Fa chong of fa tjong is een Chinese gedroogde kruidige worst waarin meestal Chinese vijfkruidenpoeder, sojasaus, zout, suiker en rozenlikeur is verwerkt. Je hebt twee varianten nl. fa chong van kippenvlees en van varkensvlees.
Fa Chong – ook wel eens Fa Tjong genoemd, is een lekkere, gedroogde en kruidige worst. In de worst wordt vijfkruidenpoeder, sojasaus, zout, suiker en rozenlikeur samengevoegd. Fa Chong wordt heel erg vaak gebruikt in de Surinaamse keuken en is ook erg geliefd bij Chinezen die een Surinaamse achtergrond hebben.
Chinese nasi ofwel Tjauw Fan is afkomstig uit de Chinese keuken en is erg populair gerecht in Suriname. Het wordt vaak als lunch gegeten of als lekker hapje tussendoor, oorspronkelijk bestaat dit recept van restjes van het avondeten van de vorige dag. Het is eenvoudig te maken met weinig ingrediënten.
Koe Loe Yuk bestaat meestal uit stukjes mals varkensvlees, meestal varkenshaas, die worden gemarineerd, gepaneerd en vervolgens gefrituurd tot ze knapperig en goudbruin zijn. Het vlees wordt vaak geserveerd met een zoetzure saus die een combinatie is van zoete en zure smaken.
Moksi meti is een geliefd Surinaams-Chinees vleesgerecht – zowel in het land zelf als ook in Nederland. Het betekent letterlijk gemengd (moksi) vlees (meti) en bestaat uit geroosterde kip, twee soorten geroosterd varkensvlees en/of worst (fachong).
Bakkeljauw is gedroogde en gepekelde kabeljauw.Deze bakkeljauw is nog eens extra op smaak gebracht met tomaat, knoflook, rode peper en ui. Heerlijk als bijzonder beleg op een broodje en al helemaal in combinatie met een salade van (in sushi azijn) gemarineerde komkommerlint, rucola melange, rode ui en radijs.
Een krokante en zoete oosterse varkensreepjes: perfect als vulling voor broodjes of als onderdeel van wokgerechten. Gemarineerd met knoflook, gember, sojasaus, oestersaus, hoisinsaus, sherry, vijfkruidenpoeder en honing, en vervolgens geroosterd in de oven en gegrild voor een extra krokante textuur.
Tjauw min is een Surinaams-Chinees bijgerecht bestaande uit dunne tarwenoedels, geroerbakt met een mix van Chinese en Surinaamse smaakmakers en groente. Het wordt geserveerd met vlees – geroosterde kip, cha sieuw en/of fachong (Chinese worst). Tjauw min met meerdere soorten vlees heet tjauw min moksi meti.
“Chow mein” betekent letterlijk “geroerbakte noedels” in het Kantonees, en dat is precies wat het is: een bord vol goed opgebakken noedels die net die lekkere, lichte bite hebben.
Petjel (petjil, pecel) is een gezonde groentesalade uit Indonesië, die vaak wordt verward met gado-gado. Dat is niet zo verwonderlijk. Beide gerechten lijken veel op elkaar. Petjel is de Oost-Javaanse versie van gado-gado en is ook een mix van geblancheerde groenten, die koud of lauwwarm worden geserveerd.
Moksi alesi is een Surinaams-creools gerecht van rijst gemixt met van alles en nog wat – vaak zwartoogbonen, groente en/of gezouten of gerookte vis of vlees, dat droog wordt geserveerd. Het gerecht heeft geen vast recept en er bestaan dus vele varianten.
Tjap tjoy betekent letterlijk gemengde (tjap) groenten (tjoy) en is een vernederlandst Chinees gerecht gemaakt van, inderdaad, gemengde groenten – vaak paprika, komkommer, taugé, wortel en champignons – gebakken met naar wens kip, varkensvlees, rundvlees of tofu in een milde, zoutige saus. Wat is tjap tjoy?
Het broodje dynamite is een Rotterdamse creatie.Het is een heerlijk broodje gevuld met kipkerrie én kipchasiu, wat zorgt voor een explosieve smaakbeleving! Kies voor de extra optie sambal of zuur om het geheel nog explosiever te maken.
Voor het beste Char Siu-varkensvlees raden we aan een varkenslende van goede kwaliteit te gebruiken en deze bij voorkeur een nacht te laten marineren in onze Char Siu-saus, zodat het vlees al die rijke, zoete bbq-smaken kan opnemen.
Baguette. What is this? Het bekendste brood van Frankrijk is toch echt de baguette. Je vindt ze bij elke Franse bakker en ze worden de hele dag door vers gebakken.
Het Surinaamse bijgerecht telo is gekookte en daarna gebakken of gefrituurde cassave, een lange, spits toelopende wortelgroente die welig tiert in tropische en subtropische gebieden zoals Suriname. Telo wordt vaak geserveerd bij bakkeljauw, trie (knapperig gebakken ansjovisachtige visjes) of Javaanse kip.
De bara is een oorspronkelijk uit India afkomstige Surinaams-Hindoestaanse snack waarbij gekruid deeg wordt gefrituurd. Het deeg wordt gemaakt van urdimeel (gemaakt van mungbonen) en tayerbladeren of soms verse spinazie, gekruid met onder meer komijn, knoflook, kurkuma en chilipeper (of Madame Jeanette pepers).
Pom is een feestelijk Surinaams ovengerecht bestaande uit lage pomtayer, een inheemse wortelgroente, met daartussen stukjes kip. Het is al zeker honderd jaar oud. Je eet pom met rijst of op een broodje.
Dit is een broodje met preparé en de volgende ingrediënten worden toegevoegd: ketchup, tabasco, worcestersaus, cayennepeper, pilipili, zout, peper, gesnipperde ui en augurkjes.
Wat zijn Surinaamse puntjes? Zoals de naam al doet vermoeden, zijn Surinaamse puntjes langwerpige broodjes die oorspronkelijk uit Suriname komen. De korst van deze broodjes zit tussen die van een zacht broodje en een pistoletje in. Ze zijn wat boller en luchtiger dan de pistoletjes die wij in Nederland kennen.
Golauyoek, veelal geschreven als ku lo yuk (met varianten als: koe lu/loe/lou/low yok/yoek) is een Chinees gerecht dat bestaat uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, traditioneel gecombineerd met onder andere ananas, paprika en ui. Het gerecht is populair in de Kantonese keuken.
Hokoo is een aloude bereidingsvorm waarbij het gerecht 'spettervers' op tafel wordt geserveerd, dankzij een gietijzeren braadslede die zo van het vuur afkomt. Ook wel bekend als “Tipan”.
Zwarte Bonensaus, ook Tausi saus genoemd, is een populaire donkere Chinese saus. De Golden Turtle for Chefs™ Zwarte Bonensaus bevat enkel natuurlijke ingrediënten, zoals knoflook, sojabonen en een vleugje sesamolie. Het bevat geen conserveermiddelen, geen smaakversterkers, geen kunstmatige kleurstoffen.
Boterbonen zijn grote witte bonen met een crème-achtige kleur. Boterbonen worden ook wel limabonen, butter beans, reuzenbonen of Sebijari (Surinaams) genoemd. Gedroogde boterbonen voor gebruik eerst een uur of 8 weken in ruim koud water.
Masoesa is een plant in de gember familie. De vruchten van deze plant worden gebruikt om de rijst geel te kleuren. De rijstschotel wordt met vis en kool bereid. In Suriname leerde ik het gerecht te bereiden tijdens de kookworkshop van Irene.