In de rechtspraak zijn echter wel aanknopingspunten te vinden voor de uitleg van het begrip 'zwaarwegend bedrijfsbelang'. Hieronder vallen in ieder geval economische, technische en operationele belangen van de onderneming, maar ook krappe arbeidsmarkt kan een zwaarwegend bedrijfsbelang opleveren.
Bij zwaarwegende bedrijfsbelangen: de vakantie van je werknemer levert grote problemen op voor je bedrijf. Als er een collectieve vakantie is, zoals in de bouw (bouwvak) en in het onderwijs. Als je werknemer niet voldoende vakantiedagen heeft voor de aangevraagde periode.
Net als dit arrest, geeft de wetsgeschiedenis aan dat het bij een zwaarwegend bedrijfsbelang voor de werkgever zal gaan om specifieke kennis of bedrijfsinformatie die de werknemer tijdens zijn dienstverband verkrijgt, en waarbij de werkgever onevenredig wordt benadeeld als de werknemer overstapt naar een concurrent.
Zwaarwegende bedrijfsbelangen
er is geen goede vervanging op de dag van het ouderschapsverlof. vervanging kost te veel geld. projecten komen stil te liggen. er geldt op grond van afspraken met de ondernemingsraad een bepaalde minimum werkweek.
U mag in overleg met uw werkgever meer of minder uur per week gaan werken. Daarbij maakt het niet uit of u een tijdelijk of vast contract heeft. Om meer of minder te werken moet u een schriftelijk verzoek doen en voldoen aan een aantal voorwaarden. Uw werkgever moet een goede reden hebben om uw verzoek te weigeren.
Het is wettelijk mogelijk ouderschapsverlof op te nemen als u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent. Maar het verlof kan problemen geven bij uw re-integratie. U moet er samen met uw werkgever voor zorgen dat u weer zo snel mogelijk aan het werk kan. U bent verplicht hieraan mee te werken.
Hieronder vallen in ieder geval economische, technische en operationele belangen van de onderneming, maar ook krappe arbeidsmarkt kan een zwaarwegend bedrijfsbelang opleveren.
Het concurrentiebeding moet schriftelijk zijn
Vaak staat het in de arbeidsovereenkomst. Het kan ook in een aparte overeenkomst of in een personeelsreglement zijn opgenomen. Hoe dan ook moet je er altijd schriftelijk mee akkoord zijn gegaan. Is dat niet het geval, dan kan je werkgever er geen beroep op doen.
In het concurrentiebeding staan bijvoorbeeld afspraken over: welke werkzaamheden een werknemer wel en niet mag verrichten als hij bij het bedrijf ontslag neemt. in welke regio hij niet mag werken. hoe lang de gemaakte afspraken gelden.
Uitbetaalde vakantiedagen en de belasting
Heel belangrijk: over uitbetaalde vakantiedagen betaal je meer belasting dan over je reguliere salaris. De belastingdienst hanteert dan het hogere 'bijzonder' tarief, net als bij vakantiegeld, een dertiende maand en bonussen.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Te zwaar beding in te licht contract
Een concurrentiebeding is een zwaar middel dat een werknemer sterk beperkt in zijn mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Daarom is zo'n beding bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd alleen toegestaan als u een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang heeft.
Voor boetebedingen die betrekking hebben op andere zaken dan concurrentiebedingen schrijft de wet verder voor dat de boete niet tot “persoonlijk voordeel van de werkgever” mag strekken. Daarnaast stelt de wet het maximale boetebedrag per week op het loon voor een halve dag.
Spreekt u een concurrentiebeding af in de arbeidsovereenkomst van uw werknemer, dan moet u hierin ook afspreken hoe lang dit beding geldig is. De gebruikelijke duur van een concurrentiebeding is één à twee jaar. Houdt u een langere termijn aan, dan kan de rechter de maximale duur van het beding beperken.
Een concurrentiebeding bevat vaak een beperking omtrent het soort werkzaamheden dat je mag uitvoeren, het type nieuwe werkgever, de plaats waar jij je werkzaamheden mag uitvoeren en de tijd waarvoor dit beding geldt. Bij het afspreken van een concurrentiebeding geldt dat dit niet te vergaand mag zijn.
Toch is een concurrentiebeding niet altijd waterdicht… Bij veel bedrijven wordt in het arbeidscontract een concurrentiebeding opgenomen. Dit beding houdt in dat werknemers een verbod krijgen om na het eindigen van het contract hetzelfde werk te doen bij een andere werkgever.
Met een concurrentiebeding zorg je ervoor dat een werknemer niet bij de concurrent gaat werken als hij bij jou stopt. De voorwaarden in zo'n beding mogen echter niet onredelijk zijn en moeten duidelijkheid geven over wat wel en niet mag.
In de volgende situaties kan sprake zijn van zwaarwegende omstandigheden als: de vordering (gedeeltelijk) oninbaar is, niet binnen afzienbare tijd inbaar is of niet kan worden voldaan op grond van langdurige betalingsonmacht, kan dit worden gezien als een zwaarwegende omstandigheid.
16762 De Wet flexibel werken (Wfw) geeft werknemers het recht op flexibel werken. Zij kunnen bij jou een verzoek indienen om hun arbeidsduur, werktijden of arbeidsplaats aan te passen. Wat zijn jouw rechten en plichten? Zo werkt het.
Wat is een relatiebeding? In een arbeidsovereenkomst kan ook een relatiebeding staan. Dit is een vorm van concurrentiebeding. Met een relatiebeding wil een werkgever voorkomen dat zijn werknemer na uitdiensttreding voor of met zijn klanten, leveranciers en samenwerkingspartners gaat werken.
Word je ziek of arbeidsongeschikt tijdens het onbetaald verlof? Dan krijg je geen loon of uitkering. In geval van ziekte kun je wel in overleg met je werkgever bepalen om het onbetaald verlof stop te zetten. Zo kun je zo snel mogelijk beginnen met re-integreren en ben je weer verzekerd van de Ziektewet en WIA.
Meld je meteen ziek
Word je ziek tijdens vakantie, meld dit dan meteen aan je werkgever. Hanteer hiervoor dezelfde regels als altijd; vaak staan die in het verzuimreglement of personeelshandboek. Zo moet je je voor een bepaald tijdstip of bij een bepaald persoon ziek melden.
Betaald ouderschapsverlof duurt minimaal 1 en maximaal 9 werkweken. Ouders kunnen het verlof flexibel opnemen. Bijvoorbeeld een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken. Ouders moeten het verlof opnemen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind.
Inhoud van een concurrentiebeding
U mag zelf bepalen wat in uw concurrentiebeding staat, bijvoorbeeld: voor welke werkzaamheden het concurrentiebeding geldt. voor welke bedrijven uw ex-werknemer niet mag werken. in welke regio uw ex-werknemer niet hetzelfde werk mag doen.