Hoe weet je of een framboos rijp is? Laat de framboos zeer makkelijk los, dan is hij rijp.U kunt het vruchtje met een draaiende beweging van de witte kern af halen. De framboos is een zeer gezond vruchtje, maar vooral ook érg lekker.
Pluk frambozen die er mooi uitzien en vrij snel van de bodem loslaten. Voel je wat weerstand bij het plukken, laat ze dan nog een dag zitten tot ze wel gemakkelijk loslaat. Let bij het plukken op insecten. De larve van de Frambozenkever huist namelijk graag in de Frambozen.
We onderscheiden zomer-en herfstframbozen. Zomerframbozen oogst je van juni tot juli, herfstframbozen oogst je dan weer vanaf augustus tot eind september en oktober.
Frambozen worden grofweg opgedeeld in twee grote groepen. De zomer- en de herfstframbozen. De naam slaat op het seizoen waarin ze van nature frambozen produceren. Zomerframbozen in de zomer (juni-juli), herfstframbozen vanaf de late zomer tot de diepe herfst (vanaf 15 augustus tot november).
Kwekers telen frambozen vaak alleen maar voor erbij, en dan liefst buiten het seizoen, in mei en oktober, zodat de prijs hoog is. Terwijl de markt juist overspoeld zou moeten worden door frambozen, dan wordt de prijs vanzelf lager. Bovendien zijn frambozen ontzettend gezond, dus zouden ze juist gepromoot moeten worden.
Frambozen zijn zoet en lekker sappig. Je kunt frambozen zo uit het vuistje eten, maar ook mengen met ander zachtfruit. Frambozen zijn lekker in sorbets, soufflés, jams, geleien, gebaksvullingen en azijnsoorten. En natuurlijk ook in salades of als vruchtje op een heerlijke ijscoupe.
Als je die tweejarige stengels niet wegsnoeit, zullen de zijtakken zich elk jaar opnieuw vertakken en ontstaat er een enorme wirwar. Omdat de takken weinig licht krijgen, worden de vruchten ook kleiner. Houd je plant dus in model en snoei jaarlijks na de oogst alle vruchtstengels weg.
Je kunt direct water geven in het plantgat, of je doet dat na afloop, wanneer de plant al in de grond zit. Frambozen groeien vrij makkelijk en hebben geen specifieke eis wat het geven van water betreft. Check vooraf wel of de wortelkluit vochtig aanvoelt.
Ze hebben een samentrekkende werking en zouden heilzaam zijn – vooral wanneer ze tijdens de bloei zijn geplukt – bij ooginfecties.
Houd frambozen niet onder de kraan. De framboos stoot water af, maar van binnen nemen ze water op waardoor de frambozen waterig gaan smaken. Als je frambozen vies zijn, veeg ze dan met een kwastje of keukenpapiertje schoon en verwijder eventuele blaadjes of steeltjes. Frambozen hoeven niet gewassen te worden!
Dit zijn een soort piepkleine witte wormpjes. Wanneer je deze tegenkomt in je framboos, gooi je alle aangetaste vruchten in de kliko. Gooi ze niet op de grond want uit iedere larf groeit weer een nieuwe frambooskever en dan heb je er volgend jaar weer last van.
Frambozen kun je in principe na de oogst snoeien maar het kan ook de hele rustperiode nog (in de winter dus). Frambozen dragen volgend jaar vrucht op het hout dat dit jaar is gevormd.
Gebruik schoon- en scherp snoeigereedschap en knip de rijpe frambozen af. De vruchten groeien op nieuw hout. Deze stengels zullen na het oogsten afsterven, en worden vervangen door nieuwe stengels uit de grond. Van een frambozenplant kun je 500 gram tot 1 kilogram oogsten.
Frambozen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Frambozen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
De beste periodes voor het vermeerderen van frambozen is de herfst en de lente. Afleggers en bewortelde afleggers worden in de herfst van de moederplant afgestoken en geplant. Tijdens de winter kunnen ze dan al aan hun nieuwe standplaats wennen. Het snoeien wordt aanbevolen voor het volgende voorjaar.
Frambozen kan u beter ook geen (of heel weinig) kalk geven. Frambozenplanten houden van lichtzure grond. Ook champost kan u beter NIET geven aan frambozen. KALKMINNENDE PLANTEN DIE VAN EXTRA KALK HOUDEN.
Wacht dan met het geven van rood fruit zoals aardbeien en frambozen totdat je kindje 1 jaar oud is. Deze vruchten kunnen allergische reacties veroorzaken.
Het opbinden van bramen en frambozen kun je tegen een schutting, muur of pergola doen. Ook kun je zelf een eenvoudige constructie maken waar je de scheuten op kunt binden. Gebruik hiervoor palen die je met een afstand van 3 meter van elkaar in de grond slaat. Vervolgens span je draden tussen deze palen.
Taybessen zijn een kruising van bramen en frambozen. Bij slechte groei kunnen de vruchten abnormaal klein blijven.
Daarbij zijn ze rijk aan vezels, waardoor het eten van frambozen je lang verzadigd houdt. Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.
Frambozen zijn erg gezond en bevatten verschillende vitaminen en vooral mineralen. Er zit veel vitamine C in. 240 gram framboos is genoeg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Dit is natuurlijk wel een grote hoeveelheid die je niet snel haalt.
Frambozen zijn tot de 'nok' toe gevuld met vitamine C: 25 mg per 100 gram frambozen! Eet een schaaltje frambozen en je hebt ruim de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Deze vitamine is onder andere goed voor de weerstand, zorgt voor sterke botten en tanden en bevordert het zenuwstelsel.