Vandaag is het quatorze juillet (14 juli), de nationale feestdag van Frankrijk. Op die dag in 1789 werd in Parijs de Bastille-gevangenis bestormd en overgenomen door "het volk". Die bestorming wordt beschouwd als het begin van de Franse Revolutie.
14 juli, dag van de Parijse revolutie die de nationale feestdag van Frankrijk is geworden, is een mengeling van plechtigheid (militaire parades) en feestelijkheid (openbaar bal en vuurwerk). De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 wordt in Frankrijk al meer dan een eeuw herdacht.
Wantrouwen van de 'gewone bevolking' ten opzichte van koning en de aristocratie is kort samengevat de hoofdoorzaak van de bestorming van de Bastille. De druppel was vermoedelijk dat de populaire minister Jacques Necker werd ontslagen. Met name de hogere burgerij had zich door deze minister vertegenwoordigd gevoeld.
14 juli 2022
Op 14 juli, de nationale feestdag in Frankrijk (Externe link) , gedenken de Fransen de bestorming van de Bastille en de Franse Revolutie in 1789. Op veel plekken klinkt het gezellige geluid van orkesten en overal in het land zijn festiviteiten die vaak al op 13 juli beginnen.
Intussen ging ook het gerucht rond dat de soldaten van de koning Parijs zouden gaan aanvallen, omdat Lodewijk een klein leger buiten Parijs had staan om een mogelijke opstand te kunnen neerslaan. Om wapens te bemachtigen, werd daarom op 14 juli 1789 de gevangenis de Bastille bestormd.
De man achter de revolutionaire Terreur, Robespierre, werd zelf geëxecuteerd nadat hij duizenden mensen de dood in had gejaagd. In september 1793 brak in Frankrijk een donkere tijd aan, die later bekend is geworden als de Terreur.
Robespierre zou als een soort hogepriester optreden. Dit festival viel door een regenbui in het water. Toen op 26 juli 1794 Robespierre een nieuwe golf van terreur wilde aankondigen, werd hem het woord ontnomen. Hij werd gevangengezet.
De nationale feestdag van Frankrijk wordt gevierd op 14 juli (Frans: quatorze juillet).
Veel gestelde vragen: Vraag: Wordt er in heel Parijs geen vuurwerk afgestoken, of alleen niet rond de populaire plekken zoals de Eiffeltoren? Antwoord: Er wordt in heel Parijs geen vuurwerk afgestoken.
Gedurende dertig minuten kan het publiek zich vergapen aan de prachtige vuurwerkshow waarvan het thema elk jaar anders is. > Starttijd van het vuurwerk van 14 juli 2022: vanaf 23 uur gedurende ongeveer 30 minuten (onder voorbehoud).
De Franse Revolutie (1789–1799) was een invloedrijke politieke omwenteling waarbij de absolute monarchie die Frankrijk ongeveer twee eeuwen had geregeerd werd afgeschaft en de Eerste Franse Republiek werd opgericht.
Tot aan de moderne tijd, ongeveer de achttiende eeuw, was het doel van revoluties vooral het rechtzetten van onrecht. Men wilde terug naar een geïdealiseerde oude tijd. Het woord revolutie betekende oorspronkelijk herstel, terugkeer. Maar in de moderne tijd begon men te geloven in een betere wereld, in vooruitgang.
Tijdens de Terreur (1793-1794) werden onder de leiding van Robespierre zo'n 40.000 mensen geëxecuteerd.
De dag van de Bastille is 14 juli. Het is de Franse nationale feestdag en kan in heel Frankrijk worden gevierd. De Grand Parade is te zien in Parijs: Franse politie, luchtmacht, marine en het leger paraderen op de beroemde Avenue des Champs-Élysées.
25 december, Noël, kerstmis. Frankrijk kent alleen eerste kerstdag, dus 26 december is een normale dag en zijn de winkels weer open. De meeste Fransen hebben op de avond van 24 december hun kerstdiner waarbij er heel veel oesters en foie gras gegeten wordt.
Meer weten over het vieren van oudejaarsavond in Parijs
Er zijn veel geweldige dingen te doen voor de nieuwjaarsvieringen in Parijs. Je kan de lichtshow van de Eiffeltoren meemaken, vuurwerk bekijken bij de Arc de Triomphe, genieten van een romantische dinercruise, of dansen op een feest of in een nachtclub in Parijs.
Op 8 mei is de Franse Bevrijdingsdag, ieder jaar een vrije dag, en niet zoals in Nederland eens in de vijf jaar. Die dag, in 1945, markeerde de overwinning van de geallieerden op Nazi-Duitsland, en natuurlijk gedenkt Frankrijk dan de landgenoten die tijdens die oorlog gevallen zijn.
In 1793 ontspoort de Franse Revolutie: duizenden vermeende contrarevolutionairen worden vermoord. Drijvende kracht achter de executies is Maximilien de Robespierre. Hoe kon deze fletse jurist uitgroeien tot de morele leider van de Terreur?
De Assemblée nationale ontstond op 17 juni 1789, tijdens een vergadering van de Franse Staten-Generaal (standenvergadering). De Derde Stand verklaarde dat zij het volk vertegenwoordigde en riep zichzelf uit tot de Assemblée nationale (Nationale Volksvergadering).
De Franse Revolutie brak uit op 14 juli 1789:
Op 14 juli trokken zo'n 20.000 Parijzenaren naar de gevangenis La Bastille om het munitiedepot in de kelder te plunderen. De directeur, markies de Launay, capituleerde op voorwaarde dat niemand gewond zou raken.
Lodewijk XVI (1754-1793) Koning van Frankrijk. Regeerde van 1774 tot 1792. Werd op 21 januari 1793 op het Place de Louis XV (het tegenwoordige Place de la Concorde) onthoofd.
Terreur – Schrikbewind van een staat tegen haar eigen onderdanen, veelal met als doel de macht van de heersende politieke, religieuze of etnische elite te handhaven; in media en elders vaak gebruikt in plaats van 'terrorisme'.