De meeste mensen zien wel eens sterretjes voor hun ogen, bijvoorbeeld bij snel bukken of door een klap op het hoofd. Het zijn kleine, felle lichtflitsjes in het gezichtsveld die worden veroorzaakt door een sterke prikkeling van het netvlies (retina).
Meestal heeft sterretjes zien te maken met een vorm van migraine. Het gaat dan om lichtverschijnselen in de vorm van sterretjes of gekartelde lijnen. De sterretjes breiden zich meestal langzaam uit en kunnen verschillende kleuren aannemen (gekleurde vlekken). Vaak treedt het in beide ogen tegelijk op.
Wat gebeurt er precies als we sterretjes zien en waarom gebeurt dit? De meest voorkomende oorzaak is een plotselinge daling van de bloeddruk. Elke plotselinge beweging, zoals snel opstaan of hard niezen maakt dat er razendsnel bloed van je hoofd naar de rest van je lichaam stroomt.
Bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen wordt geadviseerd om binnen 24 uur contact op te nemen met de huisarts of, indien u al onder behandeling bent van de oogarts, met uw oogarts. Voor aanvullende informatie over vlekken en flitsen kunt u kijken op www.oogartsen.nl.
Maakt u zich toch zorgen over de vlekjes die u ziet, of heeft u ook andere oogklachten erbij, dan kunt u het best even langs de huisarts gaan. Die doet een klein oogonderzoek en kan u als dat nodig is verwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Dat is meestal een onschuldig verschijnsel. Bijvoorbeeld door het krimpen van het glasvocht bij het ouder worden. Flitsen in het oog kunnen ook bij migraine horen of voorkomen bij vermoeidheid of stress. Maakt u zich zorgen over de lichtflitsen, dan kunt u het best langs de huisarts gaan voor een kort oogonderzoek.
U ziet lichtflitsen. U ziet minder goed. Bij sommige mensen lijkt het alsof ze een gordijn zien dat voor een deel voor het oog zit. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze over een muurtje heen moeten kijken.
Oogmigraine is een vorm van migraine waarbij je ineens een gekleurde vlek (aura) in je gezichtsveld ziet die steeds groter wordt. Deze vlek is ook zichtbaar als je met één oog kijkt. De rand van de vlek is vaak grillig en flikkert. Tijdens een oogmigraine-aanval kan het zicht even helemaal weg zijn.
Veel mensen vinden oogmigraine beangstigend, omdat het zicht vaak tijdelijk helemaal verdwijnt. Het veroorzaakt geen blijvende schade aan uw ogen.
Over oogmigraine
Bij oogmigraine voel je geen of nauwelijks pijn, in tegenstelling tot bij een gewone migraineaanval. Oogmigraine herken je onder andere aan zwarte vlekken of kleuren die tijdelijk in je gezichtsveld opduiken. Oogmigraine treedt over het algemeen bij één oog op, maar het kan ook in beide ogen voorkomen.
Lichtflitsen verdwijnen meestal weer vanzelf, hoewel ze soms bij snelle oogbewegingen of in het donker nog wel enige tijd gezien kunnen worden. Echter: bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen kunt u het beste weer binnen 24 uur contact opnemen met de huis- of oogarts.
Halo's en verblinding kunnen voorkomen wanneer een focuspunt van licht zoals een autokoplamp of een standby-lampje van een video of tv in een donkere kamer, een gloed of strepen van licht om zich heen hebben.
Bij een achterste glasvochtloslating is behandelen niet nodig. Onze oogarts kan u advies geven even af te wachten. De zwevende vlekjes worden na een tijdje minder hinderlijk. Ook de lichtflitsen houden meestal vanzelf op.
De hoofdpijn bij een hersentumor is niet voor iedereen gelijk, maar de typische hoofdpijn bevindt zich achter de ogen, heeft een drukkend karakter en is niet kloppend, zoals bijvoorbeeld bij migraine het geval is. Bij tumoren in de kleine hersenen kan de hoofdpijn juist in het achterhoofd zitten.
Het voornaamste symptoom is plots, pijnloos verlies van het zicht uit één oog. Ongeveer 20% van de getroffen personen kunnen enkel nog licht en donker onderscheiden. Meestal is het zicht beperkt tot het kunnen tellen van het aantal opgestoken vingers. De pupil (het zwart gedeelte van het oog) is verwijd.
- Het zoveel mogelijk vermijden van 'slechte' vetten. Dit zijn een overmaat aan verzadigde vetzuren in zuivel, vlees, kaas, vleeswaren en vooral de transvetzuren in koekjes, snacks, margarines en kant en klaar producten.
Een migraine aura is niet gevaarlijk. Het gaat vanzelf over, meestal binnen 30 minuten. Soms duurt het langer, maar meestal niet langer dan een uur. Als u wel eens een migraine aura heeft, heeft u meer kans op een ziekte van hart of bloedvaten.
Een aura in de neurologie is het geheel van meestal kortdurende verschijnselen die het begin van een epileptische of migraineaanval vormen. Voluit spreekt men ook over een aura epileptica of epileptische aura.
Heb je vaak last van oogmigraine-aanvallen? Breng dan een bezoekje aan de huisarts of de neuroloog. Anders kan het al wonderen doen om rust te nemen, te stoppen met roken, gezond te eten, voldoende te bewegen, chocolade, cafeïne en alcohol te vermijden en vaker een pauze te nemen van je beeldscherm.
Herken de alarmsignalen van een oogziekte!
regelmatig flitsen of vlekken ziet. zicht in korte tijd erg achteruit is gegaan. dubbelziet met één oog. rechte lijnen opeens als golven ziet.
Om te zien of glasvocht en netvlies in orde zijn dient onderzoek door een oogarts plaats te vinden. Soms begint een netvliesloslating zonder vlekjes en flitsen, maar merkt men een uitval in het gezichtsveld (een 'gordijn zien' 'schaduw zien' of 'over een muur moeten kijken').
Een netvliesloslating komt jaarlijks ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Het kan op elke leeftijd optreden, maar bij ouderen is het risico groter. Bijzienden (met sterkte van -8 of hoger) en mensen met een netvliesloslating in de familie lopen meer risico op een netvliesloslating.
Een lichtflits is tevens een verschijnsel bij onweer veroorzaakt door elektrische ontlading, ook wel bliksem genoemd. Ook de flitser van een fotocamera veroorzaakt een lichtflits. Een lichtflits kan uit verschillende soorten licht bestaan. Zowel de bliksem als de flitser bestaan voor een groot deel uit zichtbaar licht.
Dit gaat gepaard met lichtflitsen, alsof iemand een foto maakt. Bij de meeste mensen verdwijnen de vlekken en troebelingen vanzelf doordat ze onderin het oog wegzakken of omdat ze oplossen. Dit duurt enkele maanden. Soms kunt u na enige maanden nog steeds een vlekje hebben dat door het oog beweegt.
Het oog is verder gevuld met een heldere gelei, het glasvocht. Dit glasvocht zit op een aantal punten vast aan het netvlies. Een netvliesloslating begint met een scheurtje in het netvlies. Als door het scheurtje oogvocht stroomt onder het netvlies ontstaat een netvliesloslating.