Ergonomie zorgt ervoor dat de veiligheid en de gezondheid van werknemers gewaarborgd worden. Door een ergonomische werkomgeving zullen werkfouten en ziekteverzuim verminderen en plezier in het werk samen met productiviteit bevorderen.
Ergonomisch werken heeft een positief effect op de manier waarop werknemers hun werk uitvoeren en is daardoor van groot belang. Een gezonde houding voorkomt fysieke klachten en stimuleert de productiviteit, creativiteit en vitaliteit van medewerkers.
De betekenis van ergonomisch werken
Ergonomisch werken houdt in dat u een juiste werkhouding aanneemt en voldoende mentale en fysieke herstelmomenten inplant tijdens de werkuren. Denk bijvoorbeeld aan 8 uur zittend werken achter een bureau. Om ergonomisch te werken zult u elk uur even moeten staan of lopen.
Fysieke ergonomie heeft bijvoorbeeld betrekking op werkhouding, werkplekinrichting en het voorkomen van repeterende bewegingen. Cognitieve ergonomie gaat in op mentale processen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de interactie tussen mens en systemen, perceptie en motorische reacties.
Ergonomie op kantoor gaat om het voorkomen van fysieke klachten als gevolg van beeldschermwerken en verkeerd/ langdurig zitten. Werkplekken moeten instelbaar zijn op de individuele lichaamsmaten van medewerkers (zoals bijvoorbeeld tot uiting komt in de NPR 1813).
Om ergonomisch te werken, is een goede zithouding cruciaal. Ga in een neutrale lichaamshouding zitten, waarin jij je nek en schouders ontspant.Houd je hoofd direct boven je nek. Als jij je nek naar voren houdt, leidt dit mogelijk tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals overbelasting van je schouders, rug of nek.
Ergonomische hulpmiddelen zorgen voor een goede werkhouding. Belangrijk binnen de ARBO-wetgeving, net als voor goede productiviteit van medewerkers. En om zelf prettig te kunnen werken natuurlijk. Uiteraard zijn er verschillende ergonomische hulpmiddelen beschikbaar.
Klachten aan spieren, pezen, banden en gewrichten
Lang werken in een ongezonde werkhouding kan leiden tot statische belasting van de spieren. Het gevolg is een minder goede doorbloeding. Na verloop van tijd kan dit leiden tot klachten aan spieren en pezen.
Zorg dat je met de voeten plat op de grond kan steunen en stel dan de zithoogte in. Het bekken moet daarbij iets hoger komen dan de knieën. De hoek tussen de romp en bovenbenen is dan groter dan 90°. Dit heet een open heuphoek en laat een natuurlijke houding van de rug toe.
Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens. Dit kan een product, ruimte of werkplek zijn. Ergonomie zit vervat in ons dagelijks leven, maar is vooral gekend in werksituaties. Het is immers afgeleid van de Griekse woorden 'ergo' (werk) en 'nomos' (wet).
Als werkgever bent u verplicht om te zorgen voor een ergonomische werkplek voor uw medewerkers. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat de werkplek aan bepaalde eisen voldoet. Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste verplichtingen: - Zorg voor een goed aangepaste stoel en bureau.
Een aangepaste, ergonomische bureaustoel en een in hoogte verstelbaar werkblad zijn dé belangrijkste elementen voor een goede zithouding. Bij een goede zithouding, is de hoek tussen je bovenlichaam en je bovenbenen groter dan 90 graden. Je heupen moeten dus hoger komen dan je knieën.
Fysieke ergonomie
Het lichamelijke functioneren van de mens. Denk aan een goede zithouding, tillen met de juiste techniek, veiligheid van je werkplek en herhaaldelijke bewegingen.
Ergonomisch werken in de zorg betekent dat je op een veilige manier werkt. De medewerker weet hoe zij iemand op een juiste manier verplaatst. En ze weet wanneer ze welk hulpmiddel inzet.
Vaak wordt medewerkers een goede werkhouding aangeleerd. De basiswerkhouding is met de voeten op de grond (of op een voetensteun) en de knieën 90 graden gebogen. De rug steunt tegen de rugleuning van de stoel, armen en schouders zijn ontspannen en het hoofd staat 'rechtop'.
Wat zijn typische ergonomische klachten? In het algemeen zijn aspecifieke rugklachten, nekklachten, hoofdpijnklachten en stuitklachten de meest bekende klachten die ontstaan door niet ergonomisch werken.
Voor een goede zithouding staan je voeten volledig op de grond en zijn je knieën lager dan je heupen. Laat wat ruimte tussen het zitgedeelte van je stoel en je knie. Een eenvoudig trucje om dat te controleren? Als je vuist tussen je stoel en je knieholte past, heb je voldoende ruimte.
De basis van ergonomisch werken in de zorg is dat je een zogeheten 'top-houding' aanneemt. Dit betekent dat je met een rechte rug werkt, bovenarmen langs je lichaam zijn en je ellebogen zoveel mogelijk in 90 graden staan. Indien je duimen omhoog staan heb je de perfecte top-houding.
Een ergonomische kruk ondersteunt het lichaam door uw diepe rug- en buikspieren te ondersteunen. Door het ontbreken van een rugleuning en de schommelende zitting blijven uw spieren voortdurend in beweging om uw lichaam in een rechte positie te houden. Een rechte zithouding ontlast de wervelkolom en voorkomt hernia's.