branden? Voor vuur heb je drie dingen nodig: zuurstof, brandstof en warmte. Als je één van die drie dingen weghaalt, dan dooft je vlam. Met het ijsklontje haal je de warmte weg.
Om vuur te maken heb je altijd drie dingen nodig: Brandstof. Zuurstof. Ontbrandingstemperatuur.
Vuur bestaat uit drie componenten, namelijk zuurstof, brandstof en de ontbrandingstemperatuur. In dit artikel beschrijven we de verschillende manieren om een vuur te maken en aan te houden.
Het maken van vuur kan door warmte op te wekken bij de wrijving van twee oppervlakken. Bij voldoende druk en beweging gaat het hout verkolen en zelfs gloeien. Dit gloeien is meteen het begin van vuur (je gebruikt geen tondel). Er zijn twee manieren: een handboor en een vuurboog.
Een vuur bouw je op van klein naar groot: eerst aanmaakmateriaal, dan dunne takjes, daarna wat dikkere takken. Als het vuur goed brandt, kun je er houtblokken op leggen. Zin in een broodje? Rijg een afbakbroodje aan een tak en houd deze boven het vuurtje tot je broodje een lekker bruin kleurtje krijgt.
Vuur is een chemische reactie. Het 'vuur' waar we meest mee vertrouwd zijn is de chemische reactie tussen koolstof en zuurstof, met CO of CO2 als produkten. Omdat die reactie gepaard gaat met een grote warmte-ontwikkeling vindt ze niet helemaal plaats in bijvoorbeeld het hout of de lont van de kaars.
We noemen twee manieren: Met 9 volt-batterijen (van die vierkante) en wat aluminiumfolie of staalwol. Als je de positieve (+) kant van de batterij tegen het aluminium of staalwol houdt, zal dit snel vlam vatten. Dit is meteen een goede tondel (bundeltje licht ontvlambaar materiaal) om een groter vuurtje mee te maken.
Vuur aansteken met aanmaakblokjes - leg onder de bovenste laag aanmaakhout, in de ruimte tussen het aanmaakhout, een of twee aanmaakblokjes. Doe dit voorzichtig zonder de stapel hout om te stoten. Steek vervolgens met een lange kaarsenaansteker de aanmaakblokjes aan. Houdt het deurtje nog even open - de kachel brandt!
Om een kampvuur te maken buiten bossen (minstens 25 meter) heb je altijd toestemming nodig van de eigenaar of kampuitbater. De gemeentelijke regels kunnen bovendien strenger zijn. Zo kan het zijn dat de burgemeester een toestemming moet verlenen. Informeer je dus steeds goed op voorhand bij de gemeentelijke diensten.
Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Een vuurtje stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot. Ook tuinfakkels zijn toegestaan.
Hier kun je de Vuursteen kopen!
Bij Amazon zitten verschillende zeer goede Vuursteen shops aangesloten, zodat je alles perfect alle Vuursteen bij elkaar hebt, en heel goed een keuze kan maken. En niet alleen omdat zij vele verschillende Vuursteen aanbieden.
Hout van fruitbomen geeft het mooiste vuur met de minste rook. Eik en beuk branden lang, geven mooie vlammen, en de kooltjes gloeien lang na. Zachtere houtsoorten (populier of wilg) branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op.
Tondel (klein materiaal wat goed brand: Blaadjes, Dennennaalden, Stof uit de wasdroger); • Kleine takjes die snel vlam vatten voor de tondel uit gaat; • Grote maar droge takjes; • Sprokkelhout (takken die eventueel een beetje nat mogen zijn); • Stammen of blokken (deze leg je om en om het vuurtje in het middel).
Het belangrijkste is dat het hout van de boor en de plank volledig droog moet zijn! Als het nat is, kunt u de binnenkant van een droog houtblok gebruiken. Het beste voor de boor en plank zijn linde (tilia), wilg (salix), hazelaar (corylus) of klimop (hederea helix). Ook combinaties werken.
De vuurmaker is eenvoudig in gebruik: plaats een brandbare tondel in de houder, bijvoorbeeld gedroogd gras, houtschraapsel of gedroogd mos en klap vervolgens de spiegels uit. Het zonlicht wordt nu talloze malen versterkt en valt precies op de tondel, waardoor dit het snel vlam zal vatten.
Mochten aanmaakblokjes niet tot je standaard uitrusting behoren en je wilt wel een vuurtje maken, dan kun je ook een heel eind komen met een kartonnen eierdoos. Als je deze vult met zaagsel of wat houtskool werkt het nog beter.
Boven op de stapel hout wordt het aanmaakblokje neergelegd en aangestoken. Op deze manier zal het hout langzaam opgewarmd worden door de vlam, en zal het vuur zich een weg naar beneden banen. Door het toepassen van deze methode ontstaat er weinig rook en komen er weinig tot geen schadelijk stoffen vrij.
Kachel of haard aanmaken? Koop nu aanmaakhout van Haardhout.com! Hiermee maakt u op een gemakkelijke manier uw kachel aan. Nadat de kachel eenmaal warm is, kunt u over op het stoken van blokken haardhout naar keuze!
In de prehistorie had men twee manieren om vuur te maken: Door twee stokken tegen elkaar aan te wrijven of door met twee stenen (vuursteen en ijzerhoudend gesteente) op elkaar te slaan een vonk te creëren.
Kook elektrisch
Om een bestaande woning volledig gasloos te maken, moet je overstappen naar elektrisch koken. Vervang het gasfornuis bijvoorbeeld door een inductie of keramische kookplaat. Met name inductiekookplaten zijn populair, omdat hierbij geen warmte verloren gaat.
Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm. Niet alleen de temperatuur kan de kleur van de vlam bepalen, de brandstof kan de kleur ook veranderen.
Zuurstof kan verwijderd worden door de brand te smoren met een waterachtige filmlaag, of met een inert gas. Een kaarsendover werkt ook doordat de vlam alle zuurstof verbrandt. Als alle zuurstof onder de kaarsendover op is, dan zal de vlam doven.
'Er is geen waterdichte definitie van leven. Je kunt kenmerken geven, bijvoorbeeld iets wat zichzelf in stand houdt en zich kan vermeerderen. Maar dan zou vuur ook leven, en dat klopt niet.