten worden aangegaan. In fase A is de uitzendkracht steeds werkzaam op basis van een uitzendovereenkomst met uitzendbeding, tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk bij de uitzendovereenkomst is overeengekomen dat het uitzendbeding niet van toepassing is.
- Fase A: Bij toepasselijkheid van de CAO-ABU mag vanaf 3 januari 2022 de eerste fase maximaal 52 gewerkte weken duren (in plaats van het wettelijk uitgangspunt van 26 weken). In deze fase A mag het uitzendcontract altijd tussentijds onmiddellijk worden beëindigt zodra de opdrachtgever zijn opdracht beëindigt.
Bent u een uitzendkracht en wordt u ziek? U kunt dan recht hebben op loondoorbetaling of op een Ziektewetuitkering.
Een uitzendkracht met een dienstverband van 2 jaar of langer, heeft -ook bij opvolgende arbeidsovereenkomsten- net als een werknemer in vaste dienst recht op een transitievergoeding.
Als uw uitzendbaan stopt, is er meestal geen opzegtermijn. Zodra u weet dat uw uitzendbaan niet wordt verlengd, gaat u direct op zoek naar werk. Zolang u geen nieuw werk heeft gevonden, kunt u misschien een WW-uitkering krijgen.
De maximale duur van fase B wordt verkort van 4 naar 3 jaar. 2022 is een overgangsjaar. Voor uitzendkrachten die op of na 3 januari 2022 starten in fase B geldt direct de nieuwe termijn van 3 jaar. Voor uitzendkrachten die voor 3 januari 2022 zijn gestart geldt tot 2 januari 2023 de termijn van 4 jaar.
Na fase A komt de uitzendkracht in fase B. Fase B begint aansluitend op de voltooiing van fase A, als de uitzendkracht blijft werken voor hetzelfde uitzendbureau of binnen 26 weken na het einde van fase A opnieuw wordt uitgezonden door dezelfde uitzendonderneming.
Tenzij de periode tussen de voorgaande contracten langer dan 6 maanden is. U heeft recht op een vast contract na 3 tijdelijke contracten die telkens direct (of binnen 6 maanden) na elkaar zijn afgesloten.
Een uitzendkracht kost u het bruto uurloon plus 90% tot 100%. In het uitzendtarief zijn de volgende kosten verwerkt: ✓ Kosten voor loonadministratie. ✓ Risico op doorbetaling bij ziekte, uitval of verlof.
wat is het verschil tussen een uitzendbureau en het UWV? UWV probeert mensen aan een vaste baan te helpen die een uitkering hebben.Een uitzendbureau bemiddelt tussen mensen die werk zoeken en bedrijven die werknemers nodig hebben.
Detacheren kan duurder zijn dan uitzenden omdat het detacheringsbedrijf extra verantwoordelijkheden als werkgever heeft, zoals het bieden van een arbeidsovereenkomst en administratieve kosten.