Een zetgroep is het systeem van uw koffiezetapparaat waarin de bonen worden vermalen om koffie te maken. Precies om deze reden is het belangrijk dat je regelmatig de zetgroep schoonmaakt.
Wij raden aan om de zetgroep om de week af te spoelen met lauwwarm water. Bij machines zonder demontabele zetgroep (zoals Jura) zijn reinigingstabletten noodzakelijk voor het reinigen van de zetgroep. Deze machines beschikken over een automatisch reinigingsprogramma.
Je dient enkel een reset uit te voeren. Trek de stekker uit het stopcontact en wacht een paar minuten. Plaats de stekker weer in het stopcontact en wacht tot de zetgroep zich weer op zijn plaats zet. Als na deze reset de zetgroep nog steeds niet uit de koffiemachine wil is er waarschijnlijk iets klem komen te zitten.
Als de zetgroep niet in de ruststand staat, kunt u de zetgroep niet terugplaatsen. De hendel moet contact maken met de voet van de zetgroep. Als dat niet het geval is, duwt u de hendel omlaag naar de juiste stand. De twee pijltjes op de zijkant van de zetgroep wijzen nu naar elkaar.
Dit doe je door de knop in één snelle beweging naar de 'i' te draaien. Er stroomt nu water uit de machine. De machine stopt vanzelf wanneer het waterreservoir leeg is. Dit hele proces duurt ongeveer 30 minuten.
Volg daarom onderstaande eenvoudige stappen: - Giet 100 ml De'Longhi-ontkalker in het waterreservoir en voeg 1 l water toe. - Plaats het waterreservoir in de machine en zet een opvangbak onder het stoompijpje. - Draai de stoomknop open om ontkalkingsoplossing door het stoompijpje te laten lopen.
Siliconenvet Smeermiddel zorgt ervoor dat de bewegende onderdelen van uw espressomachine langer meegaan. U dient deze onderdelen maandelijks te smeren. Per merk espressomachine geven wij een handleiding aan voor het smeren met Siliconenvet.
De zetgroep van jouw Philips of Saeco koffiemachine reinig je wekelijks. Hoe je dit precies aanpakt, leggen we je in dit artikel uit. Omdat je de zetgroep na afloop moet laten opdrogen, is het handig als je deze 's avonds reinigt. Vergeet niet om de zetgroep ook maandelijks te smeren.
Spoel de zetgroep grondig handmatig af onder warm, stromend water. Let op: de zetgroep kan niet in de vaatwasser worden gereinigd.
Wekelijks de zetgroep uitnemen en schoonspoelen met koud tot lauw water. De machine ontdoen van koffieresten met een kwastje. De zetgroep invetten met zuurvrije vaseline (zie instructies hieronder)
Als je 1-5 koppen koffie per dag zet, smeer je de machine om de 4 maanden. Als je 6-10 koppen koffie per dag zet, smeer je de machine om de 2 maanden. Als je meer dan 10 koppen koffie per dag zet, smeer je de machine elke maand.
De gemiddelde levensduur verschilt sterk per koffieautomaat. Waar de ene machine soms wel 10 jaar mee gaat, kan de ander na enkele jaren al de geest geven. Factoren als de frequentie van het gebruik en de mate van onderhoud spelen allemaal een rol hierin.
Natte koffie droes
Dit kan komen doordat de zetgroep aan revisie of vervanging toe is. De kwaliteit en hoeveelheid koffie is ook van invloed maar niet zodanig dat de droesbak drab bevat. Meestal is de zetgroep te reviseren, advies is wel om ook extra dichtingen te vervangen die in de machine zitten.
Een zetgroep is het gedeelte van het apparaat waar het hete water in aanraking komt met de gemalen koffie. Bij pistonmachines zie je dat de zetgroep uitneembaar is omdat je hier handmatig je koffie in moet doen. In een espressomachine kan het nog wel eens zo zijn dat de zetgroep geïntegreerd is.
Branding; De branding van de koffieboon is van grootste invloed op de vetheid. Een koffieboon reageert eigenlijk hetzelfde zoals popcorn en 'popt', ook wel crack genoemd, twee keer in een branding. Bij de tweede crack gaan de poriën van de koffieboon open en komen de oliën en dus vetten uit de koffieboon.
Alle koffiebonen bevatten vetten (oliën). Het vetgehalte bij robusta koffiebonen is (vaak) iets hoger in vergelijking met arabica koffiebonen. Met vette koffiebonen duidt men vaak op bonen die een glans hebben: het vet bevindt zich aan de buitenkant van de koffieboon en is dus zichtbaar.
Over het algemeen zult u een Delonghi elke drie maanden moeten ontkalken. Een koffiemachine als de Delonghi Magnifica geeft dit zelf aan, makkelijker kan het niet. Uw koffiezetapparaat heeft een lampje dat gaat knipperen wanneer u het apparaat moet ontkalken.
Waterfilter Delonghi vervangen
Opgehoopte bacteriën komen dan in het water terecht en dat kan gezondheidsrisico's met zich meenemen. We raden je aan iedere 2 maanden de waterfilter van de koffiemachine te vervangen.
Het grote bijkomend voordeel van citroenzuur is dat het vervelende geurtjes neutraliseert. Daarnaast zijn er enkele merken die op basis van melkzuur ontkalken. De werking is bijna gelijk aan citroenzuur.
DeLonghi espressomachine uit Italië.
Het stoomlampje gaat knipperen. Draai de knop nu naar stand 'I'. De machine begint nu met het ontkalken. Dit duurt ongeveer 25 minuten.
Schakel de koffiemachine uit met de hoofdschakelaar aan de achterkant van het apparaat. Na 3 seconden doe je het apparaat op dezelfde manier weer aan. Als je de machine weer werkt zoals gewoonlijk, tap je nu 2 tot 3 koppen heet water. Ontkalk de koffiemachine eventueel als je dit een tijd niet hebt gedaan.