Je wordt er zeker in het begin best moe van en zult misschien ook last krijgen van spierpijn. Ook moet je bij paardrijden veel dingen tegelijk doen. Dat is in het begin best ingewikkeld, maar sommige dingen worden vanzelf wat meer een automatisme.
Gevolg: spierpijn. Een ruiter gebruikt vrijwel al zijn spieren tijdens het rijden: beenspieren, buikspieren, armspieren, ... Het vraagt dat ook heel wat van je lichaam om op het hoogste niveau te kunnen presteren. Tijdens het paardrijden is het niet zo dat je je eenvoudig op één taak kan concentreren.
De ene ruiter zal makkelijk kunnen draven en lichtrijden na 1 les, een ander pas na 3 lessen. We laten los dat alles snel moet gaan. Een ieder leert in zijn of haar eigen tempo. Het kan ook zo zijn dat de ene vaardigheid lange tijd nodig heeft om aangeleerd te worden en dat een andere vaardigheid komt 'aanwaaien'.
Meest voorkomende blessure is een kneuzing (42 procent), gevolgd door fractuur (39 procent) en traumatisch hersenletsel (13 procent). Minst voorkomende oorzaak: een beet (bron: De Limburger). Sporten met een dier kan risicovol en gevaarlijk zijn.
Want veel conditie krijg je niet van paardrijden, toch? Nicoline: 'Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie.
Vrijwel iedereen met een beperking kan aan paardensport doen. Of je nu een lichamelijke, visuele, verstandelijke, een lichte of zware beperking hebt: afhankelijk van de aard van de beperking zijn er aanpassingen en hulpmiddelen mogelijk.
Een paard kan doorgaans zo'n 15 tot 20 procent van zijn eigen gewicht dragen. Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben. Een zadel is zo'n 10 kilo, waardoor de ruiter 95 kilo mag zijn.
Ondanks dat paardrijden zielig is valt het in Nederland allemaal wel mee. Het Nederlands paard heeft een vrij rustig bestaan. Hij hoeft maar een uurtje per dag te werken, de rest van de tijd brengt hij in de weide of op stal door. Er is geen gevaar van roofdieren en voedsel wordt zelfs naar het paard toegebracht.
Zo'n 700 onfortuinlijke ruiters raken jaarlijks zo ernstig gewond dat ziekenhuisopname noodzakelijk is. Kneuzingen (40 procent) en fracturen (35 procent) zijn de meest voorkomende letsels. Vijf procent van de slachtoffers loopt hersenletsel op. Vijf paardrij-ongevallen per jaar kennen een dodelijke afloop.
Waterpolo is het meest fysiek inspannend
Waterpolo staat vaak boven aan lijsten van moeilijkste sporten. In 2016 riep sportwebsite Bleacher Report het uit tot "de zwaarste sport ter wereld" op basis van zes factoren: kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, behendigheid, vaardigheid en lichamelijkheid.
Om aan te galopperen ga je vlak voor de wending doorzitten. Leg je buitenbeen iets naar achteren. Je binnenbeen houd je op de plaats en je binnenheup is naar voren gericht. Neem een beetje stelling naar binnen en geef met beide benen een hulp.
Paardrijden is een van de oudste sporten en voldoet aan elke definitie van sport, nog wordt het vaak gezien als een makkelijke activiteit en niet als een sport. Dit zou kunnen zijn omdat de enige kennis die de meeste mensen hebben over paardensport, op televisie is.
Als je netjes rechtop je paard zit, zou je bij volledig ontspannen spieren je beide zitbeenknobbels in het zadel moeten voelen. Je zit op het diepste punt van het zadel en je zitvlak beweegt in alle gangen van achter naar voren soepel mee. Daarbij is het de bedoeling dat je steeds contact houdt met het zadel.
De meest gevaarlijke sport waarbij de meeste dodelijke ongevallen ontstaan, is de paardenrensport. Dit geldt voor zowel de jockeys die op een renpaard zitten, als voor de sulky riders (karretjes die achter een renpaard hangen). Parachutespringen is een sport die op de tweede plaats staat als meest dodelijke sport.
Het wordt ook wel een sport genoemd die gevaarlijker is dan voetbal en rugby. In feite resulteert stierenrijden in grote verwondingen, voornamelijk hersenschudding. Ook komen de verwondingen vaak voor, maar dodelijke verwondingen komen zelden voor.
' Bij Manege de Veenhoeve lopen de paarden eveneens niet langer dan drie uur per dag en is zondag vaak de rustdag. Nadine: 'Meestal lopen ze twee uur, en dan met een uur ertussen. Per dag wordt bekeken hoe het gaat met de paarden en dat overleggen we met onze instructeurs.
Toch blijkt uit onderzoek dat de paardensport niet zonder leed gepaard gaat. Dwangmiddelen zoals een bit tasten het dierenwelzijn ernstig aan. Al duizenden jaren wordt er om een paard te berijden, gebruik gemaakt van het bit.
Paardrijden is eigenlijk sporten en ontspannen tegelijk. Want het doorbrengen van tijd met paarden werkt voor de meeste mensen heel heilzaam voor de geest. Als je niet lekker in je vel zit kan het helpen om gewoon even samen te zijn met een dier.
De zogenaamde Rollkür, die vooral veel Nederlandse dressuurruiters maar ook springruiters tijdens training gebruiken, is bewezen als dierenmishandeling en in Zwitserland al verboden.
Onsportieve en dikke mensen kunnen dat over het algemeen niet zo goed en hebben daarom (dat is ook mijn ervaring als instructeur) meer problemen met het leren en oefenen van de onafhankelijke zit. Alleen paardrijden als sport is daarom ook niet aan te bevelen.
Op een onverharde weg kan een paard 2 X zijn eigen gewicht trekken. Diezelfde Arabier van 450 kg kan op een zandpad dus maximaal 900 kg trekken. Dit zijn echter maximum trekgewichten. Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan reken je op 2,5 X het eigen gewicht op verharde wegen en 1,5 X op onverharde wegen.
Schouders, armen, bovenbenen, buikspieren, bilspieren, adductoren, rug... Met paardrijden train je echt alle spieren in je lichaam. Ook na jaren ervaring kan het gebeuren dat je na een zware training met je paard spieren ontdekt waarvan je zelfs niet wist dat je ze had.