De EN-131 is de Europese norm voor ladders, vouwladders, telescopische ladders, accessoires, verrolbare bordesladders, ladders met een platform en trappen. In Nederland zijn er strenge eisen op het gebied van het gebruik en functioneren van ladders en trappen.
De NEN2484 is sinds de afschaffing van de arboregelingen, nu drie jaar geleden, geen wettelijke verplichting meer.
Onder draagbaar klimmaterieel wordt verstaan; fabrieksmatig gemaakte ladders en trappen uitgevoerd in metaal, hout of kunststof. Draagbaar klimmaterieel bestaande uit stijlen, sporten en beslag. Draagbaar klimmaterieel met een vaste lengte, bestaande uit bomen, treden en beslag en eventueel een platform.
Deze norm geeft termen en definities en de eisen voor de vervaardiging en de beproeving en aanwijzingen voor het gebruik van draagbaar klimmateriaal. De norm is bedoeld om te worden toegepast bij draagbaar klimmaterieel dat bedoeld is om staand te worden gebruikt zoals in hoofdstuk 3 wordt omschreven.
De technische eisen waaraan een ladder of trap dient te voldoen worden beschreven in de Europese productnorm EN-131. Voor Nederland gelden er specifieke eisen beschreven in de Warenwet (Warenwetbesluit draagbaar klimmaterieel) voor alle toepassingen en de Nederlandse norm NEN 2484 voor professioneel gebruik.
De ladder moet goedgekeurd zijn en voorzien zijn van een keuringssticker. De stahoogte van de ladder moet minder dan 7,5 meter zijn, bij voorkeur bedraagt de maximale hoogte van de ladder 5 meter. Voor de stahoogte wordt de hoogte van de voeten als maatstaf gehanteerd. De maximale statijd van de ladder is 4 uur.
Een ladder kom je vaak tegen op het werk maar de wetgeving schrijft duidelijk voor dat je een ladder alleen mag gebruiken om naar een hoger gelegen werkvlak te klimmen. Enkel als het om korte taken gaat of als er geen andere veilige oplossing is, mag je werken uitvoeren vanop een ladder.
Voor een nieuwbouwwoning is de optrede maximaal 188 mm en de aantrede minimaal 220 mm. Een ander belangrijk aspect is de vrije doorloophoogte. Bij het oplopen van de trap dient de vrije ruimte tussen het loopvlak en het plafond minimaal 230 cm te zijn bij een nieuwbouwwoning.
Tijdens de keuring let de inspecteur onder meer op eventuele vervormingen aan het materiaal, slijtage en de conditie van de sporen, de borging en de ladderschoenen. Versleten of onherstelbaar beschadigd draagbaar klimmaterieel wordt voorzien van een afkeursticker en moet worden vernietigd.
Toepassing van ladders en trappen
De ladder is niet bedoeld als werkplek. De Arbowet heeft daarom als uitgangspunt dat de ladder als werkplek niet is toegestaan wanneer een ander, veiliger arbeidsmiddel kan worden gebruikt.
Uurtarief keurmeester Het uurtarief van de keurmeester bedraagt € 55,00 exclusief btw. inclusief certificaat op USB en stickers. Ter indicatie: een ladder keuren kost gemiddeld 15 minuten inclusief reparatietijd.
Het aantal keer dat omhoog wordt gestapt, dus elke trede + het bordes is een optrede. Heeft een spiltrap 12 treden en eindigt deze met het bordes tegen de verdiepingsvloer, dan heeft deze trap 13 optreden: het bordes is de 13e opstap en dus de 13e optrede.
Een trap is al verplicht wanneer een hoogteverschil van 0.21 meter overbrugd moet worden. Bij zulke hoogteverschillen plaatsen we zelf meestal een traptrede halverwege.
De ladder kan je er wel tegenzetten,maar als 1 persoon op de ladder gaat staan, is de ruit aan gruzelementen.
Voorkom gebruik trappen en ladders
Bij werken op hoogte van 2,5 meter of hoger mag de medewerker geen ladder meer gebruiken. Ladders zijn vooral bedoeld om op de werkplek te komen, niet om als werkplek te gebruiken.
Regels voor werken op een ladder: de cijfers
Lager dan 5 meter is gebruik van een ladder toegestaan. Tussen de 5 en 7.5 meter: overleg tussen werkgever en werknemer noodzakelijk. Hoger dan 7.5 meter: gebruik van een ladder is niet toegestaan.
Maar als je de dakgoot schoon wilt maken, heb je wat meer bereik nodig. De beslissingsfactor is de stahoogte. Dat is de maximale hoogte waarop je op de ladder kunt staan. Tel daar twee meter bij op en je hebt de werkhoogte.
Tot hoever mag je de ladder uitschuiven? We hebben het bij ladders over 'sporten', in de volksmond wordt dit door de meeste mensen 'treden' genoemd. Je mag een ladder bij de meeste labels uitschuiven (in rechte stand) tot op de 2e sport van boven.
Op een werkplek waar het gevaar bestaat van hoogte te vallen, moeten maatregelen worden genomen. Dat moet altijd bij een hoogte van 2,50 meter of hoger, maar ook onder de 2,50 meter moeten maatregelen worden getroffen als sprake is van een risico op vallen.
Een hoek van 75 graden is het meest ideaal. Dit kun je heel eenvoudig testen door de punt van je schoenen tegen de voeten van de ladder te plaatsen en vervolgens je armen naar voren te strekken. Kun je de ladder makkelijk vastpakken dan is de hoek in orde.
De meeste slachtoffers vallen van een ladder, trapje of opstapje of van een dak, vloer, of platform. Vaak lopen zij daarbij botbreuken, wonden of ander oppervlakkig letsel op. Dat relatief gezien veel mensen op een ladder aan het werk waren is opvallend: volgens de Arbowet is een ladder niet bedoeld als werkplek.
De diepte van een traptrede heet de aantrede. Voor nieuwbouw is de minimale aantrede van een reguliere trap (woonfunctie) 0,22 meter. Bij andere gebruiksfuncties en trappen die uitsluitend voor ontvluchten worden gebruikt is dit minimaal 0,185 meter. Voor bestaande bouw is de aantrede van een trap minimaal 0,13 meter.
Een normale verdieping telt tussen de 12 en de 20 trappen.