Een droge hoest noemt men ook wel een prikkelhoest of een kriebelhoest. Een droge hoest zorgt ervoor dat je moet hoesten, maar er is geen slijm dat je weg moet hoesten. Het belangrijkste verschil tussen een droge hoest en een vastzittende hoest is dat er bij een droge hoest (bijna) geen slijm voorkomt.
Een droge hoest noemen we ook wel een prikkelhoest of kriebelhoest. Er is geen slijm dat je weg moet hoesten, in tegenstelling tot een vastzittende hoest.Je hebt wel last van een zere of droge keel en het voelt alsof er een stukje zaagsel vastzit.
Droge hoest kan erg vervelend zijn door het prikkelende, droge gevoel in de keel wat er telkens voor zorgt dat je maar blijft hoesten! Verschillende dingen, van allergieën tot maagzuur, kunnen een droge hoest veroorzaken. In sommige gevallen is er geen duidelijke aanleiding.
Wat helpt tegen hoesten is het drinken van warme dranken zoals gemberthee met honing of een voedzame misosoep. Verder kun je eens proberen te stomen met bijvoorbeeld kamille om zo je keel te verzachten en vastzittend slijm proberen los te maken.
Een hoest wordt chronisch als hij niet automatisch verdwijnt na meerdere weken (3 weken tot een maand). Als je na het hoesten kunt spugen, dan gaat het om een slijmhoest.Als er niets meekomt, dan gaat het om een droge hoest. Je kunt de twee soorten hoest ook duidelijk herkennen aan hoe ze klinken.
Als je een droge hoest hebt die 'hoog' zit, kan het drinken van met name thee of water helpen deze te verminderen. Ook honing en het zuigen op dropjes kunnen de klachten verminderen. Bij een diepe prikkelhoest kan een hoestmiddel helpen.
Een hoest waarbij slijmen worden opgehoest, noemen we slijmhoest.Wanneer je geen slijmen ophoest, spreken we van een droge hoest of een prikkelhoest. De duur van een hoest kan heel uiteenlopend zijn. Van een eenmalige bui tot een chronische aandoening die langer dan twee weken aanhoudt of vaak terugkomt.
Soms moet je hoesten zonder dat er veel slijm vrijkomt. Dan heb je last van een droge of kriebelhoest. Hoe vervelend een droge hoest ook is; artsen kunnen er vaak geen oorzaak voor vinden. Hoest gaat bijna altijd binnen twee tot drie weken vanzelf over.
Je bovenlichaam wat hoger later liggen is de beste slaaphouding tegen kriebelhoest. Stapel een aantal kussens op elkaar, of investeer in een stevig kussen. Hoger liggen helpt om het slijm af te voeren dat zich ophoopt. Zo voorkom je dat dit slijm hoestbuien veroorzaakt.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken. Je hoest meer slijm op.
Kriebelhoest, prikkelhoest, droge hoest
Deze hoest wordt meestal veroorzaakt door een virus. Maar kriebelhoest kan ook worden veroorzaakt door hooikoorts, luchtvervuiling, rook of kou.
Noscapine wordt gebruikt bij prikkelhoest of kriebelhoest. Het vermindert de neiging tot hoesten. Gebruik dit medicijn niet als u veel slijm ophoest. De hoestprikkel is dan juist nodig om het slijm kwijt te raken.
Droge hoest is besmettelijk als de oorzaak ervan een virus is. Het virus verspreidt zich dan via kleine vochtdruppeltjes in de lucht.
Houdt de hoest aan, dan kan dit een indicatie zijn dat je last hebt van een bacteriële infectie. Dit is de meest voorkomende oorzaak van aanhoudend hoesten. Als je zorgen hebt kun je altijd even langsgaan bij de huisarts. Hij of zij kan verschillende oorzaken uitsluiten.
Kinderen jonger dan 2 jaar zijn langer besmettelijk (tot 3-4 weken) dan kinderen ouder dan 2 jaar (tot ongeveer 5 dagen). Volwassenen zijn meestal 5 tot 7 dagen besmettelijk.
U kunt last hebben van een kriebelhoest na de besmetting met het coronavirus. Om de kriebelhoest te dempen kunt u: inademen en slikken als u een hoestprikkel op voelt komen. de hoestprikkel opvangen in de mondholte.
Pepermuntthee
Het heeft een antivirale en antibacteriële werking en kan goed helpen bij keelpijn en bij hoesten. Daarnaast staat pepermunt ook heel bekend om het openen van de luchtwegen, wat weer meer ruimte geeft om te ademen. Tijdens een stevige verkoudheid kan hierdoor pepermuntthee zeker werken.
Spontane hoest, concluderen de onderzoekers, wordt tijdens de slaap onderdrukt. Hoest maakt mensen zelden wakker. Datzelfde geldt voor niezen: zelfs als er wel veel prikkels in onze omgeving zijn die ons zouden laten niezen, worden die tijdens de slaap genegeerd.
Een kriebel in de keel komt erg vaak voor. Vaak berust het op een irritatie van het slijmvlies in de keel door overbelasting of een bovenste luchtweginfectie. Het kan in het algemeen geen kwaad, maar toch zijn veel patiënten hier ongerust over. Een behandeling is meestal niet nodig.
Door te hoesten maakt u uw luchtpijp, keel en longen schoon. Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis.
De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie. Bij mensen die veel afvalstoffen inademen, bijvoorbeeld smog, kan de snot ook grijs kleuren.
Bij een bronchitis zakt het virus van de hogere naar de lagere luchtwegen. Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend.
Kun je last van hoesten krijgen door stress? Ja, een van de signalen dat je teveel stress hebt, is dat je problemen met je keel krijgt, zoals keelpijn of continu hoesten. Je hebt last van zogenaamde 'stresshoest'. Naast 'stresshoest' zijn er nog veel meer lichamelijke klachten die op stress/burnout kunnen wijzen.
Bij bronchitis zijn de slijmvliezen van de kleine vertakkingen in de longen ontstoken. Hierdoor moet u hoesten en heeft u last van slijm. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Hierdoor voelt u zich benauwd en heeft u moeite met ademen.
De eerste klachten zijn meestal hoesten en kortademigheid. De kortademigheid neemt vaak geleidelijk toe, waardoor inspanning steeds moeilijker gaat. Bij COPD kunnen mist, temperatuurwisselingen en sterke geuren het hoesten en de kortademigheid opwekken.