Zuursel bestaat uit melkzuurbacteriën.Deze melkzuurbacteriën zorgen voor de verzuring van de kaas. Verzuring van de kaas vind plaats door de vorming van melkzuur uit de melksuikers in de kaasmelk. De vorming van zuur is van belangrijk voor de houdbaarheid, stevigheid en smaak van de kaas.
De melkzuurbacteriën in de zuursels zetten lactose of melksuiker om in melkzuur. Dat melkzuur maakt de kaas zuurder, de pH daalt zodat de kaas stremt en langer houdbaar blijft. Bovendien heeft het melkzuur invloed op de smaak van de kaas.
Zuursel bestaat uit melkzuurbacteriën die van belang zijn voor de rijping, smaak en houdbaarheid van de kaas. Stremsel is een product afkomstig uit de lebmaag van nuchtere kalveren wat ervoor zorgt dat de melk dikker wordt. Door het toevoegen van zuursel en stremsel wordt de melk een dikke, puddingachtige massa.
Ja, dat kan! Karnemelk is een restproduct van boter en heeft een lage pH (=zuur). Hierdoor is karnemelk een goede vervanging voor “zuursel” omdat het eigenlijk hetzelfde is.
Kaas wordt gemaakt van verse melk die kort verhit is (pasteurisatie). Aan de melk wordt een starter cultuur en stremsel toegevoegd. Hierdoor gaan de eiwitten stollen en ontstaat er een vaste substantie (de wrongel) en blijft er vocht over (de wei).
Stremsel kan je bestellen bij online brouwwinkels zoals levenvanhetland.nl. Hier bestel je ook de andere materialen welke je nodig hebt voor je kaasmaakavontuur.
De kaasmakers ontdekten vroeger al dat de ronde vorm de meest ideale vorm is om de kaas te laten rijpen. Bij een vierkante kaas zouden de hoeken veel sneller uitdrogen dan het midden van de kaas. De hoeken krijgen dan een andere smaak. Bij een ronde vorm wordt het vocht op alle plekken tegelijk uit de kaas onttrokken.
Om het keurmerk te krijgen moet de kaas aan de volgende eisen voldoen: De boer maakt de kaas met de hand op de boerderij. De kaas is gemaakt van Nederlandse verse, rauwe melk van eigen koeien. De rijping van de kaas gaat op een natuurlijke manier.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Het meest gangbare stremsel is dierlijk stremsel en is een restproduct bij het slachten van stierkalfjes. Het stremsel zit in de maag van de kalfjes. Stremsel, ook wel “Nedir” genoemd, is haram als de dieren haram zijn geslacht.
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Zuursel bestaat uit melkzuurbacteriën. Deze melkzuurbacteriën zorgen voor de verzuring van de kaas. Verzuring van de kaas vind plaats door de vorming van melkzuur uit de melksuikers in de kaasmelk. De vorming van zuur is van belangrijk voor de houdbaarheid, stevigheid en smaak van de kaas.
Geschikt voor alle religies en vegetariërs en veganisten. Niet allergeen. Een zuursel is een mengsel van bacteriën (bactericulturen) toegevoegd aan een product om het te laten fermenteren.
Stremsel wordt voornamelijk gewonnen uit de lebmaag van nog zogende (nuchtere) kalveren als nevenproduct van de kalverslachterij. In de maag van volwassen koeien komt dit enzym niet voor. Stremsel kan ook gewonnen worden uit de maag van sommige andere zoogdieren, zoals pasgeboren geiten of lammeren.
Microbieel stremsel is een alternatief voor dierlijk lebstremsel en wordt gebruikt in vegetarische kazen. Dit microbiële stremsel wordt gemaakt uit genetisch gemodificeerde micro-organismen. Het meest gangbare stremsel is dierlijk stremsel en is een restproduct bij het slachten van stierkalfjes.
Bewaar kaas zeker niet te koud, want van koude lucht droogt hij uit. De kou heeft ook een remmende effect op het rijpingsproces van de kaas.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
Kaas van de boerderij
Of een rechthoekige, om net het verschil te maken met al die ronde vormen. De kaas heet dan geen Boerenkaas, maar mag wel 'Kaas van de boerderij' genoemd worden. Dan weet je dat het van de boerderij komt en ambachtelijk gemaakt is met melk van eigen koeien, schapen, geiten of buffels.
Verschil kaas van de boerderij of fabriek
Op de boerderij worden de meeste kazen nog met de hand gemaakt. Dat betekent dus op ambachtelijke wijze met de hand. Daarentegen is het productieproces in de zuivelfabriek geautomatiseerd en wordt alles met machines bereid. Daarbij is bijna geen handwerk nodig.
1. De melk is niet gepasteuriseerd, maar komt rechtstreeks van de koe. Veel “normale” Hollandse kazen worden gemaakt met gepasteuriseerde melk, dat is melk die eerst is verhit. Hierdoor verdwijnen bacteriën, maar dit verhitten heeft ook (negatieve) invloed op de smaak.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
De allerbeste kaas ter wereld komt uit het Zuid-Britse Cornwall. Cornish Kern heeft dankzij zijn 'tonen van karamel en diepe aroma' de World Cheese Awards 2017 gewonnen. Ook een Nederlandse Beemsterkaas viel in de smaak bij de jury en won een prijs.
Dit is de baas van alle Goudse kazen. Hij is de oudste en heeft het meeste karakter.