De hoofdstad is Parijs. Frankrijk is lid van de Europese Unie, de NAVO, de G8 en het heeft een permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Frankrijk staat onder andere bekend om de Franse keuken, Parijs, mode, wijn, kunst, kastelen, de bergen en de Franse taal.
De Franse cultuur kent een aantal tradities en etiquette in het dagelijkse leven. Bij het begroeten is het geven van een hand heel gewoon. Bijvoorbeeld in een garage geven de autoverkopers en klanten elkaar een hand tijdens de begroeting. Vrienden en bekenden geven elkaar twee lichte kussen op de wang.
Natuurlijk kent iedereen Frankrijk vanwege zijn goede wijnen, champagne, gezond eten en laten we niet vergeten het chauvinistische karakter van de Fransman. Vele Nederlanders vertrekken elke zomervakantie weer richting Frankrijk voor de zon, de mooie streken en voor de Franse cultuur en diversiteit.
Het land heeft een aangenaam klimaat, heerlijk eten en drinken, ontelbaar veel bezienswaardigheden, oude steden en pittoreske dorpen en prachtige natuur. Of u nu wilt relaxen, city hoppen of actief wilt doen: in Frankrijk kan het.
Fransen zijn trots op hun cultuur, hun taal en de vele lokale en regionale produc- ten. Franse ondernemingen zijn vaak wereldleider op hun gebied en de Franse pro- ductiviteit is bijna het hoogst van alle OESO-landen, zelfs als er rekening gehou- den wordt met de vele vrije dagen en met af en toe een staking.
Daarbij hechten zeker Fransen veel waarde aan correct taalgebruik, zonder al te veel anglicismen, en kunnen zij zich tot echt puristen ontpoppen. Toch nemen ook Fransen met hun taal vrijheden die bijdragen aan het beeld dat Fransen zo snel praten en moeilijk te verstaan zijn.
1. Boeuf Bourguignon. Boeuf Bourguignon wordt ook wel boeuf à la bourguignonne genoemd en behoort echt tot de authentiek Franse recepten. Het Franse gerecht heeft zijn naam te danken aan de Bourgognestreek, waar dit recept vandaan komt.
Wat heel populair is, is de bij ons bekende Franse uiensoep, vaak met een lekker stukje stokbrood en gesmolten kaas. Net als het hoofdgerecht bij de lunch draait het hoofdgerecht van het diner om vlees. Meestal kopen de Fransen een stukje rund-of varkensvlees vers bij de slager.
De samenstelling van Provençaalse kruiden staat niet vast. De basis bestaat uit tijm, marjolein, rozemarijn en bonenkruid. Veel van de verkochte mixen bevatten ook lavendelbloemen, oregano, basilicum, peterselie en/of salie. Andere mogelijke ingrediënten: venkelzaad, dragon, kervel, laurier, lavas.
Vierkruidenpoeder is vooral bekend onder zijn franse naam: Quatre epices. Het is een mengeling van peper, nootmuskaat, kruidnagel en gember, maar die samenstelling kan al eens afwijken. Soms vind je er bijvoorbeeld ook kaneel of kardemom in terug.
Ingrediënten. ui, knoflook, 20% rozemarijn, 12% tomaat, peterselie, 5,9% tijm, zwarte peper, laurier. Bevat geen toegevoegd zout.
In Frankrijk bent u goedkoper uit voor flessenwater, vlees, cosmetica en wijn. In de Koppenreportage bleek ook hetzelfde televisietoestel in Frankrijk 35 % voordeliger dan in België. Luxemburg blijft voorlopig nog altijd iets voordeliger voor brandstof. Ook koffie en dierenvoeding zijn er minder duur.
De Franse taal wordt in veel landen als de taal der liefde beschouwd. Echter heeft dit, ondanks de zwoele klanken, weinig met de taal zelf te maken. Het Frans stamt namelijk af van het Latijn, een Romaanse taal.
Daarvan ging het grootste deel naar pretparken en evenementen. bioscoopbezoek en reizen 18,5%; gevolgd door leesmateriaal 13,4%; tuinieren en huisdieren 12,3%; beelddragers (TV, Hi-Fi, video, camera's) 11,5% en culturele diensten 10,4% (bron Insee, het Franse CBS).
Hoe je het ook formuleert, bekend is dat Fransen ons een tikje lomp vinden. We zijn zo informeel, tutoyeren te snel en stellen indiscrete vragen. Terwijl wij directe Nederlanders meteen ons hebben en houwen op tafel leggen in een gesprek, deelt de Fransoos zijn privé-leven niet eens met zijn naaste collega.