Er is niets verhit en er zijn geen andere middelen gebruikt. Een bijzondere vorm hiervan is extra olijfolie van eerste persing: de duurste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak. Dit staat ook bekend als Extra Vierge olijfolie.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Extra vierge olijfolie
Letterlijk betekent dit 'extra maagdelijk', in de zin van onaangeraakt, onbehandeld en dus puur natuur. Om extra vierge/verge te mogen heten, moet de olie aan strenge normen voldoen, met als belangrijkste criterium dat de zuurgraad onder de 0,8 procent ligt.
Het grootste verschil tussen beiden is dat 'vierge' olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en 'extra vierge' een van maximaal 1 %. Olijfolie of pure olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie.
De hoogste kwaliteit is de Extra Vierge of ook wel Extra Vergine of Extra Virgin genoemd. Dat Vierge, Vergine of Virgin staat voor 'Maagdelijk'. Er is letterlijk NIETS aan toegevoegd of uitgehaald. Het is geheel ONBEHANDELD en dus puur natuur.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren.Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten. De andere soorten olijfolie kunnen wel gebruikt worden om in te bakken of braden.
Kan olijfolie bederven? Olijfolie wordt slecht onder invloed van licht, lucht, warmte en tijd. In tegenstelling tot wijn is olijfolie geen product dat kan rijpen en met de tijd beter wordt. Een geopende fles consumeer je dan ook het best binnen 8 tot 12 weken.
Feit: extra vierge olijfolie is de gezondste soort olijfolie
Hier is eigenlijk iedereen het wel over eens: extra vierge olijfolie is de meest gezonde soort olijfolie. Deze olijfolie is van de eerste persing, geheel zonder chemisch proces tot stand gekomen.
Onder meer deze Australische studie toont aan dat extra vierge olijfolie de meest veilige en gezonde olie is om mee te bakken en braden. Ook bij wat langere verhitting blijft extra vierge olijfolie gezond (ook hier te lezen). Maar gebruik wel een premium extra virgin olijfolie en niets van mindere kwaliteit.
Vierge & extra vierge olijfolie
Tijdens de eerste persing wordt er enkel met druk geperst, niets verhit en zijn er geen chemische middelen gebruikt. Extra vierge olijfolie is zeer gezond! De olie bevat omega vetzuren die beschermen tegen hart- en vaatziekten en een cholesterolverlagende werking hebben.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
De beste olijfolie om een salade op smaak te brengen is extra vierge olijfolie. Dit is van alle olijfoliën de fruitigste olijfolie met het meeste smaak.
De scherpe smaak in olijfolie is vergelijkbaar met die van pittige pepers. Een extra vergine olijfolie kan mild zijn, maar ook zo intens dat het een branderig gevoel in je keel geeft en je er zelfs van kan gaan kuchen.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie verhitten aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
De meeste gezondheidsorganisaties raden aan om ongeveer drie eetlepels (rond de 40 ml) olijfolie per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 300 calorieën.
Aan boter is nog water toegevoegd: zo'n 18 procent. Hierdoor zitten er meer calorieën in olijfolie." Maar de boter bevat natuurlijk juist wel verzadigd vet, voegt het Voedingscentrum toe. "Daarom kun je stellen dat olijfolie gezonder is."
500 ml. Extra Virgin Olijfolie uit de Griekse Peleponesse. (hoog in polyfenolen, laag in zuurgraad) Het drinken van olijfolie en citroen op een lege maag kan helpen bij ontgifting en het reinigen van het spijsverteringsstelsel en de lever.
Bewaren in de koelkast? Het is tenslotte een slecht idee om je olijfolie te bewaren in de koelkast. Als je je olie uit de koelkast haalt, kan de olie verdund worden door condensatie in de fles. Ook daarom is het een goede reden om de olie op een donkere plek in een kast op kamertemperatuur te bewaren.
Ruik je een aangename geur die je doet denken aan groene of rijpe olijven, kan je met een gerust hart de keuken induiken. Als je een muffe geur ruikt die doet denken aan rot fruit of vuile sokken, is je olijfolie over datum en kan je ze beter niet meer gebruiken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.