Klassieke rosé wijnen Combineer met: Witte en lichte vleessoorten zoals varkensvlees, kalfsvlees en kip. Keukens met een complex smaakpallet zoals de Aziatische en Mexicaanse keuken. Perfect bij gegrilde vis maar ook als aperitiefwijn bij wat olijfjes.
Rose wijn. Rose wijn past goed bij rijkelijk gekruid eten zoals Marokkaanse en Indische gekruide gerechten. Maar ook bij schaaldieren, varkenshaas, kip en ander gevogelte.
Hierboven noemden we al rauwe vis, maar ook gebakken vis als hoofdgerecht, een niet al te zwaar gekruid stukje vlees of kleinere Roséwijn hapjes zoals een zomerse salade, vers fruit, een stukje geitenkaas of olijfjes, zijn heel goed te combineren als hapjes bij Roséwijn.
Zoete witte wijnen: Passen goed bij vettige vis en kip maar ook bij Chinees, Thais en Indisch eten. Rosé wijn: Natuurlijk is Rosé niet alleen geschikt voor een 's zomerse dag op het terras. Je kunt het ook heerlijk drinken bij gekruide gerechten, schaaldieren of gerechten met varkensvlees.
In het algemeen serveer ik rosé wijnen op circa 10 graden. Niet te koud, dus niet te zuur en lekker veel fruit. Bij mousserende wijnen maak ik wel een onderscheid tussen 'toegankelijke' Prosecco, Cava, Crémant of Champagne en de ‚complexe' varianten die toch vaak uit de Champagne streek komen.
In een glas droge witte wijn (100 ml) zitten 67 kcal. In rosé is dat 71 en in rode wijn 82 kcal. Bier bevat daarentegen 110 calorieën per glas (250 ml).
In het voorjaar zijn verse geitenkazen essentieel met een goede roséwijn; In de zomer is het raadzaam om zachte kazen te kiezen, en met gewassen en bloemrijke korst; In de herfst en winter zullen we kinderopvangkazen en verfijnde kazen begunstigen, zoals de Brie de Meaux, of de Munster.
Rosé bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
Ga voor kleine hapjes, het is niet de bedoeling dat alle gasten na één hapje al genoeg hebben. Beetje zonde. Kies bijvoorbeeld voor bruschetta, mini quiche, stokbrood met smeersels en kaasjes, bitterballen, nachos… Alles is mogelijk!
Het verschil tussen zoete rosé en droge rosé gaat om de hoeveelheid suiker die in de wijn zit. Bij droge rosé wordt tijdens het vergisten alle suiker omgezet in alcohol.Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is.Bij zoete rosé blijven de restsuikers wel over.
Een groot glas rosé (150 ml) bevat namelijk zo'n 107 calorieën en 3,8 gram suiker. Een glas droge witte wijn bevat met 101 calorieën bijna net zoveel calorieën als een glas rosé, maar een glas droge witte wijn bevat slechts 0,9 gram suiker. Dat scheelt toch een boel suikers. Drink je het liefst zoete witte wijn?
Een geopende fles rosé kun je meestal nog 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Het is belangrijk om de fles goed af te sluiten en liggend te bewaren, zodat er zo min mogelijk zuurstof bij de wijn komt. Je kunt ook een vacuümpomp gebruiken om de lucht uit de fles te halen, zodat de wijn langer houdbaar blijft.
In tegenstelling tot rode wijn, waarbij de schillen van de druiven in het sap blijven tijdens het gistingsproces, worden de schillen bij rosé na een korte periode verwijderd, zodat het sap slechts een korte tijd in contact blijft met de schillen en dus een lichtere kleur krijgt.
Rosé wijn bewaren
Tot een dag of vijf is de wijn nog prima van smaak, enkel de fruitige smaak kan verminderen.
Alle rode wijnenRode wijnen Rode wijn, is nog steeds de meest gedronken wijn, wereldwijd. Er zijn enorm veel rode wijnen te verkrijgen, die over de gehele wereld worden gemaakt. Er zijn dan ook vele oude en nieuwe wijnlanden, die daarnaast nog eens weer over verschillende streken beschikken.
Wijnen met een lager alcoholpercentage en dus minder suiker, zullen minder calorieën bevatten dan wijnen met een hoog alcoholpercentage. Champagnes en lichte, droge witte wijnen bevatten eigenlijk altijd het minste suiker, maar ook wijnen uit een kouder gebied.
Waar smaakt rosé wijn naar? De smaak van rosé wijn komt van de druif en de kleurintensiteit.Daarbij proef je in alle rosé's fruit.Dit gaat van kersen en sinaasappel tot meloen of citrustonen.
Een gulle Chardonnay is altijd goed. Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn.
Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert. Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië. Ook een Riesling doet het goed.
Hoewel we gewend zijn om witte wijn te gebruiken om messen, schelpen en kokkels te koken, brengt het koken van roze schelpen echter een zeer merkbare vleugje bitterheid. Het zal dan nodig zijn om een beetje olijfolie in een hete pan te gieten, vervolgens de schelpen toe te voegen en te deksel.
Wat doet alcohol met je gewicht? Mensen die veel alcohol drinken hebben een grotere kans op overgewicht. Dit komt niet alleen doordat alcohol calorierijk is, maar ook omdat alcohol de eetlust verhoogt. Hierdoor krijg je al snel meer calorieën binnen dan je verbruikt en kom je dus aan.
Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten.Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.
Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal. Omdat ze naast alcohol vaak ook fruitsappen of limonades bevatten, zijn cocktails en mixdranken de grootste dikmakers. Hetzelfde geld voor likeuren die veel suikers kunnen bevatten.